Μειώθηκαν οι έλεγχοι, αυξήθηκε το λαθρεμπόριο καυσίμων: Κατασχέθηκαν μόλις 60 λίτρα μέσα σε μήνες

0Την ώρα που οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο για την αύξηση των κρατικών εσόδων, διαπιστώνεται ότι οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων είναι από υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει η «Καθημερινή» είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν ότι από το 2014 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι έλεγχοι έχουν σχεδόν σταματήσει, ενώ την ίδια στιγμή και συγκεκριμένα από τις 15 Οκτωβρίου (αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης) οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πληρώνουν ακριβότερα και το πετρέλαιο κίνησης.

Αντίθετα, οι έλεγχοι στα καπνικά, αν και λιγότεροι, δείχνουν ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τους ελέγχους κατά το πρώτο εξάμηνο βεβαιώθηκαν δασμοί και φόροι ύψους 200,9 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 το συνολικό ποσό που είχε βεβαιωθεί δεν ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων:

Καύσιμα

Από τους 27.365 ελέγχους που είχαν διενεργηθεί το 2014 στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν διενεργηθεί μόλις 1.702. Ενα από τα εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου κατασχέθηκαν μόλις 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν.

Ειδικότερα:

Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 με συνολικά βεβαιωμένο ποσό από το λαθρεμπόριο ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Το 2015 οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 67,6% και συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 8.850 έλεγχοι. Το ποσό που βεβαιώθηκε έφθασε στα 13,78 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 1.702 έλεγχοι με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 1,97 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα κατασχέθηκαν 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης και 6.260 λίτρα πετρελαίου κίνησης.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για υποστελέχωση της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επαρκεί το προσωπικό για περισσότερους ελέγχους, αλλά σημειώνουν ότι τα στοιχεία εισροών-εκροών που αποστέλλονται από τα πρατήρια ηλεκτρονικά δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα ένα σύστημα που κόστισε δεκάδες εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο δεν λειτουργεί.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται στα καπνικά έχουν καλύτερα αποτελέσματα για το κρατικό κορβανά, ωστόσο, δείχνουν ότι το λαθρεμπόριο στερεί από το ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης στρατηγικής τελωνειακών ελέγχων και παραβάσεων:

Το 2014 διενεργήθηκαν 11.754 έλεγχοι με συνολικό ποσό αναλογούντων δασμών και φόρων να φτάνει τα 59,8 εκατ. ευρώ.

Το 2015 διενεργήθηκαν 6.585 έλεγχοι με συνολικά βεβαιωμένο ποσό ύψους 147,6 εκατ. ευρώ Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.659 κατασχέσεις συνολικής ποσότητας 634,9 εκατ. τεμαχίων καπνικών προϊόντων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016, αν και οι έλεγχοι παρουσιάζουν μείωση, τα ποσά που βεβαιώνονται είναι πολύ μεγαλύτερα. Συγκεκριμένα στο προαναφερθέν διάστημα διενεργήθηκαν 3.177 έλεγχοι με το ποσό αναλογούντων δασμών και φόρων να φτάνει τα 200,9 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις 247,5 εκατ. τεμαχίων τσιγάρων, 981.019 γραμ. καπνού και 20 τεμαχίων πούρων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση στην OLAF, στο πλαίσιο του προγράμματος Hercule III, για τη δράση «προμήθεια ανιχνευτικών συστημάτων X-RAYS για τον έλεγχο αποσκευών». Η πρόταση περιλαμβάνει την προμήθεια έξι συστημάτων για τα τελωνεία Σάμου, Κω, Καστανέων, Νίκης, Μέτζανης και Α΄ τελωνείο Πειραιά συνολικής αξίας 240.000 ευρώ.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 18, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μειώθηκαν οι έλεγχοι, αυξήθηκε το λαθρεμπόριο καυσίμων: Κατασχέθηκαν μόλις 60 λίτρα μέσα σε μήνες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator