Ο Αλέξης την 28η Οκτωβρίου 1940

0



Την 28η Οκτωβρίου 1940 στο τιμόνι της χώρας βρέθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς. Τι θα γινόταν όμως αν στη θέση του ήταν ο σύντροφος Αλέξης;…

Του Γιώργου Τέσση

Ο Αλέξης είχε εκλεγεί λέγοντας στον ελληνικό λαό ότι τα φασιστικα καθεστώτα Ιταλίας και Γερμανίας θα τον παρακαλούσαν να του δώσουν λεφτουδάκια. Είχε ανέβει σε κάθε μπαλκόνι, κάθε καρότσα τρακτέρ και σε οτιδήποτε άλλο βρισκόταν μπροστά του και φώναζε «GO BACK ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ», «GO BACK HITLER». Ο λαός από κάτω παραληρούσε στα λόγια του μεγάλου ηγέτη. «Θα μας παρακαλάνε» έλεγε γεμάτος μαγκιά την ώρα που του ξέφευγε μια μικρή κλανίτσα.

Κάποια στιγμή ξημέρωσε η 28η Οκτωβρίου. Στις τρεις τα ξημερώματα ο Ιταλός πρέσβης έφτασε κάτω από το σπίτι του Αλέξη. Του κτύπησε το κουδούνι για να του επιδώσει το τελεσίγραφο αλλά κανείς δεν απαντούσε. Ξανακτύπησε αλλά και πάλι δεν πήρε καμία απάντηση. Χτυπούσε με μανία το κουδούνι ώσπου κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα. Ήταν ο Γιάνης Μπαρουφάκης.

· ¨Τι θέλετε τέτοια ώρα¨ του είπε εκνευρισμένος ο Γιάνης .

· ¨Θέλω να μιλήσω με τον πρωθυπουργό¨ απάντησε ο Iταλός πρέσβης.

· ¨Αδύνατον¨του είπε ο Μπαρούφας. ¨Περάστε μετά τις 11:00 που θα έχει ξυπνήσει ο πρωθυπουργός και θα έχει πιει το freddo καπουτσίνο μέτριο με μαύρη ζάχαρη. Ο πρωθυπουργός μας είναι αριστερός και τηρεί τα ωράρια εργασίας.¨
· ¨Μα, θέλω να του επιδώσω τελεσίγραφο για πόλεμο…¨

· ¨Ουάου¨ είπε ο Γιάνης και του έκλεισε την πόρτα στη μούρη.

Ο πρέσβης κόντευε να πάθει εγκεφαλικό. Τέτοιο πράγμα δεν του είχε ξανασυμβεί. Απελπισμένος, πήρε τηλέφωνο τον Μουσολίνι και του ζήτησε οδηγίες. Να περιμένεις του είπε. Ο ταλαίπωρος πρέσβης έκατσε στα σκαλιά του μεγάρου Μαξίμου περιμένοντας τον Ηγέτη. Κατά τις 12:30 η πόρτα άνοιξε επιτέλους και ο πρέσβης πέρασε στο σαλόνι του Αλέξη. Του έδωσε το τελεσίγραφο αλλά ο νυσταγμένος Αλέξης βαριόταν να το διαβάσει και το έδωσε στην Περιστέρα.

· ¨Έχουμε πόλεμο Αλέξη μου¨, είπε έντρομη η Περιστέρα.

· ¨Μπούρδες¨, είπε ο Νίκος Παππάς που μόλις είχε ξυπνήσει και αυτός. ¨Να μας κάνει μια μελέτη το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και βλέπουμε¨, πρόσθεσε.

Πηγή: www.solygeiablog.gr

· ¨Μπούρδες¨ απάντησε ο Μπαρούφας, ¨σας έχω πει ότι θα μας παρακαλάνε.¨

· ¨Παίρνω αμέσως τηλέφωνο το σύντροφο Καλογρίτσα, να δούμε πόσα βοσκοτόπια έχει, μπας και δώσουμε καναδυό στον Ιταλό και μας αφήσει ήσυχους για να μην τον θάψω 3 μέτρα κάτω από τη γή¨, είπε ο Πολάκης μπαίνοντας και αυτός στην αίθουσα.

· Ο πρέσβης τράβαγε τα μαλλιά του, αυτά δεν γίνονται ούτε στον Aστερίξ.¨ Έχουμε πόλεμο το καταλαβαίνετε;¨

· Ο Αλέξης τότε απέδειξε για μια ακόμα φορά πόσο μεγάλος ηγέτης ήταν!¨Να κάνουμε δημοψήφισμα¨ είπε και όλοι άρχισαν να τον χειροκροτούν.

Εκείνη την ώρα μπήκε στην αίθουσα ο Στρατάρχης Πάνος εντελώς καμένος. Είχε ντυθεί κομμάντο και φώναζε ¨Στα τέσσερα, στα τέσσερα¨ κρατώντας μια στρακαστρούκα στο ένα χέρι και ένα μπούτι κοτόπουλο στο άλλο.

Ο πρέσβης βγήκε από το κτήριο σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Αυτό δεν ήταν κυβέρνηση αλλά το τσίρκο Medrano. Πήρε και πάλι τηλέφωνο και ζήτησε οδηγίες. Να περιμένουμε του είπαν, ο πόλεμος αναβάλλεται! Θα κάτσουμε να γελάσουμε. Το μέγαρο Μαξίμου προσέφερε περισσότερο γέλιο από την ταινίες του Βέγγου.

Μετά οπό λίγες μέρες έγινε το δημοψήφισμα και ο Ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ. Ο Αλέξης έγινε κίτρινος από τον φόβο του ενώ τα τσισάκια έτρεχαν από το παντελόνι του. Ο στρατάρχης Πάνος, είχε ντυθεί πλέον κοκκινοσκουφίτσα, ενώ ο Σπίρτζης έκλαιγε στα πόδια του αγάλματος του Άρη Βελουχιώτη. Ο Ισπανός λογογράφος του, Έχο Αυταπάτες είχε γίνει σαν κόκκινο πανί σε ταυρομαχίες. Ο μόνος έτοιμος για πόλεμο ήταν ο Γιάνης Μπαρουφάκης. Είχε βάλει τη στολή του Ναπολέοντα και σχεδίαζε μάχες.

Ο Αλέξης μπήκε στο αεροπλάνο και πήγε στο Βερολίνο. Μπήκε στην αίθουσα συσκέψεων και τι να δει: Μαστίγια, χειροπέδες, γκλομπ, ηλεκτρικές καρέκλες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νου σας. 'Γδύσου του είπαν όλοι με μια φωνή'. Ο Αλέξης το είχε πάρει απόφαση. Η Αριστερά θέλει αγώνες! Θα έδινε και το κορμί του για την καρέκλα του!

Δεκαεπτά ώρες τον γλένταγαν οι αθεόφοβοι. Δεκαεπτά ώρες σκληρής….. διαπραγμάτευσης. Μόλις ικανοποιήθηκαν από τον Αλέξη μας ακόμα και οι κουλουράδες του Βερολίνου, τον άφησαν γυμνό και ταλαιπωρημένο σε μια γωνιά. Έκλαιγε με λυγμούς και καταριόταν τον Μπαρουφάκη, ώσπου ένας από τους καλεσμένους τον λυπήθηκε και του υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε μια του επιθυμία. Ο Αλέξης τότε ζήτησε να κάνει κάποια «βαφτίσια». Για παράδειγμα ήθελε την τρόικα να την λένε θεσμούς, τον δεκαεπτάωρο βιασμό του, σκληρή διαπραγμάτευση και πάει λέγοντας. Ζήτησε επίσης και κάτι ακόμα! Να προσλάβει τον Καρανίκα ως σύμβουλο και να πάρουν dj στα αστικά λεωφορεία.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα είδε να κάνουν παρέλαση Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες αλλά σκέφτηκε να τους ονομάσει ένοπλους τουρίστες και θα καθάριζε. Το γεγονός ότι είχε μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε Piaza di Roma τον δυσκόλευε λίγο αλλά είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του….
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 28, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Αλέξης την 28η Οκτωβρίου 1940"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator