Ο μεταρρυθμιστής Σαμαράς!

0



Πολλοί τον τελευταίο καιρό «νοσταλγούν» την περίοδο Σαμαρά.

Ακόμα κι από εκείνους που ΔΕΝ τον ψήφισαν.

Και οι πιο «συγκρατημένοι» παραδέχονται πια, πως επί Σαμαρά έγινε ένα «νοικοκύρεμα», μπήκε η οικονομία σε ένα δρόμο, κι άρχισε να κινείται ανοδικά στο δεύτερο μισό του 2014.

Και βεβαίως, είχε «καθαρίσει» αρκετά η Αθήνα από λαθρομετανάστες (λόγω Αμυγδαλέζας κυρίως, και των επιχειρήσεων «σκούπα» της ΕΛΑΣ), αλλά και γιατί τα θαλάσσια σύνορα έμεναν κλειστά και ελεγχόμενα: Λίγοι πέρναγαν κι αυτοί ζήταγαν μετά από λίγο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους (Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Πακιστάν κλπ.).

Αυτά τα παραδέχονται πια πολλοί. Κάθε μέρα και περισσότεροι…

Αλλά εκείνο που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα, είναι το μεταρρυθμιστικό έργο του Σαμαρά.

Κι αυτό είναι σημαντικό. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι το πραγματικό «κλειδί» για τη σωτηρία της χώρας από δω και στο εξής.

Οι μεταρρυθμίσεις κατά του κρατισμού, ασφαλώς (και όχι μόνο).

Κι αν δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν και δούλεψαν, πώς θα χαράξουμε το δρόμο για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από δω και στο εξής;

Ο Σαμαράς λοιπόν, δεν υπήρξε μόνο «νοικοκύρης», δεν έδωσε μόνον έμφαση στην ασφάλεια του πολίτη, αλλά υπήρξε και μεταρρυθμιστής!

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο.

Ή μάλλον, περισσότερα απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι μαζί!

Να λοιπόν συνοπτικά μια πρόχειρη απαρίθμηση των μεταρρυθμιστικών τομών Σαμαρά – ιδιαίτερα αυτών που είναι ακόμα και σήμερα λιγότερο γνωστές, αν και εξαιρετικά σημαντικές.

Πρώτον: Ηλεκτρονικό κράτος!

* Καταγράφηκε πλήρως η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Κι όλοι γνωρίζουμε πλέον ποιος έχει, τι έχει, που το έχει και τι το κάνει. Όπως συμβαίνει παντούστον κόσμο…

Πέντε διαφορετικές (και αντιφατικές μεταξύ τους) «βάσεις δεδομένων», Ε9, Ε2, Καταστάσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατάλογοι Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και αρχεία Ταμείου Παρακαταθηκών) ενοποιήθηκαν πλήρως.

Η Ελλάδα απέκτησε ουσιαστικά μέσα σε δύο χρόνια, τη βάση για το Κτηματολόγιο! Αυτό δηλαδή που δεν αξιώθηκε να αποκτήσει στους δύο αιώνες περίπου του ελεύθερου βίου της.

Φυσικά, αυτό έγινε μέσω ΕΝΦΙΑ. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, εξ άλλου, το Κτηματολόγιο δημιουργήθηκε για να θεσπιστεί φόρος ακινήτων. Που παντού αλλού είναι ανταποδοτικός, δηλαδή αποτελεί το βασικό «ίδιο» έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…

Και γι’ αυτό ακριβώς άνοιξε το δρόμο ο Σαμαράς: Για να αποδοθεί ο ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνει ανταποδοτικός! Πράγμα που δενμπορούσε να γίνει, όμως, μέχρι να βγούμε από τα Μνημόνια.

Εκείνο που μπορούσε να γίνει ήταν να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά. Κι ο Σαμαράς άρχισε ήδη να μειώνει το φόρο ακινήτων που βγήκε. Δύο φορές μάλιστα...

Κι είχε ήδη προγραμματίσει για τα επόμενα χρόνια τρεις ετήσιες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατά 7%κάθε χρόνο.

Ενώ ο Τσίπρας που υποσχέθηκε να… «καταργήσει» τον ΕΝΦΙΑ, τον κράτησεως απόλυτο μέγεθος για φέτος, τον αύξησε τελικά για το σύνολο της μεσαίας τάξης από φέτος και θα τον αυξήσει ακόμα περισσότερο για τους αγρότες από του χρόνου. Και φυσικά ούτε λέξη πια να τον αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Καταργήθηκε η «επαφή» Φορολογούμενου-Εφόρου: Το 95% των φορολογικών δηλώσεων γίνονται πια ηλεκτρονικά. Αν έλεγε κάποιος πριν τέσσερα χρόνια, ότι οι φορολογούμενοι μόνοι τους θα υποβάλουν και θα διορθώνουν τις δηλώσεις τους, αυτόματα, από το σπίτι τους, δεν θα το πίστευε κανείς! Μια μεγάλη εστία «συναλλαγής» μεταξύ εφόρων και φορολογουμένων εξαλείφθηκε. Αυτό ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί Σαμαρά.

* Εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Κι έτσι ελέγχθηκε μια άλλη πηγή σπατάλης και διαφθοράς, στο χώρο της Υγείας αυτή τη φορά. Οι γιατροί ελέγχονται ηλεκτρονικά και αυτόματα, αν συνταγογραφούν φάρμακα σε υπερβολικές ποσότητες ή σε λάθος περιπτώσεις, για να πάρουν οι ίδιοι «μίζα». Οι πραγματικά απαραίτητες συνταγογραφήσεις δεν επηρεάζονται. Αλλά εξαλείφθηκε το φαινόμενο να βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι με ολόκληρες «αποθήκες» στα σπίτια τους από… ληγμένα φάρμακα…

Πρόκειται για μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στο τέλος της διακυβέρνησης ΓΑΠ, αλλά προχώρησε, ολοκληρώθηκε και εφαρμόστηκε πλήρως επί κυβέρνησης Σαμαρά.

* Εφαρμόστηκε έλεγχος των νοσοκομειακών δαπανών με κοστολόγηση «κατά ασθενή» κι όχι κατά «ιατρική πράξη». Έτσι μπήκε τέλος στα λεγόμενα «κουβαδίσια» υλικά! Σταμάτησε έτσι το φαινόμενο να αντιστοιχούν… 15 ή 20 ορθοπεδικά επιθέματα, ανά ασθενή που νοσηλεύτηκε για ορθοπεδικά προβλήματα! Λες και πρόκειται για… σαραντοποδαρούσες κι όχι για ανθρώπους!

Μια ακόμα μεγάλη πηγή διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία και σπατάλης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων εξαλείφθηκε.

* Και θεσπίστηκε το clawback, δηλαδή αυτόματος έλεγχος της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να προλαμβάνονται «περίεργες υπερβάσεις» και να υπάρχουν «επιστροφές» (rebate) όταν διαπιστώνεται σπατάλη. Το σύστημα clawback συνέβαλε εξαιρετικά στο να χρησιμοποιούνται φθηνότερα γενόσημα φάρμακα και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου.

Το αυτόματο σύστημα clawback - rebate, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον κοστολόγηση «ανά ασθενή» κι όχι «ανά πράξη», μείωσαν τη σπατάλη στο ΕΣΥ συνολικά κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Το σύνολο αυτής της μεταρρύθμισης εφαρμόστηκε επί Σαμαρά, αν και τμήματά του είχαν ξεκινήσει επί της προηγούμενης κυβέρνησης (κι είχαν από τότε τη στήριξητης ΝΔ του Σαμαρά). Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε παίξει θετικό ρόλο στο ξεκίνημα. Ο Άδωνης Γεωργιάδης έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωσή τους και στην πλήρη εφαρμογή τους. Και ο Μάκης Βορίδης στη σταθεροποίηση του όλου συστήματος…

* Στο μεταξύ επί διακυβέρνησης Σαμαράς τακτοποιήθηκαν και οι πληρωμές τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, από 9,1 δισεκατομμύρια τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 3 δισεκατομμύρια το Δεκέμβριο του 2014. Σήμερα έχουν εκτοξευθεί πάλι στα 7,5 δισεκατομμύρια…

* Στο χώρο της Εργασίας εφαρμόστηκαν τέσσερα πρωτοποριακά προγράμματα: Αυτόματης καταγραφής της απασχόλησης, των προσλήψεων-απολύσεων και του ασφαλιστικού βίου κάθε εργαζόμενου, καθώς και ηλεκτρονικής καταβολής των ενσήμων. Πρόκειται για τα συστήματα: ΕΡΓΑΝΗ, ΑΡΙΑΔΝΗ-ΗΛΙΟΣ, ΑΤΛΑΣ, και ΑΡΤΕΜΙΣ, που ο ΣΥΡΙΖΑ τα αμφισβήτησε στην αρχή, τα αδρανοποίησε στη συνέχεια και τώρα σιγά-σιγά τα… αποδέχεται, έστω και εν μέρει.

Πρωτεργάτης σε αυτές τις πρωτοφανείς για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις ο υπουργός του Σαμαρά, Γιάννης Βρούτσης…

Η απασχόληση καταγράφεται πλέον σε πραγματικό χρόνο μαζί με τη σύνθεσή της, ενώ οι τάσεις της γίνονται φανερές αμέσως (ΕΡΓΑΝΗ).

Ο ασφαλιστικός βίος κάθε εργαζομένου εμφανίζεται ηλεκτρονικά κάθε στιγμή (ΑΤΛΑΣ), μαζί με το πόσο σύνταξη δικαιούται. Τα ένσημα μπαίνουν ηλεκτρονικά και τα βιβλιάρια δεν χρειάζονται πια «θεώρηση».

Έτσι ενοποιήθηκαν και ελέγχθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι πληρωμές σε όλα τα ταμεία (ΑΡΙΑΔΝΗ). Κι έγινε εφικτό να ελεγχθούν και να καταργηθούν δεκάδες χιλιάδες επιδόματα-μαϊμού και συντάξεις-μαϊμού.

Και το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ έλεγξε και μείωσε την αδήλωτη εργασία. Με σύστημα κινήτρων (μείωση εισφορών) και αντικινήτρων (αυστηρά πρόστιμα).

* Επίσης θεσπίστηκε η «προσωρινή σύνταξη» μέχρι και 80% της κανονικής μέσα σε δύο μήνες από τη στιγμή της συνταξιοδότησης. Ενώ παλαιότερα χρειάζονταν μέχρι και δύο χρόνια – και κάποιο «γρηγορόσημο» - για να βγει μια σύνταξη. Και με την ολοκλήρωση του συστήματος ΑΤΛΑΣ (που είχε προχωρήσει κατά το 70% ως τα τέλη του 2014), η νέα σύνταξη θα έβγαινε αυτόματα σε μία μέρα!

Χωρίς κόστος ούτε για το συνταξιούχο ούτε για τον δημόσιο!

Βέβαια 8 με 10 χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου που «ασχολούνταν» (χειρονακτικά) με τις συντάξεις κινδύνευαν να μείνουν χωρίς δουλειά πια!

Κι έτσι οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές αδρανοποιήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Η Τρόικα πιέζει για να επανέλθουν…

* Καταργήθηκαν οι «κλαδικές συμβάσεις» (προς μεγάλη στενοχώρια των συντεχνιών) και θεσπίστηκαν οι «επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας». Αυτό επέτρεψε να αναχαιτιστεί η αύξηση της ανεργίας και να αρχίσει η μείωσή της. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το ανατρέψει, αλλά η Τρόικα έχει «πατήσει πόδι»…

* Εξαλείφθηκαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για περίπου 1000 επαγγελματικές δραστηριότητες, που μπορούν πλέον να κάνουν «έναρξη» μέσα σε μια-δύο μέρες! Ενώ προηγουμένως απαιτούνταν αρκετοί μήνες (και… μεγάλα μπαξίσια). Η μεταρρύθμιση αυτή αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την ανατρέψει κι αυτή.

* Ανατράπηκε ο γραφειοκρατικός μηχανισμός αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων. Ο επενδυτής που ενδιαφέρεται, υποβάλλει το φάκελο, και το Δημόσιο οφείλει να του απαντήσει σε ένα με τρεις μήνες! Αν δεν του απαντήσει, τότε θεωρείται ότι η επένδυση έχει «αδειοδοτηθεί» και μπορεί νομίμως να ξεκινήσει! Πρόκειται για μια από τις πιο «επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα». Σχεδιάστηκε, ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε επί Σαμαρά.

Μόνο από τις τελευταίες δύο μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα ανέβηκε, μέσα σε δύο χρόνια, από την 148η θέση στην 37η, στη διεθνή κατάταξη «έναρξης νέων επιχειρήσεων» της Διεθνούς Τράπεζας! Εκατόν έντεκα θέσεις βελτίωση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα ανταγωνιστικότητας, δεν έχει ξαναγίνει…

Και στην συνολική ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα, στα δυόμιση χρόνια του Σαμαρά, ανέβηκε κατά 40 με 50 θέσεις στους πίνακες διεθνούς κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. Ούτε κι αυτό έχει προηγούμενο…

Χρειάζεται καμιά άλλη απόδειξη για το μεταρρυθμιστικό έργο του Σαμαρά;

Αλλά αυτά είναι λίγα μόνο...

Υπάρχουν πολλά ακόμα, που δεν προλαβαίνει κανείς ούτε να τα απαριθμήσει:

--Όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) που έριξε απευθείας το «μη μισθολογικό κόστος» εργασίας και ανέβασε απότομα την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε κι αυτή τη μεταρρύθμιση. Με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα…

--Η μείωση των φόρων: Στα ακίνητα δύο φορές (15% και 12% αντιστοίχως), στα ενοίκια, στα καύσιμα (κατά 30%), στην εισφορά αλληλεγγύης (κατά 30%), στον ΦΠΑ της εστίασης (από το 23% στο 13%), στις ασφαλιστικές εισφορές που μόλις προαναφέραμε, στις μεταβιβάσεις ακινήτων…

--Επίσης υπήρχε η προοπτική να μειωθεί ο ΦΠΑ σταδιακά από το 23% ως το 15% στα επόμενα πέντε χρόνια! Ενώ ο φόρος επί των κερδών θα μειωνόταν κι αυτός σταδιακά από το 26% στο 15%, επίσης στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τώρα οι συντελεστές αυτοί έχουν εκτοξευθεί πάλι…

Η Τρόικα ήταν αντίθετη στις περισσότερες από αυτές τις μειώσεις φόρων. Αλλά μερικές τις δέχθηκε τελικά. Ενώ για τις υπόλοιπες ήταν σε διαπραγμάτευση πώς και πότε θα γίνουν. Και φυσικά, μετά το τέλος του Μνημονίου θα ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνουν και οι υπόλοιπες μειώσεις φόρων, εφ’ όσον, ασφαλώς, δεν διόγκωναν το έλλειμμα…

Γι’ αυτό μπορούσαν να είναι μόνον «σταδιακές». Αλλά τα πρώτα βήματα αποδείχθηκαν πολύ θετικά: Οι πρώτες μειώσεις φόρων δεν προκάλεσαν αύξηση του ελλείμματος. Αντίθετα συνέβαλαν σε αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συμπέρασμα: Ο Σαμαράς έβγαζε τη χώρα από τα Μνημόνια και διαπραγματευόταν φορολογικές μειώσεις παντού!

Αντίθετα: Ο Τσίπρας ξανάφερε τη χώρα στο χειρότερο Μνημόνιο και επέβαλε… φοροκαταιγίδα σε όλους!

Να γιατί στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς για τα επόμενα δύο χρόνια (2,9% για το 2016 και 3,7% για το 2016), ενώ με το που ήλθε ο Τσίπρας, μας κύλισε ξανά στην ύφεση…

Θα μπορούσα να πω ακόμα πολλά:

Για παράδειγμα, ο Σαμαράς έφερε την επιχειρηματικότητα στη πρωτογενή παραγωγή. Έβαλε τους αγρότες να φορολογούνται επί των κερδών τους (έσοδα μείον έξοδα), από το πρώτο ευρώ, και εξάλειψε πλέον τα κυκλώματα μεσαζόντων, που δεν είχαν πια ούτε «χώρο» ούτε «λόγο ύπαρξης». Αλλά κράτησε το αφορολόγητο πετρέλαιο (για το οποίο ετοίμαζε «ηλεκτρονική κάρτα», για να παρακαμφθεί κι εδώ η γραφειοκρατία), όπως κράτησε και τις αγροτικές επιδοτήσεις αφορολόγητες (γιατί αποτελούν παραγωγική ενίσχυση, όχι «εισόδημα»).

Ο Τσίπρας απλώς… τσάκισε τους αγρότες: Τριπλασίασε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τετραπλασίασες την προκαταβολή φόρου, κατάργησε ουσιαστικά το αφορολόγητο πετρέλαιο, φορολόγησε τις επιδοτήσεις, ενώ τώρα ετοιμάζεται (από του χρόνου) να τους διπλασιάσει και τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια!

Σε ένα κλάδο απολύτως κρίσιμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και που σήμερα έχει ακόμα πολύ μεγάλη «υστέρηση ανταγωνιστικότητας» και εντός της Ευρώπης και διεθνώς...

Το πλήρες μεταρρυθμιστικό έργο Σαμαρά (στην πιο ευσύνοπτη εκδοχή του) θέλει τουλάχιστον… τριπλάσιο χώρο για να παρουσιαστεί ολόκληρο.

Δεν χρειάζεται, όμως.

Πήρατε μια γεύση.

Αναλογιστείτε, λοιπόν: Που ήμασταν, που πηγαίναμε, που βρισκόμαστε τώρα και που πάμε…

Και αναλογιστείτε ακόμα, πόσα απ’ αυτά τα «πίστωσαν» στο Σαμαρά τότε (ή έστω και αργότερα).

Και για πόσα απ’ αυτά υπέστη ακόμα και… «κριτική»! Και μάλιστα από ανθρώπους κατά τα άλλα εμφανίζονται ως… «μεταρρυθμιστές».

Όλοι οι «θιγόμενοι» επαναστατούσαν (γιατί οι αληθινές μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν πολλούς). Και οι λεγόμενοι «μεταρρυθμιστές» καταδίκαζαν, βέβαια, (στα λόγια) το «λαϊκισμό», αλλά (περιέργως) ΔΕΝ στήριζαν τις μεταρρυθμίσεις!

Αντίθετα, πολλές φορές «κάλυπταν» τους θιγόμενους και κατηγορούσαν αυτόν που αποτολμούσε τις μεταρρυθμίσεις.

Πολύ υποκρισία υπάρχει σε αυτόν τον τόπο!

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 12, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο μεταρρυθμιστής Σαμαράς!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator