Άρχισαν μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη Συρία

0



Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε τουρκικά άρματα μάχης και τοπικούς μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, για πρώτη φορά μετά την αποστολή, αυτή την εβδομάδα, από την Άγκυρα τεθωρακισμένων στη χώρα αυτή, ανέφεραν μια μκο και κουρδική πηγή.

"Τα τουρκικά άρματα μάχης προωθήθηκαν σήμερα στα περίχωρα της κοινότητας αλ-Αμάρνα στην επαρχία Χαλέπι, νότια των συνόρων, και τότε ξέσπασαν μάχες με τους μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αξιωματούχος της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη Συρία δήλωσε στο AFP πως ομάδες τοπικών μαχητών "εμπλέκονται αυτή την ώρα σε μάχες στα περίχωρα της αλ-Αμάρνα εναντίον τουρκικών αρμάτων μάχης".

"Αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά την είσοδο τουρκικών αρμάτων μάχης στο συριακό έδαφος την Τετάρτη", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος είπε πως οι τοπικοί μαχητές που έχουν εμπλακεί στις μάχες αυτές είναι Άραβες και Τουρκομάνοι, σύμμαχοι των Κούρδων.

Ο τουρκικός στρατός έστειλε σήμερα και άλλα άρματα μάχης στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", μια στρατιωτική επίθεση χωρίς προηγούμενο που επέτρεψε στους αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα να ανακαταλάβουν την πόλη Τζαραμπλούς από τους τζιχανστιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Αλ-Αμάρνα βρίσκεται 8 χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, στα σύνορα με την Τουρκία.

Δύο τουρκικά άρματα χτύπησαν οι Κούρδοι

Όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση οι Κούρδοι έχουν χτυπήσει δύο τουρκικά άρματα μάχης νότια της Τζαραμπλούς, με αντιαρματικούς πυραύλους. Επίσης αναφέρουν ότι υπάρχει ένας νεκρός Τούρκος στρατιώτης και τρεις τραυματίες.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία προώθησε σήμερα και άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία υποτίθεται ότι με βάση τη συνθήκη CFE απαγορεύεται νσ χρησιμοποιηθουν στην περιοχή αυτή. Αλλά αυτά μάλλον δεν έχουν σημασία για τον Σουλτάνο και για την Μερκέλ.

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν κατοικίες αμάχων

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα κατοικίες αμάχων και θέσεις που κατέχει μια ομάδα που συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε ένα χωριό νότια της Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα αυτή.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς, μέλος των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους SDF, ανέφερε πως η επίθεση στο χωριό αλ-Αμάρνα προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων και τη χαρακτήρισε "μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί το μέλλον της περιοχής".

Δεν υπάρχει σχόλιο εκ μέρους τούρκων αξιωματούχων προς το παρόν.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς που βρισκόταν στο Καρκαμίς, μια τουρκική πόλη στην άλλη πλευρά των συνόρων από την Τζαραμπλούς, είδε μαχητικά αεροσκάφη να πετούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα στη Συρία και στη συνέχεια άκουσε πολλές εκρήξεις. Δεν ήταν σαφής η ταυτότητα των μαχητικών.

Η Τουρκία υποστηρίζει μια επιχείρηση που εξαπολύθηκε αυτή την εβδομάδα από συριακές ανταρτικές οργανώσεις για την κατάληψη εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, στη μεθόριο με την Τουρκία.

Το χωριό αλ-Αμάρνα βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, μιας πόλης που κατέλαβαν από το ΙΚ αυτή την εβδομάδα αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία. Αξιωματούχος σε μία από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις των ανταρτών δήλωσε πως μαχητές των συμμάχων των SDF κατείχαν θέσεις στο αλ-Αμάρνα.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς δημιουργήθηκε με δηλωμένο σκοπό να καταλάβει την πόλη από το ΙΚ. Στην ανακοίνωσή του αποκαλεί τις σημερινές τουρκικές ενέργειες προκλητικές. "Επιβεβαιώνουμε την ικανότητά μας για προασπίσουμε τους εαυτούς μας", ανέφερε.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι δυνάμεις του δεν προσέγγισαν τη λωρίδα των συνόρων προκειμένου να αποφύγουν οποιεσδήποτε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ή με σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν, και ότι "εάν δεν επιτεθούν στις δυνάμεις μας, τότε θα κρατήσουμε ασφαλή τη λωρίδα των συνόρων".

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία επιχείρηση έχει εν μέρει σκοπό να εμποδίσει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) ή τους συμμάχους της από το να διευρύνουν περαιτέρω την επιρροή τους στη βόρεια Συρία. Οι YPG είναι βασική συνιστώσα των SDF.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 05, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Άρχισαν μάχες μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη Συρία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator