Επιβεβαιώνεται η θεωρία του «ντόμινο» για τους σεισμούς από τους επιστήμονες

0Ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των επτά έως οκτώ βαθμών μπορεί να πυροδοτήσει και μάλιστα άμεσα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ισχυρούς μετασεισμούς σε διαφορετικά γειτονικά ρήγματα, σε αποστάσεις όμως που είναι δυνατό να ξεπερνούν ακόμη και τα 200 χιλιόμετρα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Πίτερ Σίρερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", ανακάλυψαν 48 ισχυρούς μετασεισμούς, που συνέβησαν μεταξύ 2004-2015 σε διάφορα σημεία της Γης, αμέσως μετά (ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα) από κύριους σεισμούς. Οι μετασεισμοί αυτοί σημειώθηκαν σε άλλα ρήγματα.

Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, στον μεγα-σεισμό των επτά βαθμών στα ανοιχτά της Ινδονησίας, το οποίο προκάλεσε το φονικό τσουνάμι, πυροδοτήθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί σε απόσταση άνω των 200 χλμ.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι το τεκτονικό στρες μπορεί να μεταδοθεί σχεδόν αυτόματα -μέσω των σεισμικών κυμάτων- από το αρχικό ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, σε άλλα που γειτονεύουν με αυτό.

Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν συχνά να προκαλέσουν ακολουθίες μετασεισμών που διαρκούν επί μήνες. Αν και οι γεωλόγοι κατά βάση πιστεύουν ότι οι μετασεισμοί περιορίζονται στο ίδιο ρήγμα που «έδωσε» τον κύριο σεισμό, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι τοποθεσίες του κύριου σεισμού και των μετασεισμών είναι δυνατό να μην συνδέονται άμεσα και να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους.

Πηγή: ΑΠΕ
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 09, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επιβεβαιώνεται η θεωρία του «ντόμινο» για τους σεισμούς από τους επιστήμονες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator