Ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης

0



Ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων του «Times Higher Education» και εμφανίζεται στις θέσεις 301-350 ξεπερνώντας άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας

Συγκεκριμένα:

*το Πανεπιστήμιο Κρήτης εμφανίζεται στις θέσεις 301-350.

*Το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ομάδα των θέσεων 401-500

*Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις 500-600

*το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο όπως και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις θέσεις 501-600

*το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στις θέσεις 601-800.

Στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που κατάφερε φέτος να ξεπεράσει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια

Στην πρώτη πεντάδα της λίστας συμπεριλαμβάνονται επίσης το Στάνφορντ, το Κέϊμπριτζ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μαραχουσσέτης

Στην έκτη έκτη θέση βρίσκεται το Χάρβαρντ

Με αφορμή την κατάταξη αυτή, σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Π.Κ. αναφέρει:

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης όχι μόνο φροντίζει για τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια στη παγκόσμια κατάταξη αλλά αγωνίζεται να την βελτιώσει. Στην πρόσφατη έκδοση 2016-17 του Times Higher Education (THE) αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 301-350 (από 351-400 πέρυσι) συνεχίζοντας μάλιστα να κατέχει την 1η θέση ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Tα αποτελέσματα του Times Higher Education δίνουν μια διαφορετική εικόνα από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα του 2016-17 QC Rankings όπου έδειξαν πτώση της θέσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στις QS κατηγορίες, προκαλώντας σχόλια για την κατάσταση των Ελληνικών Πανεπιστημίων συνολικά, αλλά και αυτής του Πανεπιστημίου Κρήτης ειδικότερα.

Με προσεκτικότερη ματιά, γίνεται αμέσως σαφές ότι, η αντίφαση αυτή είναι περισσότερο
φαινομενική παρά αληθινή. Ενώ η συνεχώς αυξανόμενη θέση στις κατατάξεις των σχετικών
καταλόγων απαιτούν τη μέτρηση της Πανεπιστημιακής αριστείας, κάθε κατάλογος χρησιμοποιεί διαφορετικούς δείκτες, μεθόδους αξιολόγησης και βαρύτητας, καθώς και μεθοδολογίες που ποικίλλουν σε ακρίβεια έως το τελικό αποτέλεσμα/συμπέρασμα. Οι δείκτες βαρύτητας που επιλέγονται από συγκεκριμένους φορείς αξιολόγησης εξαρτώνται από σε μεγάλο βαθμό από το κοινό ή την «αγορά»- στόχο τους: δηλαδή, υποψήφιους φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό, πανεπιστημιακές αρχές, κυβερνητική πολιτική, εταιρείες.

Η ΤΗΕ –WUR εστιάζει σε «πανεπιστήμια έντασης έρευνας» και για το 2016-17 κατέταξε 980 Ιδρύματα από ένα επιλεγμένο σύνολο 1,313 Πανεπιστημίων που κατέχουν ηγετική θέση στο τομέα της έρευνας. Ιδιαίτερη βαρύτητα (30%) δόθηκε σε τον αριθμό των αναφορών με βάση την αρχή ότι:
*οι αναφορές μας βοηθούν να αντιληφθούμε πόσο συμβάλλει κάθε πανεπιστήμιο στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης: μας λένε ποιών η έρευνα ξεχώρισε, χρησιμοποιήθηκε ως βάση από άλλους επιστήμονες και, κυρίως, μοιράστηκε με την παγκόσμια κοινότητα διευρύνοντας τα όρια της αντίληψής μας, ανεξάρτητα από γνωστική περιοχή»

Με όρους βαθμού επιρροής βάσει αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται 146ο
παγκοσμίως.

Αναμφιβόλως, η φήμη των Ελληνικών Πανεπιστημίων έχει τρωθεί από τις επιπτώσεις της
παρατεταμένης κρίσης, την διαρροή επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού στο εξωτερικό καθώς και τους διαρκείς περιορισμούς στην λειτουργία τους από την πλευρά της πολιτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι τα πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης σε όρους ερευνητικής επιρροής διατηρούνται και αποτυπώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις σημαντικές λίστες κατάταξης παγκοσμίως: Αυτό είναι ένα αξιομνημόνευτο επίτευγμα όλων τωνπαλαιών και νεώτερων καθηγητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 25, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator