Από τη Δικαίωση Σαμαρά ως τη Λύτρωση της χώρας...

0



Το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης (IEO) του ΔΝΤ για τα προγράμματα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δικαίωσε απόλυτα και τελεσίδικα την Πολιτική του Αντώνη Σαμαρά!

Βεβαίως, και πολλοί άλλοι είχαν ασκήσει πάσης φύσεως κριτική στο Πρώτο Μνημόνιο.

Για παράδειγμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης (που τότε δεν είχε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ)...

Αλλά η δική τους κριτική δεν είχε καμία σχέση με την κριτική Σαμαρά!

Γιατί εκείνοι κατηγορούσαν, εξ ίσου, και το δεύτερο Μνημόνιο.

Κι έφεραν το τρίτο - και χειρότερο Μνημόνιο!

Η έκθεση του ΔΝΤ λέει ότι το πρώτο Μνημόνιο ήταν λάθος. Όπως ακριβώς και ο Σαμαράς. ΔΕΝ λέει ότι το δεύτερο Μνημόνιο ήταν επίσης λάθος όπως έλεγαν παλαιότερα και επιμένουν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης...

Απλούστατα, το δεύτερο Μνημόνιο ΔΕΝ ήταν λάθος!

Είχε διορθωθεί, ακριβώς λόγω της κριτικής που είχε προηγουμένως ασκήσει ο Σαμαράς (την περίοδο 2010-2012).

Είχε διορθωθεί ακριβώς στα σημεία που επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σαμαράς (πολλαπλασιαστές, μείγμα πολιτικής και τιμωρητικά επιτόκια).

Και τελικά το δεύτερο Μνημόνιο εφαρμόστηκε από τον ίδιο το Σαμαρά (μαζί με το Βενιζέλο). Και έπιασε τους στόχους του (ενώ το Πρώτο Μνημόνιο ΔΕΝ έπιανε κανένα στόχο!).

Η "κριτική" του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαρουφάκη που προσπάθησαν να αλλάξουν το δεύτερο Μνημόνιο (που δούλευε) και έφεραν το... τρίτο Μνημόνιο που δεν βγαίνει αποδείχθηκε πέρα για πέρα καταστροφική.

Κι έρχεται σήμερα το ΔΝΤ να επιβεβαιώσει την κριτική Σαμαρά στο πρώτο Μνημόνιο, αλλά και την δουλειά που έκανε ο Σαμαράς στο δεύτερο Μνημόνιο...

Άλλωστε, και στις τρεις προηγούμενες εκθέσεις του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος επισημαίνεται πως το Ελληνικό χρέος ήταν απολύτως βιώσιμο ως τα τέλη του 2014, δηλαδή ως το τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά.

Και σημειώνουν μάλιστα, πως τότε πήγαινε τόσο καλά η "βιωσιμότητα" του Ελληνικού χρέους, που ίσως δεν ήταν απαραίτητη πια η "ανακούφιση χρέους" που είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα οι δανειστές τον Νοέμβριο του 2012!

Οι ίδιες εκθέσεις υπογραμμίζουν με έμφαση πως το Ελληνικό χρέος κατέστη ΜΗ βιώσιμο από τα εγκληματικά σφάλματα που έγιναν το πρώτο μισό του 2015! Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της πολιτικής Βαρουφάκη-Τσίπρα. Όταν εγκαταλείφθηκε το δεύτερο Μνημόνιο που λειτουργούσε και είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Και έφεραν Τρίτο Μνημόνιο που δεν φαίνεται να λειτουργεί. Ενώ φόρτωσαν την Ελλάδα με πολλές εκατοντάδες πρόσθετο χρέος - που δεν ήταν απαραίτητο ως τότε. Και έτσι το Ελληνικό χρέος έγινε ΜΗ βιώσιμο: Επί ΣΥΡΙΖΑ και εξ αιτίας του...

Στην αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής σημασία δεν έχει μόνο το επίπεδο των οικονομικών μεγεθών, αλλά - κυρίως - η τάση:

Αν βρίσκεις την ανεργία ψηλή και μετά από λίγο αρχίζει να πέφτει, προφανώς αυτό είναι επιτυχία.

Αν βρίσκεις την ανεργία χαμηλότερη, αλλά μετά από λίγο αρχίζει να αυξάνεται πάλι, αυτό είναι αποτυχία.

Ο Σαμαράς βρήκε την ύφεση (αρνητική ανάπτυξη) να τρέχει με -7,2% και σε δυόμιση χρόνια οδήγησε σε θετική ανάπτυξη 0,7%.

Ο Σαμαράς βρήκε το έλλειμμα να τρέχει στο 9,5% και δυόμιση χρόνια αργότερα το άφησε στο 2,6% (πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%).

Κι αν δεν γύρναγε ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες του 2014 να καλεί τον κόσμο να ΜΗ πληρώνει φόρους γιατί ο ίδιος θα τους...καταργήσει, η ίδια η Τρόϊκα είχε δεχθεί τότε πως το έλλειμμα της χώρας θα υποχωρούσε τη χρονιά εκείνη στο 1,7% (πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% - και πάλι καλύτερα από το στόχο της χρονιάς εκείνης).

Επίσης, η ίδια η Τρόϊκα προεξοφλούσε τότε πως αν συνεχιζόταν η πολιτική Σαμαρά την επόμενη χρονιά το έλλειμμα ουσιαστικά θα εκμηδενιζόταν (θα ήταν κάτω από 1%, ακόμα και χωρίς τα μέτρα του email Χαρδούβελη).

Αυτό που ΔΕΝ έχει καταλάβει ο πολύς κόσμος είναι πως τα μέτρα που διαπραγματευόταν τότε η κυβέρνηση Σαμαρά για να κλείσει την 5η αξιολόγηση του προηγούμενου Μνημονίου, αφορούσαν τον απόλυτο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ του ελλείμματος! Και η "απόκλιση" (για την οποία διαφωνούσε τότε η Τρόϊκα) ήταν γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ. Από 9,5% έλλειμμα προς ΑΕΠ που παρέλαβε ο Σαμαράς δυόμιση χρόνια πιο πριν.

Συμπέρασμα: Τώρα εξηγείται η "λύσσα" που έχουν κάποιοι με τα "Ζάππεια" του Σαμαρά!

Τα "Ζάππεια" δικαιώθηκαν πλήρως:

- και ως κριτική(στο πρώτο Μνημόνιο)

- και ως εφαρμοσμένη πολιτική (στο δεύτερο Μνημόνιο)

- και ως μοναδικός δρόμος εξόδου από την κρίση, που όταν εγκαταλείφθηκε πήγαμε κατά διαβόλου

- και ως ατζέντα μεταρρυθμίσεων, που έχουν εκ των υστέρων προσυπογράψει όλοι: Ακόμα και ο Τσίπρας εσχάτως!.

Στο πρώτο Ζάππειο (Ιούλιος του 2010) ο Σαμαράς εξηγεί γιατί το πρώτο Μνημόνιο δεν βγαίνει. Σήμερα δικαιώνεται πλήρως και από το ΔΝΤ:

- Είχε λάθος δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, κι έτσι ήταν λάθος όλοι οι "ενδιάμεσοι στόχοι" που είχε θέσει...

- Είχε πολύ υψηλά, στην ουσία "τιμωρητικά", επιτόκια, κι έτσι το χρέος θα αυξανόταν ως ποσοστό του ΑΕΠ πολύ περισσότερο (έφτασε στο 185% τελικά) απ' ό,τι προέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο (στόχος 145%).

- Και τέλος, το μείγμα πολιτικής που υιοθετούσε ήταν λάθος (περισσότεροι φόροι λιγότερες περικοπές σπατάλης).

Στο θέμα των πολλαπλασιαστών μάλιστα τότε ο Σαμαράς είχε αναφέρει ότι ο σωστός πολλαπλασιαστής ήταν 1,5 κατά μέσον όρο, κι όχι 0,5 που εκτιμούσε τότε η Τρόϊκα. Ενάμιση χρόνο αργότερα ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ (Μπλανσάρ) παραδεχόταν ότι ο πολλαπλασιαστής που είχαν υιοθετήσει αρχικά ήταν λάθος κι ότι ο πραγματικός ήταν 1,5, όσο ακριβώς τους είχε επισημάνει από την αρχή ο Σαμαράς!

Στο πρώτο Ζάππειο, ο Σαμαράς είχε προτείνει την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Τότε είχαν όλοι αγανακτήσει για την... ιεροσυλία της "εκποίησης των ασημικών" Ο Σαμαράς τους εξηγούσε ότι αξιοποίηση ΔΕΝ είναι "εκποίηση". Ο ΓΑΠ απειλούσε ότι θα βγάλει νόμο να την απαγορεύει! Τελικά το προσυπέγραψε και το ΠΑΣΟΚ. Το εφάρμοσε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος από τα μέσα του 2012 ως τα τέλη του 2014, με θετικά αποτελέσματα, χωρίς να γίνει κανενός είδους "εκποίηση". Το πάγωσε ο Τσίπρας όταν ήλθε στην εξουσία. Το... ξεπαγώνει τώρα και ανακαλύπτει μετά από χρόνια, πως ... "η αξιοποίηση δεν είναι εκποίηση".

Κι αυτά, ενώ είναι ο Τσίπρας που εκποιεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τώρα για 45 εκατομμύρια. Όταν η πρόβλεψη για την ίδια εταιρία επί Σαμαρά ήταν πάνω από 300 εκατομμύρια!

Στο Ζάππειο-1 ακόμα ο Σαμαράς είχε πει ότι σε δυόμιση χρόνια μπορούσε να μηδενιστεί το έλλειμμα. Τότε όλοι τον ειρωνεύθηκαν. Αλλά, εντελώς "συμπτωματικά", και παρ' ό,τι παρέλαβε την οικονομία στα μέσα του 2012, σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τον Ιούλιο του 2010, δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, ο Σαμαράς (μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου) ψήφισαν για το 2015 προϋπολογισμό που μηδένιζε το έλλειμμα!

Και η διαφωνία της Τρόϊκας τότε, ήταν για απόκλιση λιγότερο από 0,5% του ΑΕΠ. Κι αυτοί, δηλαδή, ουσιαστικά προέβλεπαν ουσιαστικό μηδενισμό του ελλείμματος.

Στο Ζάππειο-2 ο Σαμαράς πρότεινε μια σειρά από περικοπές σπατάλης για να αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Αυτά ψηφίστηκαν λίγο αργότερα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, (επί ΓΑΠ ακόμα). Αλλά εφαρμόστηκαν την επόμενη χρονιά (επί Σαμαρά Βενιζέλου) και το έλλειμμα άρχισε πράγματι, να πέφτει δραστικά.

Ο Σαμαράς έκανε σκληρή κριτική, ως αντιπολίτευση, αλλά μεταρρυθμίσεις και περικοπή σπατάλης όχι μόνο ψήφιζε στη Βουλή, αλλά συνήθως ήταν δικές του εισηγήσεις. Αυτό σημαίνει αντιπολίτευση.

Είναι η πρώτη και μόνη φορά που πολιτικός σε χώρα που εφαρμόζει πρόγραμμα το ΔΝΤ ασκεί κριτική εκ των προτέρων και δικαιώνεται πλήρως εκ των υστέρων.

Είναι η πρώτη και μόνη φορά που πολιτική του ΔΝΤ που απέτυχε διορθώνεται (δεν εγκαταλείπεται πλήρως) και φέρνει θεαματικά αποτελέσματα.

Είναι η πρώτη φορά που αντιπολίτευση στην Ελλάδα ασκεί τόσο σκληρή κριτική σε λάθος πολιτική και στη συνέχεια συμβάλει τόσο αποφασιστικά στη "διόρθωσή" της.

Είναι η πρώτη φορά που, ενώ η αντιπολίτευση ασκεί τόσο σκληρή κριτική την ίδια στιγμή ψηφίζει ο,τιδήποτε είναι σωστό. Και δεν λέει "όχι σε όλα". Για κάντε συγκρίσεις με την Πολιτική του ΓΑΠ πριν το 2009, ή με την πολιτική του Τσίπρα μετά το 2012...

Στο Ζάππειο-2 ο Σαμαράς επέμενε ότι με άλλο μείγμα πολιτικής μπορούσε να υπάρξει και επιστροφή στην Ανάπτυξη και μείωση φόρων και ανακούφιση των πιο αδύναμων στρωμάτων. Τότε τον χαρακτήριζαν Harry Poter.

Κι όμως! Ως Πρωθυπουργός μείωσε φόρους: Δύο φορές μείωσε το φόρο στα ακίνητα, μείωσε την εισφορά αλληλεγγύης, μείωσε το φόρο πετρελαίου, μείωσε το ΦΠΑ στην Εστίαση (που αφορά 200 χιλιάδες επιχειρήσεις και 1 εκατομμύρια απασχολούμενους στον κλάδο), μείωσε δύο φορές τις εργοδοτικές εισφορές. Και τελικά...έπιασε όλους τους στόχους του προγράμματος!

Κι όχι μόνο τους έπιασε, αλλά τους ξεπέρασεδύο χρονιές στη σειρά! Κι από την "υπέρβαση στόχων" έδωσε και 450 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους το 2014. Ενώ ο Τσίπρας έδωσε μόλις 110 εκατομμύρια το 2015 διευρύνοντας, όμως, το έλλειμμα...

Όλη εκείνη η ειρωνεία περί Harry Poter, ξαφνικά ξεχάστηκε. Όπως ξεχάστηκε η ειρωνεία για το μηδενισμό του ελλείμματος σε δυόμιση χρόνια. Όπως ξεχάστηκε η ειρωνεία για την επιστροφή στην ανάκαμψη σε δύο χρόνια. Όπως ξεχάστηκαν και οι καταγγελίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όλα αυτά είτε έγιναν είτε άρχισαν να γίνονται επί Σαμαρά.

Όλα αυτά τα προσυπέγραψαν εκ των υστέρων, όσοι τα ειρωνεύονταν εκ των προτέρων.

Ο Σαμαράς έδειξε ότι υπήρχε άλλος δρόμος. Και τον εφάρμοσε.

Το κυριότερο έδειξε ότι μπορούσε να γυρίσει την τάση, και τη γύρισε.

Κι ήλθε ο Τσίπρας και τα γκρέμισε...

Και τώρα το ΔΝΤ δικαιώνει ένα προς ένα όλα τα στοιχεία της κριτικής Σαμαρά (πριν το 2012) και όλα τα στοιχεία της Πολιτικής Σαμαρά (μετά το 2012).

Μόνο που τώρα κατά το ΔΝΤ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Και η κατάσταση δεν σώζεται αν δεν αλλάξει πλήρως η οικονομική πολιτική και το πρόγραμμα. Ξανά!

Μόνο που για να αλλάξει ξανά το Πρόγραμμα, πρέπει να φύγουν αυτοί που τα έκαναν μαντάρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Αλλιώς κανείς δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα του Τσίπρα και του Σκουρλέτη και του Δρίτσα...

Κι έτσι πέφτουν σιγά - σιγά ονόματα μεταβατικών πρωθυπουργών.

- Ακούστηκε ο Δραγασάκης στην αρχή, ως "πιο συνετός" και πιο "ενωτικός". Όμως, μετά την τελευταία εμφάνισή του στη Βουλή αποδείχθηκε πιο διχαστικός, πιο κούφιος και πιο αμετροεπής κι από τον Τσίπρα ακόμα! Κι αποσύρθηκε...

- Μετά ακούστηκε το όνομα του Ευρωβουλευτή Χρυσόγονου. Αυτός ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πράγματι, πολύ πιο σοβαρός από όλους τους ΣΥΡΙΖΑίους (μαζί). Αλλά κανένα άλλο κόμμα δεν δέχεται ο επόμενος Πρωθυπουργός να προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ έστω και με την "ευρεία έννοια". Και δικαίως, εδώ που τα λέμε...

- Ακούγεται ακόμα το όνομα του Προβόπουλου. Αλλά δεν τον δέχονται ούτε οι περισσότεροι της ΝΔ ούτε οι περισσότεροι του ΣΥΡΙΖΑ.

- Ακούγεται και το όνομα του Στουρνάρα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψει, τέτοιες μέρες, την Τράπεζα της Ελλάδας. Και μάλιστα για να κάτσει έξη μήνες μεταβατικός πρωθυπουργός. Ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδας έχει άλλα τέσσερα χρόνια.

Αν υπάρξει μεταβατικός Πρωθυπουργός μετά τον Τσίπρα, και μέχρι τις επόμενες εκλογές - γιατί περί αυτού μιλάμε - αυτός θα προέρχεται από το χώρο της Κεντροδεξιάς.

Και ΔΕΝ θα προέρχεται από τη γνωστή "ομάδα" που έχει εκτεθεί στο παρελθόν με το αίτημα "συνεργασίας" με τον Τσίπρα! Αυτοί έχασαν προ εξαμήνου, συνεχώς χάνουν έδαφος από τότε, και δεν συσπειρώνουν κανένα σήμερα...

Φυσικά "μεταβατικός" ΔΕΝ θα είναι ούτε ο Σαμαράς. Αυτός πρέπει να παραμείνει εφεδρεία για την παράταξη και για τη χώρα.

Αλλά όσοι αναζητούν μεταβατικό πρωθυπουργό για το επόμενο εξάμηνο, καλά θα κάνουν να προτείνουν στον Τσίπρα και όπου αλλού, να ρίξει γέφυρες με τον Σαμαρά και τον Κυριάκο.

Τώρα που δικαιώνεται η πολιτική Σαμαρά όλη την προηγούμενη εξαετία.

Τώρα που δικαιώνεται η πολιτική Κυριάκου (να απορρίψει από την αρχή την "συνεργασία" με τον Τσίπρα και να ζητήσει την απομάκρυνσή του).

Τώρα που αυτή η δικαίωση αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό και μέσα στην Ελληνική κοινωνία...

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει το κλίμα μέσα στη χώρα, είναι να αναγνωριστεί αυτή η δικαίωση ρητά και επισήμως από τους αντιπάλους τους.

Η δικαίωση είναι πραγματικότητα. Τώρα όλοι πρέπει να την αναγνωρίσουν για να ξεμπλοκάρει το πολιτικό αδιέξοδο και να αλλάξουμε σελίδα.

Οπότε η δικαίωση της πολιτικής Σαμαρά, αλλά και του Βενιζέλου μετά το 2011 και του Κυριάκου από τις αρχές του 2016, μπορεί να γίνει αφετηρία Λύτρωσης για τη χώρα...

Δικαίωση - Αναγνώριση - Λύτρωση!

Η πρώτη έγινε ήδη. Κι από δω και μπρος, όσο νωρίτερα γίνει η Αναγνώρισητόσο ταχύτερα θα έλθει και η Λύτρωση.
Δημοσίευση: Αυγούστου 20, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Από τη Δικαίωση Σαμαρά ως τη Λύτρωση της χώρας..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator