Η ανικανότητα και η ανεπάρκεια έχουν τώρα ονοματεπώνυμο…

0Το ελικόπτερο προσγειώθηκε και μία μοναδική ευκαιρία "πέταξε" από τραγικά λάθη ανίκανων

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Το δράμα των ημερών, με την δραπέτευση από την Τουρκία , την είσοδο στην Ελλάδα και αίτηση ασύλου από τους 8 τούρκους, ανέδειξε μία σειρά από τραγικές αλήθειες και ανέδειξε επίσης μία σειρά από «προσωπικότητες» των οποίων η ανικανότητα στη διαχείριση κρίσεων θα πρέπει να καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες… Κι αυτό επειδή λόγω της ανικανότητάς τους να αντιληφθούν έγκαιρα το τι ακριβώς συνέβαινε και το πως θα μπορούσαν με ακαριαίες ενέργειες να μεταβάλουν το πρόβλημα σε πλεονέκτημα, οδήγησε την Ελλάδα (ως χώρα) σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, αφού ο άμεσος ενδιαφερόμενος για την έκδοση των φυγάδων είναι η Τουρκία, ο πρέσβης της οποίας δεν δίστασε να απειλήσει δημοσίως την Ελλάδα εάν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν…

Μπορούσαν, λοιπόν, να αποφευχθούν όλα όσα συμβαίνουν σήμερα λόγω αυτών των 8 τούρκων; Η αλήθεια είναι πως, ναι, θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη η εξέλιξη εάν… οι αρμόδιοι ήταν σε θέση να αντιληφθούν τα αυτονόητα και να δράσουν προς όφελος της Ελλάδας. Και ποιοι είναι αυτοί οι υπεύθυνοι; Θεσμικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.

- Η ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να αντιλαμβάνεται, να ελίσσεται, να σχεδιάζει και να αποκομίζει οφέλη, έχει αποδειχθεί από τη γνωστή –προ έτους περίπου 17ωρη διαβούλευση στις Βρυξέλλες, η οποία οδήγησε και στην υπογραφή νέου μνημονίου και νέων απεχθέστατων μέτρων…

- Η ικανότητα του Πάνου Καμμένου επίσης έχει καταγραφεί επαρκώς, από τη στιγμή που δεν τήρησε καμία από τις κόκκινες γραμμές του (οι οποίες αποδείχθηκαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες), ενώ με την πολιτική του παρουσία έχει κατορθώσει να ρίξει το ηθικό του ελληνικού στρατεύματος μέσα από μία σειρά αποφάσεων, που εξανδραποδίζουν επιπλέον το στελεχιακό δυναμικό. Πραγματική θετική εξαίρεση, την οποία πρέπει να καταθέσουμε, αποτελεί ο εφοδιασμός βλημάτων για τα άρματα μάχης Leopard, ενώ η πατριωτική του πολιτική ειδικά στην Θράκη κατόρθωσε να αποθρασύνει τα μέγιστα τους τουρκολάγνους με τα όσα προκλητικά έγιναν στην κηδεία του άτυχου Έλληνα πομάκου φαντάρου και την προσβολή του συμβόλου της Ελληνικής Σημαίας. Αλλά η ασφάλεια της χώρας, ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχει να κάνει μόνο με βλήματα…

- Η ικανότητα του Γιάννη Ρουμπάτη, Η ικανότητα του Γιάννη Ρουμπάτη, στη διαχείριση ειδικών καταστάσεων, με σκοπό το όφελος της χώρας, καταγράφηκε επαρκώς από ειδικές προσωπικές του αποφάσεις, όπως ο επαναπατρισμός όλων των πρακτόρων που διέθετε η Ελλάδα στο εξωτερικό, από την καθεστωτικού τύπου παρέμβασή του σε μεταθέσεις υπαλλήλων και στελεχών έως και αλλαγές μονάδων κλιμακίων, από τη συνέχιση των δικαστικών υποθέσεων - παρωδία πουν εκθέτουν την υπηρεσία και τα στελέχη της, από τα όσα δήλωσε ότι έκανε ή δεν έκανε στην περιβόητη υπόθεση Πανούση αλλά και από την γνωστή υπόθεση της διαρροής συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ, που τον εξέθεσε στον μέγιστο δυνατό βαθμό όταν εμφανίστηκε ο ίδιος να δηλώνει πως «παρακολουθήσεις γίνονται μόνο με έγγραφη εντολή εισαγγελέα». Δεν κατάλαβε τότε ο Αλέξης Τσίπρας πως το ταλέντο του σημερινού διοικητή της ΕΥΠ καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενός κυβερνητικού εκπροσώπου και μάλιστα παλαιάς κοπής. Όμως ποτέ δεν είναι αργά…


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από τη στιγμή που το τουρκικό ελικόπτερο εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω βλάβης ή πυρκαγιάς και αιτήθηκε εισόδου στην Ελλάδα… Πολύ σωστά στάλθηκαν άμεσα μαχητικά αεροσκάφη για να το συνοδεύσουν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Αυτό αποδεικνύει πως λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, δεν υπήρχε έλεγχος και οι φυγάδες μπόρεσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί (αν τους καταλάβαιναν οι τούρκοι θα έστελναν μαχητικά για να ανακόψουν την πορεία τους ή να τους καταρρίψουν) από τα τουρκικά ραντάρ.
Όμως τα καλώς γενόμενα τελείωσαν ακριβώς εκεί, αφού δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη προετοιμασία υποδοχής και κάλυψης του τουρκικού ελικοπτέρου από την ελληνική πλευρά. Δηλαδή, να τοποθετηθεί κοντά σε στέγαστρο και άμεσα να μετακινηθεί μέσα σε αυτό για να μην είναι ορατό από κανέναν. Επίσης, κάποιοι πολύ ομιλητικοί, γνώστες της κατάστασης, φαίνεται πως διέρρευσαν σε ελάχιστο χρόνο το σημαντικό γεγονός της προσεδάφισης του τουρκικού ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα η είδηση να δει το φως της δημοσιότητας (ίσως και πριν ο πρώτος επιβαίνων τούρκος πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος). Το δε ελικόποτερο, τοποθετήθηκε σε χώρο από όπου ήταν δυνατή η φωτογράφησή του και από τον δρόμο!!!

Η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Φωτογραφίες και τα γενικά αλλά ειδικά αναγνωριστικά χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου βγήκαν στη δημοσιότητα. Ακόμη και από την κρατική τηλεόραση ΕΤ1, επιβεβαιώνοντας ως αληθές το γεγονός!!!
Όλα είχαν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Έναν δρόμο που μας οδήγησε σε αυτά που βιώνουμε σήμερα, με την Τουρκία να μας απειλεί εάν δεν παραδώσουμε τους 8 τούρκους που αιτούνται ασύλου στην Ελλάδα…

Και επανερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα: Μπορούσαν, λοιπόν, να αποφευχθούν όλα όσα συμβαίνουν σήμερα λόγω αυτών των 8 τούρκων;
Η απάντηση είναι απόλυτα καταφατική. Ναι! Ναι, εάν όπως ήδη αναφέρθηκε, τηρούνταν οι κανόνες απόκρυψης του συμβάντος. Εάν δεν μιλούσαν κάποιοι προς τα έξω… Εάν η διοίκηση της ΕΥΠ αποφάσιζε γρήγορα έναν χειρισμό με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την Ελλάδα και πρότεινε την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου, με εναλλακτικές προτάσεις, στον Αλέξη Τσίπρα και (φυσικά) στον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο. Ένα σχέδιο τέτοιο που ενδεχομένως θα έδινε στην Ελλάδα μεγάλα πλεονεκτήματα στον τομέα των πληροφοριών αλλά και στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων… Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο χρειάζεται ικανότητα, διοικητική, οξύνοια και ηθικό ανάστημα. Οι εξελίξεις απέδειξαν μεγάλη ανεπάρκεια σε όλα αυτά τα στοιχεία.

Η ΕΥΠ του Γιάννη Ρουμπάτη, με εντολές του ιδίου θα μπορούσε να χειριστεί αυτή την υπόθεση, όπως είχε χειριστεί με επιτυχία στο παρελθόν η ΕΥΠ την περίπτωση των Πακιστανών και κανείς δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό (μέχρι που η υπόθεση διέρρευσε στα ΜΜΕ μετά από μήνες), αλλά ούτε και θίχτηκε… Έτσι η Δικαιοσύνη, ελλείψει στοιχείων έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Έτσι λειτουργούν οι έξυπνοι διοικητές, που έχουν και την ικανότητα να αξιοποιούν τα ικανά υφιστάμενα στελέχη, αντί να χρησιμοποιούν διοικητικούς – γραφιάδες υπαλλήλους.

Θα μπορούσε, λοιπόν, η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών να στείλει άμεσα στην Αλεξανδρούπολη ειδική ανακριτική ομάδα από την Γ’ Διεύθυνση αντικατασκοπίας – αντιτρομοκρατίας, σε συνεργασία με το κλιμάκιο ανακρίσεων φυγάδων της Αγίας Παρασκευής ή με το τμήμα ασφάλειας της υπηρεσίας, που έχουν εμπειρία από τέτοια θέματα, προκειμένου να αποσπάσουν από τους σοκαρισμένους, φοβισμένους και τρομοκρατημένους τούρκους στρατιωτικούς φυγάδες τις πρώτες πολύτιμες πληροφορίες και να κάνουν μία πρώτη αξιολόγηση της ό,ποιας εκμετάλλευσής τους.
Μέχρι να ανέβαιναν στην Αλεξανδρούπολη οι ειδικοί από την Αθήνα, την φύλαξη και προστασία των τούρκων φυγάδων να αναλάμβανε το κλιμάκιο της ΕΥΠ στον Έβρο και όχι, φυσικά, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης ή το προσωπικό της Μεραρχίας στον Έβρο, που δεν είναι σχετικοί με το να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.
Το κλιμάκιο της ΕΥΠ θα έπρεπε να τους «εξαφανίσει» σε οικήματα ασφαλείας, που προφανώς διαθέτει για τέτοιες καταστάσεις, φροντίζοντας να μην υπάρξει περίπτωση να γίνουν αντιληπτοί στον οποιονδήποτε, κυρίως όμως να μην γίνουν αντιληπτοί από τα ΜΜΕ.

Αφού, λοιπόν, υποδεχόντουσαν κρυφά τους φυγάδες, θα έπρεπε πολύ σύντομα να επιδιώξουν μία άμεση συμφωνία μαζί τους, του τύπου: «Είτε μένετε και μας δίνετε όλα όσα ξέρετε ή σας ανεβάζουμε αμέσως στην είσοδο των Κήπων αφού ειδοποιήσουμε τις τουρκικές αρχές για να σας παραλάβουν. Εάν δεχτείτε να δώσετε άμεσα στοιχεία, ο καθένας του τομέα του, μπορούμε να οργανώσουμε και μία μεταφορά των οικογενειών σας (εντός 48 ωρών με ελληνικά διαβατήρια) στην Ελλάδα, όπου εσείς θα είστε υπό προστασία με ελληνική ταυτότητα…»
Χωρίς πολλά λόγια, θα μπορούσε να ζητηθεί άμεσα το αυτονόητο, ειδάλλως, ούτε δημοσιότητες, ούτε διλήμματα, ούτε δικαστήρια. Με την κυνική λογική των σχετικών υπηρεσιών… Δίνεις και καλύπτω εσένα και την οικογένειά σου, δεν δίνεις και σε επιστρέφω εκεί που ξέρεις τι θα σου συμβεί…

Σε οποιεσδήποτε μετέπειτα τουρκικές αιτιάσεις ή σχετικές διπλωματικές παρεμβάσεις η Ελλάδα θα εμφανιζόταν ως μη γνωρίζουσα τίποτε απολύτως για τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποδοχής και απόκρυψης τούρκων φυγάδων, ενώ θα κατείχε ήδη σειρά πολυτιμότατων πληροφοριών, οι οποίες θα αυξάνονταν αλματωδώς με καθημερινές νέες προσθήκες. Θα μπορούσε, αν υπήρχε πραγματική διοίκηση στην ΕΥΠ, να περάσει σε επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς άλλων φυγάδων πραξικοπηματιών, που με την κατάλληλη παραίνεση θα τους χρησιμοποιούσε όχι μόνο ως πηγή υπερπολύτιμων πληροφοριών, αλλά και ως κορμό εξουδετέρωσης και καταστροφής επιθετικών πολιτικών του Ερντογάν προς την Ελλάδα…

Δυστυχώς, όμως, αυτά είναι για ανθρώπους που έχουν μυαλό, ικανό και όχι γκαιμπελικό, οργανωτικό και όχι αποδομητικό, με αποφασιστικότητα και όχι με εξαρτήσεις… Είναι για ανθρώπους που έχουν πραγματικά προσόντα, είναι αποφασισμένοι και οργανωμένοι και κυρίως βρίσκονται στην κατάλληλη θέση λόγω των προσόντων τους και όχι λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Δεν είναι για αποδομητές υπηρεσιών, ούτε, φυσικά, είναι για ανθρώπους που έχουν εθνομηδενιστικές αρχές, ενώ είναι κάτι περισσότερο από σαφές πως είναι για ανθρώπους που προτιμούν και επιλέγουν να είναι αποδοτικοί στην πράξη από το να κάνουν διαλέξεις περί πατριωτισμού τα λεγόμενα των οποίων δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι.

Δυστυχώς, το ελικόπτερο των τούρκων φυγάδων που προσγειώθηκε στην Ελλάδα, ήταν μία λαμπρή ευκαιρία που πέταξαν στα σκουπίδια εκείνοι που ήταν οι θεσμικά αρμόδιοι να την εκμεταλλευτούν. Κι ενώ την κύρια ευθύνη την φέρει ο διοικητής της ΕΥΠ και οι υποδιοικητές του (επίλεκτοι τοποθετημένοι της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου) επειδή δεν είδαν ή δεν τόλμησαν να υλοποιήσουν μία σπουδαιότατη ευκαιρία, συνευθύνη πολύ σημαντική φέρουν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επειδή διατηρεί την κομματικά τοποθετημένη διοικητική τριανδρία της ΕΥΠ, αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπουργός Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτης της χώρας Πάνος Καμμένος, επειδή δεν έχει απαιτήσει την απομάκρυνση, με το αιτιολογικό της επικίνδυνης για τη χώρα ανικανότητας, της πολιτικής διοίκησης της ΕΥΠ, αποδεχόμενος ουσιαστικά να άγεται και να φέρεται, και κατ’ επανάληψη να σύρεται και να διασύρεται από ενέργειες ή παραλείψεις του διοικητή της ΕΥΠ.

Τέτοιες ευκαιρίες δεν συναντώνται συχνά. Θα λέγαμε πως είναι κάτι περισσότερο από σπανιότατες και αποτελούν αντικείμενο σκληρής και πολύχρονης εργασίας ειδικών τμημάτων των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες εργάζονται προς την κατεύθυνση δημιουργίας δικτύων πληροφοριών ή αναζητούν –ο θεσμικός τους ρόλος είναι να αναζητούν- πρόσωπα με ικανή πρόσβαση σε πληροφορίες μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος για την χώρα. Και, το ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αγγίξει αυτή την πλευρά του ζητήματος της εισόδου των 8 τούρκων φυγάδων δεν μας δημιουργεί απορίες. Απλά, μας επιβεβαιώνει πως αυτοί που κάνουν τραγικά λάθη έχουν τρομερή ικανότητα στο να τα συγκαλύπτουν για να διασώσουν εαυτούς, γνωρίζοντας την ανεπάρκειά τους στην ευθύνη προστασίας της χώρας…

ΥΓ1: Υπό φυσιολογικές συνθήκες όλα τα ανωτέρω ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δεν λέγονται, φυσικά δεν γράφονται ποτέ, αλλά αποτελούν μόνιμο στόχο προς υλοποίηση από εκείνους που έχουν την ικανότητα να τα αντιληφθούν και να τα πραγματώσουν, και, φυσικά, δεν γίνεται ποτέ αποδεκτή η ύπαρξή τους… Άλλωστε το σλόγκαν της υπηρεσίας είναι "Λόγων απορρήτων εκφορά μη ποιού"...

ΥΓ2: ΥΓ2: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το τμήμα μετάφρασης τουρκικών της ΕΥΠ είχε πάρει φωτιά λόγω της δημοσίευσης των WikiLeaks που αφορούν τις εσωτερικές επικοινωνίες του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας. Να υποθέσουμε πως η διοίκηση της ΕΥΠ θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση πως τα WikiLeaks δεν γίνονται αποδεκτά ως στοιχεία, όπως έχει πράξει δια του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στα ελληνικά δικαστήρια για εκείνα τα WikiLeaks που ενέπλεκαν έλληνες πολιτικούς και την ΕΥΠ μέσω των αμερικανών πρέσβεων κ.κ. Ρις και Σπέκχαρντ; Το δίλημμα, λοιπόν, είναι ορατό για τον κ. Ρουμπάτη. Τα WikiLeaks λένε αλήθειες ή ψέματα; Ή, μήπως λένε αλήθειες ή ψέματα, αναλόγως με το πώς συμφέρει τον εκάστοτε κυβερνώντα την Ελλάδα ή τον εκάστοτε διοικητή της ΕΥΠ;

ΥΓ3: Επειδή η όλη υπόθεση έχει προσπεράσει τα όρια της επικίνδυνης γελοιότητας και χρήζει ειδικής σάτυρας, συμπληρώνουμε:
• Πληροφορίες που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να πρόσφερε άσυλο στον Ερντογάν την βραδιά του πραξικοπήματος, με φύλαξη και στέγαση στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ή σε παραθαλάσσιο κλιμάκιο – «θέρετρο» της ΕΥΠ στον Ευβοϊκό ή εάν ο τούρκος πρόεδρος επιθυμούσε βουνό, σε κλιμάκιο – «θέρετρο» σε πευκοδάσος σε βουνό της Αττικής, ελέγχονται για την ακρίβειά τους ενώ καταγγέλλονται ως ψευδείς από το περιβάλλον του κ. Καρανίκα
• Άλλες πληροφορίες, που θέλουν τον Πάνο Καμμένο να ξαναφοράει την παραλλαγή και να διατάσσει επίθεση στρατού, ναυτικού και αεροπορίας κατά της Τουρκίας, το βράδυ του πραξικοπήματος και να μην σηκώνει κανένας στρατηγός το τηλέφωνο, διαψεύσθηκαν από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
• Τέλος, πληροφορίες που θέλουν τον Γιάννη Ρουμπάτη για την λήψη πληροφοριών από την Τουρκία να χρησιμοποιεί ως προσωπικό ειδικό πράκτορα την γοργόνα και αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου διαψεύδονται από πηγές προσκείμενες σε ιστορικό αθλητικό σωματείο.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Αυγούστου 05, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ανικανότητα και η ανεπάρκεια έχουν τώρα ονοματεπώνυμο…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator