Το ΝΑΤΟ και η "δημιουργική ασάφεια" της Ελλάδας για τη Ρωσία

0Οι υπεύθυνοι πολιτικοί άνδρες θέτουν τα θέματα καθαρά στο τραπέζι και τα υποστηρίζουν. Αλλιώς, αυξάνουν την αναξιοπιστία τους

Γνωστού όντος ότι σε μια μονοήμερη Σύνοδο δεν λαμβάνονται αποφάσεις κατόπιν ωρίμου σκέψεως και ενδελεχούς μελέτης των προβλημάτων (πόσος χρόνος διατίθεται στον καθένα μιλήσει και τι να πρωτοπεί), οι ανταλλαγές απόψεων και τα «σοβαρά» συζητούνται στους διαδρόμους στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των ηγετών. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και καιρό, στη Σύνοδο απλώς ανακοινώνονται.

Από την επίσημη ανακοίνωση - διακήρυξη μπορούμε να απομονώσουμε ότι το ΝΑΤΟ δηλώνει ετοιμότητα για διάλογο με την Ρωσία και προσδοκία οικοδόμησης δημιουργικής σχέσης με αυτήν "όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το επιτρέψουν". Το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει, πως όσο στη Ρωσία ηγείται ο Πούτιν ("σατανάς" κατά την Χίλαρυ Κλίντον) η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας θα μεγαλώνει, έως ότου αντικατασταθεί από κάποιον πρόεδρο-ορντινάτσα τύπου Γέλτσιν ή Γκορμπατσόφ. Τότε θα το "επιτρέψουν οι συνθήκες".

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, η Συμμαχία αναφέρεται στην συμβολή της στην διαχείρισή τους και δηλώνει την ετοιμότητά της για οποιαδήποτε επιπλέον συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες στην Μεσόγειο σε συνεργασία με την ΕΕ. Θα ήταν καλό κάποτε να πληροφορηθούμε πώς ακριβώς τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σταμάτησαν τις προσφυγικές ροές, για να μη υπάρχει η εντύπωση πως ο στόλος ήρθε στο Αιγαίο λόγω Ρωσίας.

Δεν γίνεται καμιά αναφορά σε μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και Ουκρανίας, ενώ γίνεται λόγος για συνδρομή στην Μολδαβία. Υποθέτω πως εννοείται με αυτό, η προσπάθεια αποφυγής ενσωμάτωσης της Υπερδνειστερίας στην Ρωσία, σύμφωνα με την επιθυμία των κατοίκων της πρώην μολδαβικής περιοχής που αυτονομήθηκε και αποτελεί πλάσμα-κράτους, ούτε αποσαφηνίζεται αν η συνδρομή προς την Μολδαβία έχει σχέση με το αίτημα της Ρουμανίας να συνενωθούν οι δύο χώρες.

Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια, που μας αφορούν περισσότερο, το ΝΑΤΟ θα εμβαθύνει τις σχέσεις με τους εταίρους του στην περιοχή, ενώ θα διατηρήσει την επιχείρησή του στο Κοσσυφοπέδιο. Όμως, ενώ διακηρύσσεται η πολιτική "ανοιχτών θυρών" του ΝΑΤΟ, προσδοκία εισόδου στην Συμμαχία δίνεται μόνον στο Μαυροβούνιο, αφήνοντας πάλι έξω τα Σκόπια.

Δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες του Προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος ζήτησε περισσότερη στήριξη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Σε συγχαρητήρια επιστολή του, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής των ΗΠΑ -την 4η Ιουλίου-, ο Ιβάνοφ τόνισε, ότι η συμμετοχή στην Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει από καιρό κερδηθεί, καθώς και ότι αναμένει, την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ακόμα πιο ισχυρή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, σκοπιανές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από βουλγαρικές, λαμβάνουν μέρος σε νατοϊκές ασκήσεις.

Αυτά επισήμως. Αλλά επίσης επισήμως ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ ενέργεια που δεν είναι σύμφωνη με την παραπάνω διακήρυξη, ότι θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανίας και Βρετανίας αντίστοιχα. Περίπου 1.000 Aμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από αυτά τα τάγματα και θα υπηρετούν «στο πλευρό» των Πολωνών συναδέλφων τους, ανέφερε ο Ομπάμα.

Ως προς την θέση της Ελλάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστός στην τακτική της "δημιουργικής ασάφειας", επισήμανε -σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου- «ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της για το πώς να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και η στάση της, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι η χώρα μας επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων».

Καταλάβατε ποια είναι τα επιχειρήματα των Συμμάχων με τα οποία η Ελλάδα δεν συμφωνεί; Εγώ όχι. Εικάζω, πως αναλόγως με τον συνομιλητή θα του λέει η κυβέρνηση ό,τι θέλει αυτός να ακούσει. Για να τα έχουμε, υποτίθεται, καλά με όλους. Μόνον δεν γίνεται έτσι η σοβαρή πολιτική. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί άνδρες θέτουν τα θέματα καθαρά στο τραπέζι και τα υποστηρίζουν. Αλλιώς, αυξάνουν την αναξιοπιστία τους. Δεν είναι βλάκες οι άλλοι, να μη καταλαβαίνουν.

Υπήρξαν και ηγέτες που μίλησαν πράγματι υπεύθυνα. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επηρεάζει τις σχέσεις που η Ευρώπη πρέπει να έχει με τη Ρωσία: και για τη Γαλλία, η Ρωσία δεν είναι ένας αντίπαλος, δεν συνιστά μια απειλή» τόνισε ο Ολάντ ενώπιον των δημοσιογράφων.

O δε Γκέρνοτ Ερλερ, εντεταλμένος για θέματα Ρωσίας της γερμανικής κυβέρνησης, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF) τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Ο σοσιαλδημοκράτης Ερλερ ζήτησε να γίνουν σχετικές συζητήσεις για να τεθεί ένα τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση. "Εν τούτοις δεν γίνονται επαρκείς συζητήσεις με τη Ρωσία", τόνισε.
Από πλευράς Κρεμλίνου σημειώνεται ότι θεωρεί παράλογο τον ισχυρισμό του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θέτει κάποια απειλή. "Είναι παράλογο να μιλάμε για απειλή από τη Ρωσία την ώρα που δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στο κέντρο της Ευρώπης και εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή καθημερινά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πλησιάζουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ", κατέληξε.

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, την στιγμή που ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της είναι 13 φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο του ΝΑΤΟ;

Πηγή Voria
Δημοσίευση: Ιουλίου 26, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το ΝΑΤΟ και η "δημιουργική ασάφεια" της Ελλάδας για τη Ρωσία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator