Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών: Λανθασμένη κίνηση του προέδρου του ΔΣ

0



Την λανθασμένη κίνηση του προέδρου του ΔΣ να φέρει ένα σοβαρό θέμα προ ημερησίας , έχοντας ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους λίγες ώρες πριν το συμβούλιο και με απόντα τον Δήμαρχο, την καταγγείλαμε κι εμείς ως οφείλαμε. Αν αυτός ήταν ο λόγος αποχώρησης της Συμμαχίας Πολιτών από το δημοτικό συμβούλιο, καλώς έπραξε, είναι δικαίωμά της να κρίνει αν θα το συζητήσει ή όχι. Την τακτική των θεμάτων χωρίς χρόνο για προετοιμασία την έχουμε καταγγείλει από την αρχή της παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με την μείζονα μειοψηφία, όπως και την καθυστερημένη ενημέρωση μας για τις εισηγήσεις της ημερήσιας διάταξης και – τουλάχιστον στα τελευταία συμβούλια- υπήρξε μια πιο έγκαιρη ενημέρωση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η βελτίωση είναι θεαματική.

Επί της ουσίας πάντως οφείλουμε να πούμε το εξής: Η Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών έχει βάλει από την πρώτη μέρα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην κορυφή της συζήτησης. Ούτε τώρα ανακάλυψε το πρόβλημα, ούτε κινείται πατώντας σε πολλές διαφορετικές βάρκες (κυβέρνηση, Περιφέρεια, ιδιωτικά συμφέροντα, μικροσυμφέροντα τοπικού βεληνεκούς). Είναι πολλά τα δημοτικά συμβούλια που φέραμε προ ημερησίας το θέμα , όταν ακόμα η «ΤΕΡΝΑ ήταν ευλογία» ή όταν «περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Περιφέρεια». Στην Πρωτοβουλία πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, πως η λύση ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ είναι καταστροφική και οικονομικά και περιβαλλοντικά για τους δημότες, δεσμεύει τους Δήμους σε ένα σύστημα για 28 χρόνια και δύναται να προκαλέσει μόνο προβλήματα εκτός αν είσαι ο Τατούλης ή οι ιδιοκτήτες της ΤΕΡΝΑ. Σε αυτό το θέμα θα επιμείνουμε, όσο θα χρειαστεί, όχι γιατί έχουμε εμμονές αλλά γιατί όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν και γιατί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες το σύστημα αυτό έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες. Οικονομικότερη και περιβαλλοντικά ασφαλέστερη είναι η διαχείριση με διαλογή στην πηγή, με πολλά διαφορετικά ρεύματα διαλογής, ανακύκλωση και ταφή ενός όσο γίνεται μικρότερου σε ποσοστό υπολείμματος.

Όσο αφορά το θέμα που έφερε ο κ Χασικίδης ως κατεπείγον με θέμα «Καθορισμός όρων προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010, με το ΦΟΔΣΑ Π. Πελοποννήσου για την υλοποίηση της πράξης «Κατασκευή και λειτουργία Μονάδας επεξεργασίας οργανικών βιοαποδομίσιμων δημοτικών στερεών αποβλήτων», κρίναμε πως ήταν επείγον, με δεδομένο πως ο ΦΟΔΣΑ συνεδριάζει την Δευτέρα 11/7/16 και θεωρώντας πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για καθυστερήσεις, αν κρίνουμε και από τις πιέσεις της περιφέρειας για υπογραφή της ΣΔΙΤ αλλά και της κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης –αλλά καθολικής – λύσης. Στην συζήτηση του θέματος κάναμε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις που πρέπει να συμπληρωθούν στην σύμβαση: 1ον πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια ο σκοπός της Μονάδας και οι ανάγκες που θα καλύπτει, δηλαδή του δήμου Κορινθίων και εφόσον υπάρξει σύμβαση του δήμου με τους γειτονικούς του δήμους, τα οργανικά αυτών. 2ον ο κύριος του έργου που είναι ο ΦΟΔΣΑ να αναθέσει την λειτουργία της Μονάδας στον δήμο Κορινθίων κι όχι σε όποιον τρίτο αποφασίσει αυτός, όπως αναφέρεται στις δεσμεύσεις. Τέλος, τονίσαμε πως αν το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, πρέπει να δούμε την σύμβαση –εφόσον είναι αναγκαία – σε τελείως διαφορετική βάση. Συμπληρωματικά θέσαμε και το πολύ σοβαρό ζητούμενο για τον δήμο μας – εφόσον νομοθετηθεί κάτι τέτοιο – να δημιουργηθεί διαφορετικός ΦΟΔΣΑ με όσους άλλους Δήμους επιθυμούν να κάνουν διαφορετική διαχείριση από την λύση Τατούλη.

Ψηφίσαμε λοιπόν θετικά, όχι για να στηρίξουμε τον Πνευματικό ή για να βγει η απαραίτητη πλειοψηφία όπως δηλώνει δημόσια η Συμμαχία Πολιτών η οποία αποχώρησε, αλλά γιατί θεωρούμε ανόητη την τακτική της «αντιπολίτευσης με φωτοβολίδες». Το συγκεκριμένο θέμα πιστεύουμε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση για το πρόβλημα της διαχείρισης. Το αν ο Πνευματικός θα βάλει ή όχι τους φίλους του να διαχειριστούν τη μονάδα, αν θα κάνει ένα μικρό ΣΔΙΤ ή όχι, αν θα κάνει κομποστοποίηση ή όχι , αν και πότε θα φτιάξει ΧΥΤΥ ή όχι είναι θέματα για τα οποία έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές(φαίνεται και από τα Δελτία Τύπου της Πρωτοβουλίας και από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου) και δεν πιστεύουμε πως θα πρέπει σε κάθε επιμέρους θέμα να επανερχόμαστε στα γενικά. Να είσαστε βέβαιοι πως θα το κάνουμε στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο όπου το θέμα αφορά γενικά την διαχείριση των απορριμμάτων. Για κάθε ένα από αυτά τα θέματα και ελέγχουμε και καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα όπως κάναμε με το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης ή την εμμονή στην λύση ΣΔΙΤ, πριν βέβαια διαβάσουμε την «λυπητερή».

Εμείς δεν θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Τατούλης ή τι θα πει ο ΦΟΔΣΑ του κ. Ανδρικόπουλου για να αποφασίσουμε ποιο σύστημα θέλουμε για την διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό ας το κάνουν όλοι όσοι έχουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των δημοτών και μόνο.

Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών
Δημοσίευση: Ιουλίου 09, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών: Λανθασμένη κίνηση του προέδρου του ΔΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator