Ένα "στημένο" πραξικόπημα κήδεψε την δημοκρατία στην Τουρκία

0Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ένα πραξικόπημα που έστησε ο Ερντογάν με την βοήθεια της ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) και σχεδιάστηκε προσεκτικά, για να «προσφέρει» στον Ερντογάν όσα δεν μπορούσε να αποκτήσει: Την απόλυτη εξουσία.

Δεν είναι, δυστυχώς, λίγοι, εκείνοι που υποστηρίζουν πως όσα συνέβησαν στην Τουρκία ήταν μία καλοστημένη επιχείρηση του Ερντογάν, μία εξαπάτηση, μια τεράστια φθηνή παραγωγή, που εκμεταλλεύτηκε το πάθος ορισμένων χαμηλόβαθμων αξιωματικών, που εξαπάτησε συντονισμένα κάποιους άλλους υψηλόβαθμους και που κατόρθωσε το ακατόρθωτο! Να υλοποιηθεί ένα πραξικόπημα υπό την παρουσία τηλεοπτικών καμερών, με τη χρήση βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, με τη χρήση σχετικής βίας και με νεκρούς, οι οποίοι –πιθανότατα- εξυπηρέτησαν στον απόλυτο βαθμό την ματαιοδοξία του τούρκου «σουλτάνου».

Εάν προσεγγίσουμε «αιρετικά» ή και συνωμοσιολογικά τα όσα συνέβησαν με το «ορφανό» (χωρίς πολιτική στήριξη) τουρκικό πραξικόπημα, θα διαπιστώσουμε πως δεν ήταν τόσο δύσκολο για τον Ερντογάν να στήσει ένα πραξικόπημα εκμεταλλευόμενος τον απόλυτο έλεγχο και πληροφόρηση που του παρείχε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, κυρίως μέσω της ΜΙΤ, του τεράστιου δικτύου πληροφοριοδοτών που έχει και της πρόσβασής της στον απόλυτο έλεγχο των τηλεπικοινωνιών…

Το να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι πραγματικά συνέβη στην Τουρκία τις τέσσερις (4) περίπου ώρες που διήρκεσε το πραξικόπημα, είναι ίσως το κρίσιμο λάθος που θα μας οδηγήσει σε εξ ορισμού εσφαλμένα συμπεράσματα. Το να «ακούσουμε» όμως την άποψη ενός επαγγελματία δημοσιογράφου που μένει μόνιμα στην Τουρκία και που κατανοεί τον τρόπο σκέψης των πολιτών, αλλά, κυρίως, έχει αποκτήσει μία σειρά επαφών και πληροφοριών, είναι ίσως η καλύτερη προσέγγιση (εάν υποθέσουμε πως ο επαγγελματίας δημοσιογράφος δεν εξυπηρετεί συμφέροντα εντός ή εκτός Τουρκίας).

Έτσι, άξιο προβληματισμού είναι όσα έγραψε ο δημοσιογράφος της Politico, Ράιαν Σμιθ, υποστηρίζοντας πως «η όλη κατάσταση στην Τουρκία μοιάζει περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα».

Στην ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Politico αναφέρει:
«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία.
Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά!
Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη, πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου...

Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με «ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Όχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο «δικτάτορας» ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία.

Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν.

Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτης, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας.


Και πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» γίνεται hashtag.

Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) για αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμερα άρχισε η κηδεία!».

Ο δημοσιογράφος της Politico μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Όμως ο απόλυτος έλεγχος που ασκεί η ΜΙΤ (και το πλήθος κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων που διαθέτει) στην Τουρκία είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αν προσθέσουμε και την εμπειρία της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην χειραγώγηση προσώπων (έως και πληθυσμών) για την ικανοποίηση των σχεδιασμών της, τότε θα διαπιστώσουμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στα χέρια του ένα εργαλείο – όπλο που μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, τουλάχιστον μέσα στα όρια της τουρκικής επικράτειας.

Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να χαρακτηριστούν φαντασιώσεις και συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις. Κι αυτό, με το σκεπτικό πως δεν είναι δυνατόν να εξαπατηθούν χιλιάδες άνθρωποι ή να συνεργαστούν σε μία ενέργεια η οποία θα τους καταστρέψει τη ζωή… Θα μπορούσε να ισχύει αυτή η εκδοχή, εάν, φυσικά, μπορούσε προηγουμένως να απαντηθεί η ερώτηση: Αφού είναι αδύνατον να εξαπατηθούν μερικές χιλιάδες ιδεολόγοι για να συμμετέχουν σε ένα πραξικόπημα που δεν μπορεί να επιτευχθεί, τότε πως είναι δυνατόν να εξαπατώνται εκατομμύρια πολίτες όταν ψηφίζουν κυβερνήσεις που δεν μπορούν να πετύχουν;
Συμπληρωματικά, πρέπει να καταγράψουμε πως οι ευκολότεροι στην χειραγώγηση είναι οι ιδεολόγοι και οι φανατικοί… Και οι χειραγωγούμενοι γίνονται αντικείμενα υλοποίησης ακραίων ή επικίνδυνων ενεργειών που ο χειραγωγός τους δεν είναι σε θέση ή φοβάται να εκτελέσει...

Το μόνο βέβαιο γεγονός που προέκυψε από το πέμπτο και αποτυχημένο τουρκικό στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι πως ο Ερντογάν είναι πλέον ο μοναδικός και ο απόλυτος άρχοντας στην Τουρκία. Και αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την δημοκρατία...
Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, θα λέγαμε πως το πραγματικό πραξικόπημα στην Τουρκία μόλις ξεκίνησε και γίνεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Ιουλίου 20, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ένα "στημένο" πραξικόπημα κήδεψε την δημοκρατία στην Τουρκία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator