Κατά φαντασίαν οι χημικοί αεροψεκασμοί!

0ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ

Ο «Π» εξασφάλισε το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή τεχνοκρατών που διόρισε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Τα αέρια εξάτμισης των κινητήρων των αεροσκαφών είναι, αποδεδειγμένα πλέον, οι ένοχοι για τις άσπρες λωρίδες που βλέπουμε μια την άλλη στον ουρανό της Κύπρου και οι οποίες είχαν ανησυχήσει σε τέτοιον βαθμό βουλευτές και αγροτικές οργανώσεις, που ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε τον περασμένο Φεβρουάριο έρευνα για να σταματήσει η παραφιλολογία.

Ο «Π» εξασφάλισε το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή τεχνοκρατών που διόρισε ο υπουργός Ν. Κουγιάλης με επικεφαλής τον ανώτερο λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος δρα Θεόδουλο Μεσημέρη, και το οποίο, ως αναμενόταν, απενεχοποιεί τις Βρετανικές Βάσεις και τους υποτιθέμενους χημικούς αεροψεκασμούς στους οποίους εικαζόταν ότι προέβαιναν για στρατιωτικούς ή και άλλους σκοπούς, ελέγχοντας έτσι τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες -και πραγματοποίησε την τελευταία συνεδρία της την περασμένη Πέμπτη για να ετοιμάσει τη σχετική έκθεση- καλεί τον υπουργό Γεωργίας να ενημερώσει το κοινό για τις διαπιστώσεις της, έτσι που να τερματιστεί η όποια ανησυχία. Στην επιτροπή, δέον να σημειωθεί, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Πολιτικής Αεροπορίας, Αναπτύξεως Υδάτων, Δασών και Επιθεώρησης Εργασίας, του Κρατικού Χημείου, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και ακαδημαϊκοί φορείς.

Απλή φυσική!
Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που κατέχει ο «Π», η διερεύνηση που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψη αξιόπιστες επιστημονικές αναφορές, κατέδειξε πως «τα ίχνη συμπύκνωσης (σ.σ. οι άσπρες λωρίδες που κρίθηκαν απομεινάρια αεροψεκασμού) προέρχονται από τη συμπύκνωση των αερίων εξάτμισης των κινητήρων των αεροσκαφών. Εξερχόμενα τα καυσαέρια από τους κινητήρες στο περιβάλλον, υπό μορφή ατμού, ψύχονται δημιουργώντας παγοκρυστάλλους, οι οποίοι δημιουργούν τα νεφικά ίχνη. Δύναται όμως να προκληθούν και από τις αλλαγές της ασκούμενης πίεσης του αέρα, λόγω ταχύτητας, στις λεγόμενες δίνες ακροπτερυγίων, στην επιφάνεια των πτερυγίων και στην υγρασία του αέρα, όπου στην περίπτωση αυτή, τα ίχνη συμπύκνωσης παρατηρούνται στις άκρες των πτερυγίων και όχι πίσω από τους κινητήρες» αναφέρεται στο πόρισμα το οποίο συνεχίζει: «Συνηθέστερα, καθώς τα εξερχόμενα αέρια του αεροσκάφους έχουν υψηλή θερμοκρασία, προκειμένου να δημιουργηθεί νεφικό ίχνος, θα πρέπει η θερμοκρασία του αέρα να είναι πολύ χαμηλή. Αν ο αέρας είναι υγρός, τα ίχνη αυτά δημιουργούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και επομένως σε χαμηλότερο ύψος πτήσης». Εν κατακλείδι, στο πόρισμα σημειώνεται ότι «δεν διαπιστώθηκαν βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τα ίχνη συμπύκνωσης που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα με οποιεσδήποτε άλλες αιτίες ή/και φαινόμενα πέραν των πιο πάνω». Όπως, δε, προαναφέρθηκε, το πόρισμα καταλήγει ότι «ενόψει των πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές / καταγγελίες για συσχετισμό των ιχνών συμπύκνωσης με αεροψεκασμούς, αλλά και τις ανησυχίες που ενδεχομένως προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη, γίνεται η εισήγηση όπως το υπουργείο Γεωργίας προβεί σε κατάλληλη ενημέρωση στο κοινό όσον αφορά τις πιο πάνω διαπιστώσεις».

Η καταγγελία της ΕΚΑ
Της απόφασης του υπουργού Γεωργίας να ζητήσει έρευνα «αναφορικά με τους αεροψεκασμούς (chemtrails) που γίνονται στην ατμόσφαιρα από αεροσκάφη των Βάσεων» είχε προηγηθεί, πέρα από συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, και η καταγγελία του γ.γ. της ΕΚΑ Πανίκου Χάμπα, ο οποίος μάλιστα στις 16/2/2016 είχε στείλει σχετική καταγγελτική επιστολή στον Νίκο Κουγιάλη. Με αυτήν εισηγείτο ο υπουργός να «καλέσει κατ' επείγον συνάντηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για περαιτέρω διερεύνηση του όλου θέματος, προστατεύοντας τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατία και ιδιαίτερα των πολιτών που ανησυχούν». Προηγουμένως, αναφερόμενος σε έρευνα της ΕΚΑ, σημείωνε ότι «οι αεροψεκασμοί που γίνονται στην ατμόσφαιρα και οι οποίοι έχουν ενταθεί δεν είναι καθόλου τυχαίοι, αλλά ούτε και αθώοι. Δυστυχώς, μας ψεκάζουν με σωματίδια για να είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, για να μπορούν να κατασκοπεύουν μέσω του κατασκοπευτικού προγράμματος echelon, από το Τρόοδος και τον Άγιο Νικόλαο, τα πεδία των μαχών, στις αραβικές χώρες και τη Ρωσία». Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 17 Φεβρουαρίου 2016 είχε συζητηθεί και επιστολή του κ. Κουγιάλη, ο οποίος δεν απέκλειε το ενδεχόμενο, ζητώντας διεξαγωγή έρευνας, γεγονός που ικανοποίησε τόσο τις αγροτικές οργανώσεις όσο και τους Οικολόγους, ο πρόεδρος των οποίων είχε εγγράψει το σχετικό θέμα.

Περί σοβαρότητας
Βεβαίως για το θέμα υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον και ανησυχία και πριν από τον κ. Χάμπα. Στις 10 Φεβρουαρίου 2016, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης, επικαλούμενος φήμες ανάμεσα στους πολίτες ότι διεξάγονται αεροψεκασμοί από το Ην. Βασίλειο, κάνοντας λόγο για επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και την κλιματική ισορροπία, ζητούσε μέχρι και διαβήματα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. «Το θέμα φημολογίας περί ‘ψεκασμών’ από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου που αφορά την ερώτηση του έντιμου βουλευτή Αμμοχώστου κ. Χατζηγιάννη στερείται σοβαρότητας. Καθηγητές πανεπιστημίου που ρωτήθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης εξήγησαν ότι οι άσπρες λωρίδες που παρουσιάζονται πίσω από εν πτήσει αεροπλάνα απεικονίζουν τον βαθμό της υγρασίας κατά τις συγκεκριμένες πτήσεις. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις χώρες από πτήσεις συγκεκριμένου ύψους. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να υποβάλει ερώτηση στις βρετανικές αρχές, γιατί θέλει να διαφυλάξει τη σοβαρότητά του. Αν υπάρξει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει το αντίθετο, ας παρουσιαστεί και τότε θα πράξουμε ανάλογα» απάντησε στις 10 Μαρτίου 2016 ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Από το 2015
Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο κ. Κουγιάλης είχε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 απαντήσει στη Βουλή ότι δεν γίνονται χημικοί αεροψεκασμοί μετά από ερώτηση του κ. Περδίκη, ο οποίος ενέταξε το θέμα στην ημερήσια ατζέντα εδώ και χρόνια με συνεχείς δηλώσεις και προειδοποιήσεις. «Μετά από δειγματοληψία και χημική ανάλυση βρόχινου νερού και ατμοσφαιρικού αέρα που διενεργήθηκαν από τα Τμήματα Μετεωρολογίας και Δασών αντίστοιχα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών αναλύσεων, δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι πραγματοποιούνται οποιοιδήποτε αεροψεκασμοί στην ατμόσφαιρα της Κύπρου. Συνεπώς, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η διενέργεια πειραμάτων και ερευνών σχετικών με χημικούς αεροψεκασμούς στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την τεχνητή διαμόρφωση κλιματολογικών συνθηκών».

Ερευνητικό πρόγραμμα - Πλέον η ατμόσφαιρα θα ελέγχεται συνεχώς
Το πλέον σημαντικό βέβαια από όλη αυτή την ιστορία που, όπως προκύπτει, κακώς δημιουργήθηκε, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Ινστιτούτο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά.) προβαίνει ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες έτσι που η ατμόσφαιρα της χώρας μας να ελέγχεται καθημερινώς. Το ερευνητικό πρόγραμμα, όπως πληροφορείται ο «Π», προκύπτει από την ανάγκη για διερεύνηση πιθανής υποβάθμισης της ποιότητας της ατμόσφαιρας της Κύπρου -ειδικότερα στα ανώτερα στρώματα-, λόγω διασυνοριακής ρύπανσης ή/και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όπως πληροφορούμαστε, μέσα από το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα θα γίνεται πρωτογενής συλλογή και συνεχής αξιολόγηση δεδομένων που σχετίζονται με την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/kata-fantasian-i-chimiki-aeropsekasmi
Δημοσίευση: Ιουλίου 24, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κατά φαντασίαν οι χημικοί αεροψεκασμοί!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator