TTIP και CETA: Απειλή για τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα της ασφάλειας των τροφίμων του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων

0


Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η δύναμη του κράτους- έθνους ολοένα και σμικραίνει.

Η Ευρώπη διαρκώς εκτρέπεται του στόχου της, γιατί κυριάρχησαν άλλες στρατηγικές ,μεγαλώνουν οι ανισότητες Βορρά- Νότου, δεν υπάρχει σταθερή γεωπολιτική στρατηγική και ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές και τα συμφέροντα των Η.Π.Α.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις για τις 4 εμπορικές συμφωνίες

ΤΤΙP = Ε.Ε. – Η.Π.Α. (εμπόριο)

CETA= E.E.-Kαναδά (εμπόριο)

ΤISA= Εμπορική συμφωνία ανταλλαγής υπηρεσιών

TPP= Διαηπειρωτική Συμφωνία Εμπορίου

συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι πρόσφατες διαρροές επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και τους φόβους, για τις αρνητικές συνέπειες. Γι΄αυτό ακριβώς φορείς , οργανώσεις, συνδικάτα , ενεργοί πολίτες έχουν εκφράσει την διαφωνία τους.

Η διατλαντική εμπορική και επενδυτική συνεργασία ισχυρίζονται ότι αποτελεί μία πρόταση προστασίας του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων ,με τη μορφή μίας διεθνούς συνθήκης μεταξύ της Ε.Ε. και των Η.Π.Α.

Οι ακριβείς προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013 με ολόκληρη τη διαδικασία να διεξάγεται αδιαφανώς.

Οι στόχοι της TTIP και CETA όπως διατείνονται είναι η κατάργηση των δασμολογικών φραγμών μεταξύ Ε.Ε. - Η.Π.Α.και Ε.Ε. – Καναδά, με σκοπό την άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης σε όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν. (μείωση του κόστους εισαγωγής των επιχειρήσεων).

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε.Ε.-Η.Π.Α , διαμορφώνονται σε εμπορικό έλλειμμα των Η.Π.Α. κατά 179,5 δις (-129,5 δις προϊόντα, -50 δις Υπηρεσίες).

Επίσης η Κομισιόν υπολογίζει ότι η TTIP θα φέρει ανάπτυξη της τάξης του 0,036% τον χρόνο και κατά 0,5% μέχρι το 2027.

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται όμως ότι η Ε.Ε. παρασύρεται σε πολιτικές που δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των δικαιωμάτων , της προστασίας του περιβάλλοντος κ.λ.π.

Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία θέλουν να συγκροτήσουν με τις Η.Π.Α. ένα μεγάλο οικονομικό Block που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την Κίνα και κυρίως ενδεχόμενη συμφωνία Κίνα – Ρωσίας.

Αυτό το Block θα έχει ένα ΑΕΠ της τάξεως των 20 τρις € ,θα έχει περίπου 1 δις καταναλωτές και θα απευθύνεται στην Αμερική, Καναδά, Μεξικό, σ΄όλη την Ευρώπη, στην Ουκρανία και την Τουρκία.

Παράλληλα θα κυριαρχήσουν οι Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πολυεθνικές, εις βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα περιορισθούν τα εργασιακά δικαιώματα, θα μειωθούν οι μισθοί σε μια διαδικασία Κινεζοποίησης.

Από την άλλη η Ρωσία είναι ένας κρίσιμος παίχτης. Είναι μια τεράστια χώρα, με πολλούς φυσικούς πόρους και μία στρατιωτική ισχύ. Όμως βλέπουμε πως υπάρχουν σκληρά μέτρα της Δύσης , απέναντι στη Ρωσία.

Η Ρωσία ήδη έχει στραφεί στρατηγικά προς την Κίνα. Γι΄αυτό έχει κάνει συμφωνία με την Κίνα σε επίπεδο αγωγών παροχής ενέργειας και εμπορικών σχέσεων.

Είναι δηλαδή πιθανόν να δημιουργηθούν (2) μεγάλα οικονομικά Block και ενδεχομένως να μπούμε σε ένα είδος ψυχρού πολέμου, με εμπορικούς όρους όμως.

Βέβαια η Ρωσία δεν επιθυμεί τη συμφωνία TTIP, γιατί θα συνεχισθεί ο αποκλεισμός των ρώσικων προϊόντων.

Για την επίτευξη του στόχου προβλέπoνται στις συμφωνίες ότι:

1) Οι πολυεθνικές και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να κινηθούν νομικά έναντι των κυβερνήσεων , εάν νομοθετούν εναντίον των συμφερόντων τους. Απαίτηση αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη λόγω καθυστέρησης ή μη έγκρισης επενδύσεων. Περιορίζεται δηλαδή η εθνική κυριαρχία των κρατών.

2) Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις , θα εξαλείφονται ή θα συγχωνεύονται στις πολυεθνικές.

ΟΙ ΗΠΑ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ

Η αιτία της βιασύνης των ΗΠΑ είναι η κρίση χρέους της Ευρώπης , στην οποία οι αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι έχουν πουλήσει επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.Υπάρχει κύμα αγωγών από Δήμους και επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών Τραπεζών,πολλές από τις οποίες δικαιώθηκαν από τα συνταγματικά δικαστήρια..

Κυρίως όμως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν πώς το παιχνίδι θα παίζεται με τους δικούς τους κανόνες όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά σ΄ολόκληρο τον πλανήτη.

Παράλληλα προωθείται η ίδρυση του οικονομικού ΝΑΤΟ , δια μέσου του οποίου πολλοί λένε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ληστέψουν ξανά την Ευρώπη (όπως το 2008), για να καλύψουν τα χρέη τους που σύντομα θα υπερβούν τα 20 τρις €.

Επίσης για να πιέσουν ασφυκτικά τη Ρωσία προτού δημιουργηθεί ο δεύτερος οικονομικός πόλος που σχεδιάζει με την Κίνα.

Αυτό αποδεικνύει ότι καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α κ. Ομπάμα στην Ευρώπη και η συνάντηση του με την κ. Μέρκελ.

Στην ουσία δεν πρόκειται απλά για μείωση εμπορικών φραγμών, αλλά για ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων:

· εργατικής προστασίας

· κοινωνικής μέριμνας

· περιβαλλοντικής προστασίας

· καταναλωτικής ασφάλειας

γιατί θεωρούν ότι περιορίζουν την κερδοφορία των πολυεθνικών Ευρώπης και Αμερικής.

Γι΄αυτό μεθοδεύουν την παράκαμψή τους ή την κατάργησή τους. Είναι στην ουσία ο Δούρειος Ίππος των πολυεθνικών.

TTIP και CETA λοιπόν , απ΄ όσα έχουν διαρρεύσει συνιστούν απειλή για :

· Εθνική κυριαρχία

· Δημόσιες Υπηρεσίες

· Διατροφική ασφάλεια (G.T.O-γενετικά τροποποιημένα, κατάργηση ετικέτας)

· Το κλίμα

· Το περιβάλλον

· Τη γεωργία (κατάργηση προϊόντων ονομασίας προέλευσης Π.ΟΠ.-Π.Γ.Ε κ.λ.π)

· Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

· Τα προσωπικά δεδομένα

· Την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1300 αναγνωρισμένα με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και Π.Γ.Ε. Ευρωπαϊκά Προϊόντα μόνο 250, εκ των οποίων 20 από την Ελλάδα, εντάσσονται στη διαπραγμάτευση.

Δυστυχώς δεν εντάσσονται μεταξύ των άλλων 80 ελληνικών , η Φέτα και οι ελιές Καλαμάτας ,το οποίο αποτελεί πλήγμα για την χώρα μας και ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο. Συνεχίζεται το κακό προηγούμενο της συμφωνίας Ε.Ε-Ν.Αφρικής.

Σημειωτέον ότι η συνολική αξία των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης. που εξάγονται της Ε.Ε. υπολογίζεται σε 15 δις € και οι Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν την κορυφαία χώρα προορισμού, αντιπροσωπεύοντας, το 30% του συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε.

Θέση Ε.Ε.

Συμφωνεί στο γενικό πλαίσιο και στην φιλοσοφία των διαπραγματεύσεων και κρατά μυστική την πορεία τους.

Διαφωνεί σε ορισμένα ζητήματα όπως το Π.Ο.Π. και κάποια ζητήματα για το περιβάλλον.

Τελευταία όμως εκφράζονται αντιρρήσεις κυρίως της Γαλλίας που δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει στη ψήφιση των συμφωνιών , γιατί αυτό σημαίνει την καταστροφή του αγροτικού της τομέα.

Όσον αφορά την χώρα μας, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός κ.Σταθάκης ανέφερε, ότι δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις , αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών την ασφάλεια των τροφίμων , την υγεία , το περιβάλλον , τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα παραμείνουν αναλλοίωτα.

Συμπερασματικά, το μήνυμα που πρέπει να στείλει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής και στα κόμματα, να είναι καθαρό και δυνατό :

· Προστασία εργασιακών δικαιωμάτων

· Προστασία περιβαλλοντικών ρυθμίσεων

· Διασφάλιση διατροφικής ασφάλειας

· Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων

Για μια βιώσιμη , έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη στη χώρα και στην Περιφέρεια μας

Υ.Γ.: Εισήγηση στη συνεδρίαση της 15ης /6/2016 του Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Καλαμάτα 17-06-2016 Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Ιουνίου 17, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "TTIP και CETA: Απειλή για τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα της ασφάλειας των τροφίμων του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator