Η έκθεση Στουρνάρα και τα… στουρνάρια

0



Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι παρεμβάσεις που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό έχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι δίνουν απαντήσεις και είναι ένας οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση. Το δεύτερο είναι ότι είναι άκρως πατριωτικές και χωρίς διάθεση να χτυπηθεί η έτσι κι αλλιώς άθλια κυβέρνηση. Αντιθέτως, αν και θα μπορούσε να χτυπήσει τον Τσίπρα και τους ανίκανους υπουργούς του, ο διοικητής της ΤτΕ επιλέγει να τους δώσει διεξόδους και χτυπά καμπανάκια μπας και ξυπνήσουν οι κοιμισμένοι.

Τόσο το άρθρο του στους FT όσο και η δομή, οι λεπτομέρειες και τα κρυφά μηνύματα της έκθεση που δόθηκε χθες, είναι χαρακτηριστικά μιας προσπάθειας που γίνεται να χαραχτεί μια εθνική πολιτική που μόνο στόχο θα έχει την ανάσταση της Ελλάδας.

Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, ούτε για την οικονομία, ούτε για την κοινωνία, την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό. Είναι θέμα χρόνου να πέσει με πάταγο όταν τα αδιέξοδα θα εμφανιστούν ξανά. Ο κ. Στουρνάρας στην έκθεσή του αφήνει να εννοηθεί ότι οι υπερβολικοί φόροι σκοτώνουν την οικονομία και ουσιαστικά ότι επειδή οι στόχοι του πρόσφατου μνημονίου δεν θα βγουν τότε... θα έρθει ο κόφτης. Οι προτάσεις που κάνει για νέα συμφωνία με πλεονάσματα 2% αντί 3,5% δεν είναι καθόλου τυχαίες. Δεν θα της έκανε αν δεν το είχε συζητήσει με τους δανειστές και κυρίως με τον Ντράγκι. Έχει γίνει λοιπόν προεργασία, η κυβέρνηση είναι ύποπτο γιατί καθυστερεί.

Με την κυβέρνηση να καταρρέει σιγά – σιγά και τον κόσμο να δυναμώνει τη φωνή που λέει «Τσίπρας και Μαδούρο στο ίδιο μπαλαούρο», οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις κι όχι μόνο πρέπει να ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Περιθώρια για χαμένο χρόνο δεν υπάρχουν, ειδικά αν έρθει το Brexit και οι αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να μπει σε εφαρμογή το plan B το οποίο θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, με συγκεκριμένα νούμερα, με βασικές παραμέτρους και κυρίως με τη στήριξη της κοινωνίας που χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε.

Η έκθεση της ΤτΕ είναι ένας σοβαρός μπούσουλας που ισορροπεί ανάμεσα στις επικρίσεις για τα λάθη των δανειστών και στις ανόητες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της υπερφορολόγησης. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι μέσα στην έκθεση υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα που αναφέρονται στη δραματική επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων λόγω των μνημονίων, στις επιπτώσεις στη ναυτιλία και την ενέργεια αλλά και στην ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως το μόνο μέτρο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Η έκθεση Στουρνάρα είναι ουσιαστικά ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουν τα… στουρνάρια του Τσίπρα και του Τσακαλώτου για να σωθεί η χώρα. Τους λέει να διαπραγματευτούν για πλεονάσματα 2%. Τους λέει να μειώσουν τους φόρους που έτσι κι αλλιώς δεν εισπράττονται, τους συστήνει άνοιγμα των αγορών και κίνητρα για επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης, τους τονίζει την ανάγκη οι τράπεζες να λύσουν άμεσα το θέμα των κόκκινων δανείων και να αντιμετωπιστούν οι μπαταχτσήδες. Τι άλλο δηλαδή θέλει το Μαξίμου για να ξυπνήσει. Μασημένη τροφή είναι όλα όσα τους λένε σοβαροί άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα τους και δεν θέλουν να τη βλέπουν να σέρνεται.

Είπαμε. Η επόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που πρέπει να είναι έτοιμο από πριν. Η ΝΔ και τα κόμματα που έχουν μια στοιχειώδη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης πρέπει να είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα. Λύσεις υπάρχουν, αν βρεθεί και η θέληση τότε υπάρχει ελπίς για την Ελλάδα.

Αλλά αυτό που προέχει είναι να φύγουν αυτοί. Δεν αντέχεται άλλο η ανικανότητά τους.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Ιουνίου 17, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η έκθεση Στουρνάρα και τα… στουρνάρια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator