«Παγίδα ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις με απόφαση Τσακαλώτου - Κατρούγκαλου

0


Θανάσης Κουκάκης

Υπουργική απόφαση «λαιμητόμο» που θα προβλέπει πως από την 1η Ιουλίου 2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού αναμένεται να εκδώσουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί σε αναστολή προ τριετίας γιατί δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Ωστόσο, υπό τις πιέσεις των δανειστών επανήλθε και θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4387/2016, γνωστό ως και νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος μάλιστα προβλέπει πως οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου θα καθορισθούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου 4387/2016 από την 1η Ιουλίου 2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και θα μεταφέρονται αντιστοίχως και θα αποδίδονται από την τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης θα πρέπει να υπογράψει σχετική σύμβαση με τράπεζα της επιλογής του.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες είχαν το περιθώριο να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ένα μήνα μετά από την καταβολή του μισθού και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, δύο μήνες αργότερα από την πληρωμή του υπαλλήλου τους.

Με την αλλαγή που έχει ψηφισθεί και προωθείται το ΙΚΑ θα πληρώνεται στον ίδιο και όχι στον επόμενο μήνα όπως ισχύει σήμερα και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών επίσης στον ίδιο και όχι στον μεθεπόμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή θα ασκήσει τεραστία πίεση στα ταμεία των επιχειρήσεων, με το πλέον πιθανό σενάριο να είναι αυτό της αύξησης των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και των υπερημεριών προς τους εργαζομένους.

Για αν γίνει αυτό πιο κατανοητό εάν το μέτρο ενεργοποιηθεί έως το τέλος του μήνα εκτός από τις αμοιβές, εισφορές και ΦΜΥ Ιουνίου η επιχείρηση την 1η Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών Απριλίου. Δεδομένου ωστόσο πως τις καταβολές θα τις κάνει η ίδια η τράπεζα παραμένει άγνωστο το ποιος θα πληρωθεί πρώτος στην περίπτωση που η εταιρεία δεν έχει επαρκή διαθέσιμα. Οι υπάλληλοι, τα ταμεία ή η εφορία;
Προετοιμασία από το ΙΚΑ

Αν και η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ΙΚΑ κινείται ήδη προς την κατεύθυνση πληρωμής κεντρικά μέσω των τραπεζών των ασφαλιστικών εισφορών και στη βάση αυτή εξέδωσε εγκύκλιο που προβλέπει την καθιέρωση της Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ).

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο από τις 5 Σεπτεμβρίου 2016 το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ θα δέχεται πληρωμές μόνο με τη χρήση 30ψήφιου κωδικού, ήτοι της Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ). Η Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών θα αποδίδεται άπαξ και δεν θα μεταβάλλεται, ενώ όλοι οι εργοδότες, περιλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στα πιστωτικά ιδρύματα με τη χρήση της ταυτότητας αυτής από 5 Σεπτεμβρίου 2015 και στο εξής ανεξαρτήτως μισθολογικής περιόδου εισφορών.

Στη βάση αυτή, οι εργοδότες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα αποκτήσουν Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών, η οποία θα αποδοθεί κεντρικά, με δυνατότητα αναζήτησης, μέσω του λογαριασμού χρήστη που διατηρούν στον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτό.

Επίσης η εγκύκλιος προβλέπει πως οι εργοδότες κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης στο διαδίκτυο και μετά την ολοκλήρωση της, με το αποδεικτικό παραλαβής θα ενημερώνονται για τον κωδικό Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών ο οποίος τους έχει αποδοθεί και με τον οποίο πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Δημοσίευση: Ιουνίου 18, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Παγίδα ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις με απόφαση Τσακαλώτου - Κατρούγκαλου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator