Στην κόψη του ξυραφιού οι γερμανοτουρκικές σχέσεις

0Του Νίκου Μελέτη

Σε σοβαρή, ζωτικής σημασίας, κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις οδηγεί η επιμονή των γερμανών βουλευτών να στείλουν ένα μήνυμα στην όλο και πιο «αυθάδη» Τουρκία του Τ. Ερντογάν, με την πρόταση για ψήφιση από την Μπούντενσταγκ απόφασης για την Γενοκτονία των Αρμένιων. Αυτό, την στιγμή που η Άγκυρα και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών.

Έκτος φυσικά των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Γερμανίας με την Τουρκία, η ανησυχία όλων εστιάζεται στις συνέπειες, που θα έχει η κλιμάκωση μιας τέτοιας κρίσης. Παράλληλα, εστιάζεται και στη Συμφωνία για το μεταναστευτικό, που ήδη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς προσκρούει στην άρνηση της Τουρκίας να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ώστε να μην χαρακτηρίζονται αυθαίρετα τρομοκράτες ακόμη και οι πολικοί αντίπαλοι του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις, αλλά αυτή η ρητορική μάλλον επιδεινώνει το κλίμα, σε μια όλο και πιο ευαίσθητη σε τέτοιου είδους απειλές γερμανική κοινή γνώμη…

Ο τούρκος πρόεδρος μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με την Α. Μέρκελ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις των δυο χωρών, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «γελοία» την ψηφοφορία του συγκεκριμένου ψηφίσματος για την Αρμενική Γενοκτονία στη Γερμανική Βουλή.

Το ψήφισμα, που υποστηρίζεται από το κυβερνών συντηρητικό μπλοκ του CDU και CSU, το SPD και τους Πράσινους, την απόλυτη δηλαδή πλειοψηφία της Γερμανικής βουλής, χρησιμοποιεί τον ορό «γενοκτονία και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τύχη των Αρμενίων συνδέεται με ιστορίες μαζικών εκτελέσεων, εθνοκάθαρσης, μαζικών βίαιων μετακινήσεων και της Γενοκτονίας που σημάδεψε με αυτόν το τρομακτικό τρόπο τον 20ο αιώνα...».

Το ψήφισμα μάλιστα έχει σοβαρές αιχμές και για τον «επαίσχυντο» ρόλο της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, που ηταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά δεν έπραξε το οτιδήποτε για να αποτρέψει την σφαγή των Αρμενίων…

Το αδιέξοδο με τη διαδικασία αυτή, είναι ότι αποτελεί θέμα τιμής και για τις δυο πλευρές. Οι Γερμανοί βουλευτές, που έχουν δεχθεί μια σειρά υποχωρήσεων έναντι του καθεστώτος Ερντογάν, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Άγκυρας η κ. Μέρκελ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, υφίστανται όλο και μεγαλύτερη πίεση από την γερμανική κοινή γνώμη, που δεν αποδέχεται πλέον νέες υποχωρήσεις προς τον Τ. Ερντογάν.

Ήδη έχει τροφοδοτήσει ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα η όλη στάση του Τ. Ερντογάν και οι εκβιασμοί που άσκησε εναντίον της Ε.Ε., προκειμένου να υποσχεθεί ότι θα συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές.

Μια νέα υπαναχώρηση είτε με την απόσυρση του ψηφίσματος είτε με την καταψήφιση του, θα αφήσει εκτεθειμένους του γερμανούς βουλευτές και μάλιστα έναν χρόνο πριν από τις πολύ δύσκολες για τα δυο μεγάλα κόμματα (CDU/CSU και SPD) εκλογές.

Από την άλλη όμως και για τον Ερντογάν η έγκριση ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων από τη Γερμανική Βουλή ξεπερνά κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές του... Εξάλλου είναι ένα κεφάλαιο, στο οποίο θεωρεί ότι μπορεί εύκολα να σηκώσει «φλάμπουρο» αντιπαράθεσης και μάλιστα να συσπειρώσει και δυνάμεις πέραν του ισλαμιστικού κόμματος του…

Εάν μάλιστα δεν περάσει το ψήφισμα, ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να προβάλλει όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, την ικανότητά του και την ισχύ του, να επιβάλλει όρους ακόμη και στην Γερμανική Βουλή…

Έτσι όμως οι σχέσεις των δυο χωρών οδηγούνται σε αδιέξοδο: Είτε απόσυρση, είτε καταψήφιση του ψηφίσματος στο γερμανικό κοινοβούλιο, είναι προφανές ότι θα τροφοδοτήσει το ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα AfD κάτι που ακριβώς με αγωνία προσπαθεί να αποφύγει η κ. Μέρκελ.

Το γεγονός μάλιστα ότι οργανώνεται στο Βερολίνο μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Τούρκων (και της οργάνωσης «Τούρκο - Γερμανικής Πλατφόρμας Αλληλεγγύης»), προκαλεί ανησυχία, καθώς τέτοιου είδους συγκεντρώσεις ενισχύουν τα ξενοφοβικά αισθήματα και συγχρόνως προκαλούν αντιδιαδηλώσεις από κούρδους και από υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταφέροντας αυτή τη σύγκρουση από τα βάθη της Ανατολίας στην καρδιά της Ευρώπης και της Γερμανίας.

Όπως μάλιστα ανακοίνωνε το TRT, θα συρρεύσουν με πούλμαν στο Βερολίνο όλα τα μέλη των τουρκικών συλλόγων στη Γερμανία, τα οποία θα ξεκινήσουν από κάθε γωνιά της Γερμανίας με σύνθημα: «Απορρίπτουμε το ψέμα της δήθεν γενοκτονίας των Αρμενίων».

Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Ιουνίου 18, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στην κόψη του ξυραφιού οι γερμανοτουρκικές σχέσεις"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator