Η κατάρρευση φέρνει εκλογές…

0


Του Κώστα Στούπα

Ο φίλος Μανώλης Χ. ανάρτησε προχθές στο φ/β την παρακάτω ιστορία.

"Εξοχικόν κέντρον ο "Πλάτανος" έρχεται ο σερβιτόρος για τον λογαριασμό :

"Οφείλετε 100 ευρώ .

-Με απόδειξη ή χωρίς ;

Χωρίς απόδειξη 76 ευρώ .

- Πώς προκύπτει αυτό;

Κύριε 100 ευρώ μείον 24% το ΦΠΑ μας κάνει 76 ευρώ", μου απαντά εμφανώς ενοχλημένος .

"-Και ο φόρος σου;

Ποιος φόρος, αυτός είναι ο φόρος", σε ακόμα πιο έντονο ύφος.

-Κρατούσα μια απόσταση από την τρέλα αλλά όχι για να σωθώ που λέει και ο Νιόνιος, και τον αρχίζω.

-"Στα 100 ευρώ τα 24 είναι ο φόρος που πληρώνω εγώ, και σε ό,τι απομένει θα αφαιρέσεις και 29% που είναι ο φόρος που οφείλεις εσύ, άρα με 54 ευρώ έχεις βγάλει το κέρδος σου.

Μόνο 54 ευρά;

- Αυτά σου απομένουν μετά φόρων, αλλά επειδή οι κλέφτες μοιράζονται τα κλοπιμαία σου χαρίζω το μισό σου φόρο, 65 ευρώ και τελειώσαμε, και μην πεις κουβέντα γιατί ήδη έχω βγάλει την ασφάλεια από το ψαροντούφεκο".

Λίγη ώρα αργότερα στο αυτοκίνητο για πολλοστή φορά μου λέει η γυναίκα μου, Μανώλη βλέπεις γιατί δεν κάνεις για υποψήφιος; και εγώ γυρνάω το ψαροντούφεκο στον εαυτό μου και της φωνάζω πάτα τη σκανδάλη τώρα!!!".

Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, παρόμοιες ιστορίες ζούμε όλο και πιο συχνά όλοι καθημερινά. Τα στατιστικά στοιχεία και οι ανακοινώσεις των οικονομικών υπηρεσιών απλά επιβεβαιώνουν με μερικούς μήνες καθυστέρηση αυτό που οι παρατηρητικοί βλέπουν καθημερινά γύρω τους.

Η περσινή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στα φορολογικά έσοδα. Η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας έσπασε όλα τα ρεκόρ. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016 τα έσοδα από ΦΠΑ στις εν λόγω περιοχές ήταν μειωμένα κατά 62% στη Μύκονο, κατά 39% στην Πάρο, τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα, κατά 37% στη Σαντορίνη, κατά 36% στη Κω, κατά 30% στην Κέρκυρα και πάει λέγοντας…

Καθώς ο ΦΠΑ αποτελεί το βαρόμετρο της φοροδιαφυγής τα μηνύματα για τη συνέχεια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Όποιος δεν αποδίδει ΦΠΑ στην ουσία δεν κόβει απόδειξη, άρα δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος…

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαμε ύφεση 1,4%. Όποιος μιλά με την οικονομική πιάτσα της αγοράς "εισπράττει" πως το τελευταίο δίμηνο η οικονομία έχει καθίσει εντελώς.

Πολλά πρωτοσέλιδα τις τελευταίες μέρες μιλούσαν για κύμα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όταν τέτοια θέματα παράγονται συντονισμένα από τον τύπο, σημαίνει πως υπάρχει κάποια πηγή που δημοσιοποιεί τα στοιχεία με προφανείς επιδιώξεις την πρόκληση τρόμου στους οφειλέτες προκειμένου αυτοί να τρέξουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η προοπτική των άδειων κρατικών ταμείων οδηγεί στην προσπάθεια τρομοκράτησης των υπηκόων να τα γεμίσουν. Υπολογίζεται πως ενός ποσοστού περί το 80% η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί ήδη, άρα η τρομοκράτηση αφορά το υπόλοιπο 20% η φοροδοτική ικανότητα του οποίου εξαντλείται τάχιστα.

Μοιραία η κατάσταση οδηγείται εκτός ελέγχου όπου η ενεργοποίηση του περίφημου "κόφτη" των μισθών και των συντάξεων είναι το λιγότερο που μπορούμε να πάθουμε τους επόμενους μήνες.

Διόλου τυχαία λοιπόν ο πρωθυπουργός ξεκινά τις επόμενες μέρες διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αν εξασφαλίσει 200 ψήφους στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος θα μπορούσε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Με 151 ψήφους μπορεί να ισχύσει από τις μεθεπόμενες.

Το κυβερνών κόμμα υπολείπεται κατά το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων 4-8 μονάδες του πρώτου κόμματος. Μια πιθανή κατάρρευση των εσόδων τους επόμενους μήνες θα επιφέρει μείωση μισθών και συντάξεων του δημοσίου. Αν συμβεί αυτό στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης τα πλήγματα θα είναι ανεπανόρθωτα όπως ήταν για το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του οποίου κατέρρευσε η χώρα το 2010.

Μοιραία η κυβέρνηση παρά το γεγονός πως μιλάει για ανάπτυξη ετοιμάζεται για τα δύσκολα που έρχονται. Η ανάδειξη της απλής αναλογικής στην πολιτική ατζέντα έχει δυο στόχους.

Να θέσει εμπόδια στη ΝΔ να κυβερνήσει και να επιβιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ αυτή την περίοδο έχει 30-35% και με το παλιό εκλογικό σύστημα δεν κερδίζει αυτοδυναμία. Το πιθανότερο είναι ιδίως στην προοπτική ενεργοποίησης του "κόφτη" η διαφορά αυτή να μεγαλώσει.

Άρα, αν δεν βρεθούν οι 200 (που είναι το πιθανότερο) και ο εκλογικός νόμος περάσει με 151 ψήφους την κυβέρνηση τη συμφέρει οι εκλογές να γίνουν σύντομα για να υπάρξει αυτοδυναμία.

Τα ενδεχόμενα τότε είναι δυο:

Α) Να υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ με κάποια από τα κόμματα της κεντροαριστεράς και να αφεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα ως αξιωματική αντιπολίτευση να ηγεμονεύσει στο χώρο πέραν του Κέντρου και έτσι να ολοκληρώσει τη μετάλλαξη και να επιβιώσει πολιτικά.

Β) Να μην σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση και να πάμε σε νέες εκλογές σύντομα με το νέο εκλογικό νόμο, όπου η απλή αναλογική θα ξαναμοιράσει τα χαρτιά της κοινοβουλευτικής ισχύος.

Αμφότερα τα σενάρια έχουν σαν στόχο της εξασφάλιση της πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάρρευση που υπόκειται το 2016, λόγω της διάψευσης όλων των στρατηγικών επιλογών από την πραγματικότητα.

Καθώς όμως οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας είναι ραγδαίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατούν την επόμενη εβδομάδα, όχι το επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο. Οπότε, όλα αυτά αποτελούν σχέδια επί χάρτου.

Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη της οικονομίας και όλοι τους επόμενους μήνες θα υποστούμε τις συνέπειες. Οι πολιτικές εξελίξεις από εκεί και πέρα θα τείνουν να μοιάζουν με ρωσική ρουλέτα, όπου οι άδειες θαλάμες θα είναι λιγότερες από τις γεμάτες.

Φυσικά σε ένα περιβάλλον τόσο μεγάλης πολιτικής αστάθειας δεν μπορούμε να μιλάμε για ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας ή της χρηματιστηριακής αγοράς.
Δημοσίευση: Ιουνίου 21, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η κατάρρευση φέρνει εκλογές…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator