Εξέταση αίματος «προβλέπει» το έμφραγμα πέντε χρόνια πριν συμβεί

0


Μία απλή εξέταση μπορεί να δείξει εάν ένας άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα μέσα στην επόμενη πενταετία, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.

Η εξέταση βασίζεται στη μέτρηση των επιπέδων ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα, τα οποία παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατεύσει τον οργανισμό από τις επιθέσεις ιών και βακτηρίων.

Πρόκειται για τα αντισώματα της ανοσοσφαιρίνης G (IgG) η οποία, όπως διαπιστώθηκε, όταν αφθονεί στο αίμα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αντιθέτως, όταν τα επίπεδά της είναι μειωμένα, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.

Η συσχέτιση αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην ιατρική έρευνα για την προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, λένε οι ερευνητές. Και αυτό, διότι αφ’ ενός είναι εύκολη η μέτρηση των επιπέδων της ΙgG, αφ’ ετέρου είναι πιθανό στο μέλλον να προστατεύεται η υγεία της καρδιάς με την κατάλληλη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «EBioMedicine», πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Imperial College στο Λονδίνο (ICL), οι οποίοι παρακολούθησαν επί 5,5 χρόνια την πορεία της υγείας 1.852 εθελοντών οι οποίοι έπασχαν από υπέρταση και έτσι ήταν υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν κατά την έναρξη της μελέτης τα υψηλότερα επίπεδα της IgG, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν οποιοδήποτε καρδιαγγειακό επεισόδιο έως το τέλος της. Ειδικά οι πιθανότητές τους να υποστούν έμφραγμα ήταν μειωμένες κατά 34%, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι είχαν χαμηλά επίπεδα της IgG.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η προστασία αυτή ήταν ανεξάρτητη από τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους και την αρτηριακή πίεσή τους, διευκρίνισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράμζι Κάμις, καρδιολόγος στο ICL.

Επειδή, πάντως, όλοι τους ήταν υπερτασικοί, επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δουν αν τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Δημοσίευση: Ιουνίου 21, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Εξέταση αίματος «προβλέπει» το έμφραγμα πέντε χρόνια πριν συμβεί"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator