Παναγιώτης Αλευράς: Παρέμβαση στην Ημερίδα της Τρίπολης για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

0


Γνωρίζουμε όλοι ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολλά μεγάλα και διαχρονικά, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εθνική στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης. Βασίσθηκε απλά στην παθητική εφαρμογή της ΚΑΠ και μάλιστα όχι με επιτυχία, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες από το προηγούμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής » ύψους 120.000.000€.

Είναι δυνατόν να καταστεί βιώσιμη μία μεταποιητική μονάδα (οινοποιεία, ελαιοτριβεία , τυροκομεία) ή μια αγροτική εκμετάλλευση που έχει ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα , έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις εδώ και μια 4 ετία και ακόμα περιμένει την οικονομική ενίσχυση που δικαιούται;

Θεωρώ ότι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 πρέπει να αποφύγει τα λάθη, την γραφειοκρατία και τις μεγάλες καθυστερήσεις των προηγούμενων προγραμμάτων, για να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου.

Η γεωργία μας χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ρηξικέλευθες τομές σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Απαιτείται δηλαδή ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο φυσικού πλούτου ποικιλομορφίες και κλιματολογικές συνθήκες , όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το νέο υγιές αυτό παραγωγικό μοντέλο πρέπει να οικοδομηθεί , παρεμβαίνοντας στους βασικούς συντελεστές παραγωγής και στην στρεβλή λειτουργία της αγοράς.

Κε Υπουργέ

Στις σημερινές συνθήκες της χώρας μας απαιτείται η χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στον αγροτικό τομέα που θα βασίζεται στα παρακάτω τα οποία θα αναφέρω επιγραμματικά:

· Ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας και της τεχνολογίας.

· Ριζική αναδιοργάνωση των δομών του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων οργανισμών.

· Χωροταξικός σχεδιασμός για κάθε παραγωγική δραστηριότητα

· Ορθολογική αξιοποίηση των 20 δις κοινοτικών πόρων που θα εισρεύσουν στην χώρα μας. Δεν πρέπει οι πόροι αυτοί να πάνε σε λάθος χέρια , όπως στο παρελθόν , αλλά σε στοχευμένες παραγωγικές επενδύσεις.

· Μείωση του κόστους παραγωγής , εφαρμόζοντας σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα.

· Αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας.

· Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ λόγω της κλιματικής αλλαγής.

· Αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί κτηνοτρόφοι , όπως αυτό της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς.

· Αυστηρή τήρηση της ιχνηλασιμότητας, για αποτροπή απομιμήσεων, ελληνοποιήσεων και παραπλάνησης των καταναλωτών.

· Εξυγίανση του συστήματος εμπορίας με στόχο την μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγών.

· Ενθάρρυνση μορφών συλλογικής δράσης (ομάδων παραγωγών κ.λ.π.)

· Ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής και σύνδεσης της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

· Κλείνοντας πιστεύω ότι έτσι θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο που θα στηρίζεται στα επώνυμα προϊόντα μας , που θα αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία, μέσα από την πιστοποίηση καθώς και εξαγωγικό προσανατολισμό, με την κατάλληλη προώθηση και προβολή.

Καλαμάτα 26-06-2016 Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Ιουνίου 25, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παναγιώτης Αλευράς: Παρέμβαση στην Ημερίδα της Τρίπολης για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator