Ο φόβος φυλάει τα έρμα...

0



Κασσάνδρες δε θέλουμε να γίνουμε. Αν είναι να σωθεί η πατρίδα ας σωθεί και από τον Τσίπρα και την παρέα του. Μακάρι να κλείσει η αξιολόγηση, να πάρουμε τα λεφτά, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και από φθινόπωρο να έχουμε και πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Οι ενδείξεις κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, άλλωστε η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ για να πάρει απλά υποσχέσεις και ψίχουλα.

Όμως, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι διότι αυτοί που μας κυβερνούν δεν το έχουν σε τίποτε να τα διαλύσουν όλα ξανά και να τρέχουμε.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, πάντως, είναι η αναβολή της απόφασης του Μ. Ντράγκι για την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων στο waiver. Την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ δεν έπαιρνε την πολυπόθητη απόφαση και ο Ντράγκι ζητούσε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα από την κυβέρνηση στη Βουλή ψηφίζονταν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Άραγε, αφού ουσιαστικά όλα είχαν κλείσει γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε ξανά δεκτά τα ομόλογα και ανέβαλε την απόφασή της για τις 23 Ιουνίου ή κάποια μέρα τότε;

Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα για να πάρει την απόφαση η οποία δεν έχει μεγάλη θετική επίπτωση στις τράπεζες, άντε 70 με 100 εκατ. ευρώ, έχει όμως σημασία για την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Θα μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων, θα γίνει ένα ακόμη βήμα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι και γενικότερα θα έδινε ένα σήμα ότι κάτι πάει καλύτερα.

Κι όμως, η ΕΚΤ ανέβαλε την απόφαση και θα μπορούσε κάποιος να το συνδυάσει με το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Μήπως λοιπόν οι δανειστές έχουν κάποιο κρυφό σενάριο για την Ελλάδα; Το έχουν ξανακάνει άλλωστε. Τι θα τους εμπόδιζε να μας βάλουν να σιγοκαίμε ακόμη περισσότερο προς γνώση και συμμόρφωση; Λένε ότι η Ευρώπη δε μπορεί να αντέξει ένα Brexit μαζί με ένα Grexit. Μπορεί να είναι αλήθεια, όμως, πολλά είναι τα σενάρια. Κι αν σωθούν από τη Βρετανία και μας στείλουν εμάς στον αγύριστο τώρα που ακόμη δεν έχουν βάλει φράγκο;

Όπως ξέρουμε ο Σόιμπλε κινεί τα νήματα στην Ευρώπη. Επίσης αυτή την εποχή στη Γερμανία εμφανίζονται σκηνικά διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού και η Μέρκελ είναι σε δεινή θέση με τη δημοτικότητά της να πέφτει διαρκώς. Το φθινόπωρο του 2017 οι Γερμανοί έχουν εκλογές με τους Χριστιανοδημοκράτες να είναι ήδη ανήσυχοι, ειδικά με την άνοδο του ακροδεξιού AfD. Το ερώτημα είναι τι θα έκανε τους Γερμανούς να ξαναεμπιστευτούν τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Θα χαίρονταν άραγε με την έξοδο της Ελλάδας από την Ένωση; Στη Γερμανία ακόμη πιστεύουν ότι βάζουν από την τσέπη τους λεφτά και οι Έλληνες τα τρώνε.

Αν λοιπόν ο Σόιμπλε τους έχει «τάξει» το ελεγχόμενο Grexit; Άλλωστε, ακόμη και τώρα να μη γίνει κάτι τέτοιο με την οικονομία να είναι σε μαύρα χάλια, τίποτε δεν αποκλείει μια επιδείνωση της κρίσης το 2017. Και μην πιστεύετε τις ανοησίες για μεγάλη ανάπτυξη. Όταν όλοι οι Έλληνες χρωστάνε παντού και οι φόροι θα επιδεινώσουν την κατάσταση πώς θα επανέλθει η οικονομία σε ισορροπία;

Είπαμε, Κασσάνδρες δεν είμαστε, όμως, ο φόβος φυλάει τα έρμα. Και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το σχέδιο που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους κάποιοι σκληροπυρηνικοί της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Ιουνίου 11, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο φόβος φυλάει τα έρμα..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator