ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΔΕΣΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

0



Στην ατζέντα των μεγάλων έργων της Κρήτης, η οποία εξειδικεύτηκε με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε στο νησί, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στην κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ, οι εξελίξεις γύρω από το αεροδρόμιο Καστελίου, το αεροδρόμιο των Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», καθώς και θέματα διαχείρισης των υδάτων που απασχολούν το νησί, αλλά και των εργασιών και της ολοκλήρωσης της μεγάλης σήραγγας της εκτροπής των υδάτων Οροπεδίου, που γίνεται στον Αποσελέμη.

Η μαραθώνια περιοδεία του Γενικού Γραμματέα περιελάμβανε τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, την επίσκεψή του και την επιθεώρηση των εργασιών στο αεροδρόμιο των Χανίων και τις εγκαταστάσεις του φράγματος Αποσελέμη, επαφές με τους Βουλευτές Χανίων Βαγιωνάκη Βάλια και Ηρακλείου Βαρδάκη Σωκράτη, αλλά και διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, τα Διοικητικά Στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Κουκιαδάκη Ευριπίδη, Χανίων Βουλγαράκη Απόστολο, τους Δημάρχους Χανίων Τάσο Βάμβουκα, Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη και Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη.

Η παρουσία του Γιώργου Δέδε στην Κρήτη επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ενός συνεκτικού, εφαρμόσιμου και ρεαλιστικού σχεδίου επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης - των πολλών από το παρελθόν - βαλτωμένων και ταλαιπωρημένων έργων και ταυτόχρονα προώθησης των νέων αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Επανεκκινήθηκαν και δρομολογούνται προς την ολοκλήρωσή τους το σύνολο των σημαντικών οδικών έργων σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένα, καθώς οι λύσεις και οι απαντήσεις στα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν παραπέμπονταν στις ελληνικές καλένδες.
-Εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ και δρομολογείται αμέσως η στρατηγική μελέτη για την υλοποίηση του μεγάλου οδικού άξονα ΒΟΑΚ, στο σύνολο του, ζητούμενο δεκαετιών από όλους τους φορείς του νησιού.
-Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προωθούν συμφωνία χρηματοδότησης της κατασκευής του ΒΟΑΚ.
-Δρομολογούνται άμεσα παρεμβάσεις στον υπάρχοντα οδικό άξονα του ΒΟΑΚ με εξασφαλισμένη πίστωση 15 εκατομμυρίων ευρώ για έργα αναβάθμισης και βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας.
-Στις 15 Ιουλίου 2016, νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα του έργου, παραδίδονται κατασκευαστικά και λειτουργικά η ανατολική πτέρυγα του αεροδρομίου Χανίων και τα νέα σύγχρονα μηχανήματα υποδοχής και ελέγχου, που θα εξυπηρετήσουν το σύνολο της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου και θα αναβαθμίσουν τις λειτουργικές του δυνατότητες.
-Προωθείται η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου για να ανταποκριθεί στην αυξημένη επιβατική κίνηση μέχρι την κατασκευαστική και λειτουργική ολοκλήρωση του αεροδρομίου Καστελίου.

Αναλυτικά ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ανέφερε: «Εξασφαλίσαμε μια χρηματοδότηση της τάξης των 4 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση της στρατηγικής μελέτης του ΒΟΑΚ. Η μελέτη περιλαμβάνει την πλήρη ολοκλήρωση της προμελέτης για ολόκληρο τον οδικό άξονα και φυσικά τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ήδη ανοίχθηκε το πρόγραμμα της τεχνικής βοήθειας από το Υπ. Ανάπτυξης, δικαιούχος θα είναι η γενική γραμματεία Υποδομών και το έργο της δημοπράτησης της στρατηγικής μελέτης του ΒΟΑΚ θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον ΟΑΚ» και πρόσθεσε: «Η δεύτερη θετική εξέλιξη είναι ότι εξασφαλίσαμε επιπλέον 15 εκ. ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ οδικής ασφάλειας το οποίο θα υλοποιήσουμε με ταχείς ρυθμούς για να υπάρξουν παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας πάνω στον υπάρχοντα οδικό άξονα ώστε με προτεραιότητα στα σημεία στα οποία καταγράφονται επικίνδυνα, συχνά ατυχήματα, να γίνουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αποκατάστασης και της πρόληψης τέτοιων ατυχημάτων. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΑΚ οι υπάρχουσες μελέτες για την οδική ασφάλεια θα ενοποιηθούν από την Γενική Γραμματεία Υποδομών και θα προκηρυχθούν και νέες ώστε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ αυτής της χρηματοδότησης με το καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικότερο τρόπο».

Για το νέο ΒΟΑΚ τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου, η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Υπουργείο με την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης θεωρώ ότι είναι σε κοινό πλαίσιο. Με ορίζοντα έναρξης το 2018 και αφού έχουμε τη στρατηγική μελέτη, προχωράμε στην κατασκευή του έργου».

Αναφερόμενος στις νέες εξελίξεις για το Αεροδρόμιο Καστελίου, ο κ. Δέδες είπε: «Το Υπουργείο είναι έτοιμο να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Η παράταση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών ζητήθηκε ομόθυμα από όλες τις κοινοπραξίες οι οποίες επιθυμούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Υπάρχουν ήδη 4 κοινοπραξίες που έχουν συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις. Η παράταση ζητήθηκε από όλες τις εταιρείες γιατί θεωρούν ότι με «νεκρό» τον Αύγουστο για τις τράπεζες πρέπει να τους δοθεί επαρκής χρόνος για να μελετήσουν τα τροποποιημένα τεύχη και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις τελικές τροποποιήσεις που κάναμε, και δεύτερον, να έχουν τον αναγκαίο χρόνο που απαιτείται ώστε να προχωρήσουν σε συμφωνίες χρηματοδότησης του προγράμματος και της πρότασης τους. Καταληκτική λοιπόν ημερομηνία για τις προσφορές στο Καστέλι η 30η Σεπτεμβρίου».

Τέλος, ο Γιώργος Δέδες έκλεισε υπογραμμίζοντας: «Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγουν το νέο αναπτυξιακό ορίζοντα της Κρήτης. Η ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και προσωπικά ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έχουν ολοκληρώσει με μεθοδική και επίμονη προσπάθεια το πλαίσιο των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στις υποδομές του νησιού για τα επόμενα χρόνια.
Δεν πρόκειται για εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά για μια χειροπιαστή πραγματικότητα που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται, ανατρέποντας το γκρίζο τοπίο της εγκατάλειψης και της υστέρησης των υποδομών της Κρήτης».

Δημοσίευση: Ιουνίου 26, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΔΕΣΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator