ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΕΥΡΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Καταστροφική για την χώρα μας η συμφωνία ΕΕ – Ν. Αφρικής

0


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Τα 1300 αναγνωρισμένα με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ευρωπαϊκά προϊόντα, δεν αποτελούν μόνο ένα ολόκληρο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού των γεωργικών προϊόντων , αλλά και ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγροτικής οικονομίας, με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 60 δις €.

Από αυτά μόνο 200 εντάσσονται στη συμφωνία ΕΕ – Ν Αφρικής. Θεωρώ ότι ο περιορισμένος αυτός κατάλογος προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων της συμφωνίας , αντιστρατεύεται την βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.

Για αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να παρέχει ισχυρή προστασία στα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης.

Δυστυχώς η συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης των 28 χωρών – μελών και των έξι χωρών μελών της SADC, προβλέπει ότι εξαιρούνται της λίστας προστασίας, δύο σημαντικά ελληνικά προϊόντα Π.Ο.Π. η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας.

Αυτό εάν τελικά επικρατήσει πλήττει ανεπανόρθωτα τα δύο προϊόντα που αποτελούν τη ναυαρχίδα της γεωργίας μας και στηρίζουν την εθνική μας οικονομία, κατακτώντας την παγκόσμια αγορά με την εξαιρετική τους ποιότητα.

Κύριε Υπουργέ,

παρ΄ότι γνωρίζω ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί πριν από 2 χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2014 και απομένει η τελική επικύρωσή της στις 10 Ιουνίου στο Kasane της Μποτσουάνα, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έστω και στο παρά πέντε ώστε τα δύο αυτά προϊόντα της χώρας μας να τύχουν ανάλογης προστασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει κακό «προηγούμενο» για τις επόμενες εμπορικές συμφωνίες , όπως στην συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά (CΕΤΑ) και στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Η.Π.Α.

Αποτελεί λοιπόν εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, ιδιαίτερα όταν κάποιοι μάλιστα έχουν μερίδιο ευθύνης, δεδομένου ότι η «μάχη» της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας «χάθηκαν» το 2014, όπου είχε κλείσει το οριστικό κείμενο της συμφωνίας.

Υ.Γ. :

1. Η αόριστη υπόσχεση για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της συμφωνίας σε βάθος 5/ετίας , σε καμία περίπτωση δε μας καλύπτει.

2. Εδώ που φτάσαμε μετά από ατυχείς χειρισμούς, μόνο με βέτο μπορούμε να περισώσουμε την κατάσταση.

Με τιμή ,
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Ιουνίου 06, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΕΥΡΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Καταστροφική για την χώρα μας η συμφωνία ΕΕ – Ν. Αφρικής"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator