Στο “τραπέζι” η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

0H μείωση του εργατικού κόστους και η άρση του περιορισμού στις ομαδικές απολύσεις μπαίνουν στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

«Καυτό» αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για τα εργασιακά. Οι δανειστές, ζητούν ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Στο «τραπέζι» βρίσκονται οι μειώσεις εργατικού κόστους, οι περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Πρόκειται για το «πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο.
Το σκληρότερο μέτρο αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκαλέσει έξαρση απολύσεων ανάλογες με εκείνες του 2012, με τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Τα μέτρα που, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, βρίσκονται στο τραπέζι της επόμενης διαπραγμάτευσης είναι:

1. Μείωση του ετήσιου εργασιακού κόστους, με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Προτείνεται να ισχύσει μόνο στις νέες προσλήψεις και για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών να επιμεριστεί στους υπόλοιπους 12.

2. Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών, δηλαδή απόλυση, σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων, απιστίας ή μετά από μακρά περίοδο απουσίας.

3. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας.

4. Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, στην οργάνωση και δομή συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

5. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις.

6. Επαναφορά του «λοκ άουτ», δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντυεξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση διαμηνύει ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά τονίζει ότι "το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή".
Δημοσίευση: Ιουνίου 05, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στο “τραπέζι” η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator