Βγαίνουν τα μαχαίρια για το Ασφαλιστικό

0



Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, και όπως ήταν αναμενόμενο τα πνεύματα οξύνθηκαν εκ νέου και τα μαχαίρια ξαναβγήκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το πρωί της Κυριακής, αναμένονται κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας από πολλούς φορείς και οργανώσεις που αντιτίθενται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Το zougla.gr από τις 11.00 το πρωί θα μεταδίδει ζωντανά τις κινητοποιήσεις και τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, όταν και θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορίαΥπουργοί και βουλευτές του κυβερνητικού σχήματος υπερασπίστηκαν με πάθος τo αυστηρότατο πακέτο μέτρων, τις νέες περικοπές σε συνταξιούχους και τις επιβαρύνσεις σε ασφαλισμένους-φορολογούμενους.

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης θέλοντας να καταδείξουν τις απάτες της κυβέρνησης κάνουν συχνές αναφορές σε παραμύθια όπως ο Χάρι Πότερ και ο Πινόκιο...

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος δόμησε την ένστασή του κόμματός του στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς με το νέο ασφαλιστικό σύστημα παρέχονται ίδιες παροχές υγείας παρόλο που θα καταβάλλονται από τους εργαζομένους διαφορετικές εισφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσε το Σάββατο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όσοι βουλευτές-μέλη τους υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις, διαπομπεύσεις και πιθανή διαγραφή από τα επαγγελματικά σωματεία όπου εκπροσωπούνται. Σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προβεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αντιμέτωποι με τις κυρώσεις του ΤEΕ θα βρεθούν ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, καθώς και οι Ν. Βούτσης, Θ. Φωτίου, Χ. Σπίρτζης, Σ. Φάμελλος και Α. Φλαμπουράρης - άπαντες μέλη του.

Η συζήτηση για το πολύκροτο σχέδιο νόμου διεξήχθη εν μέσω 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και συλλαλητηρίων των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ.


Τσακαλώτος: Δώσαμε εθνική μάχη και κερδίσαμε την εθνική σύνταξη

«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Ό,τι λέμε το κάνουμε» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος, τη στιγμή που η τροπολογία που κατεβάζει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ φέρει τη δική του υπογραφή.

Τσακαλώτος για τα 8.600 ευρώ: «Μια αριστερή κυβέρνηση έδωσε το υψηλότερο αφορολόγητο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη»Επιχείρησε δε να βαφτίσει την άτακτη υποχώρηση συντριπτική νίκη λέγοντας: «Καταφέραμε να κρατήσουμε το όριο του αφορολόγητο σε επίπεδο που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως αν το όριο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ ο ίδιος θα παραιτηθεί. Εκτός αυτών, ο κ. Τσακαλώτος -με την ίδια ένταση που διαβεβαίωνε για το ύψος του αφορολόγητου- διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το πρόσθετο πακέτο μέτρων 3,6 δις ευρώ και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν υποστηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. «Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί... ΔΝΤ και Γερμανία να συζητήσουν και να δώσουν μια καθαρή λύση για το χρέος ώστε να επιστρέψουμε σε ενάρετο κύκλο με επενδύσεις και με το παράλληλο πρόγραμμα» σημείωσε.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου:



Η ομιλία του υπουργού προκάλεσε τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, με τον κ. Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει: «Όσα υποσχεθήκατε έχουν καταπέσει. Κερδίσατε τις εκλογές υποσχόμενοι 12.000 ευρώ αφορολόγητο. Έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι η πρότασή σας ήταν 9.100 ευρώ. Είχατε δηλώσει ότι θα παρατηθείτε αν παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή των 9.100. Αυτό έχει να κάνει με τη δική σας ηθική», ενώ πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι κόμμα που διαχρονικά στηρίζει την Ελλάδα, και το συμφέρον της χώρας είναι να φύγετε τώρα από την κυβέρνηση».

Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) είπε: «Εσείς παραβιάσατε τον λόγο που δώσατε και με τροπολογία παίρνετε άλλα 200 εκατ. ευρώ από ανθρώπους. Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς. Άντε γεια, κύριε υπουργέ».

Κατρούγκαλος: Τομή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ανεβαίνοντας στο βήμα, τόνισε ότι καμία κύρια σύνταξη δεν θα περικοπεί.

«Η τελευταία μείωση που έγινε στις επικουρικές ήταν 5,2% το 2014, εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα έπρεπε να γίνουν περικοπές σε όλες τις επικουρικές άνω του 20%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέροντας ότι οι περικοπές με τα μέτρα της κυβέρνησης έφεραν μικρότερες περικοπές και για πιο λίγους συνταξιούχους.

«Εμείς θέλουμε οι κανόνες να μην αφορούν μόνο όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και διαγενεακά», συνέχισε. «Δεν θα στείλουμε τον λογαριασμό στο μέλλον, όπως κάναν προηγούμενες (κυβερνήσεις).»

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τομή το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει όσα δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες εγκλωβισμένες στις πελατειακές τους σχέσεις με συντεχνίες, ενώ πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων, αντί της αύξησης των εισφορών, που προτείνει η κυβέρνηση.

Ψηφίστηκε από τις Επιτροπές το σχέδιο νόμου

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τις Επιτροπές της Βουλής ενώπιον κενών εδράνων, εξαιτίας της μαζικής απουσίας των βουλευτών, και με τη θετική στάση μόνο των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων απουσίαζαν, εκτός από αρκετούς βουλευτές όλων των κομμάτων, ομαδικά και η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Την πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί άρον άρον μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής την επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Πέμπτη.

Με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας την στάση της πλειοψηφίας για αιφνιδιαστικές μεθοδεύσεις και πρακτικές υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων, το ασφαλιστικό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 9 Μαΐου, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επέλεξε την εσπευσμένη ψήφισή του προκειμένου να αποφύγει τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί από τα συνδικάτα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και τα φώτα της δημοσιότητας.

Διαδηλώσεις το Σάββατο πριν το «κυρίως πιάτο» της Κυριακής

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό-φορολογικό, που τίθεται προς ψήφιση την Κυριακή στη Βουλή. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.



«Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος-λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό! Δε συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας!», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.




Μαζί τους βρέθηκαν και οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για συμμετοχή στο «παναγροτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο». Οι αγρότες σημειώνουν ότι ενώνονται για δεύτερη φορά «με τα αδέλφια μας, τους εργατοϋπαλλήλους και τον λαό της Αθήνας», ενώ κάνουν λόγο για μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «που σαν τον εγκληματία αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο».





Στο Σύνταγμα βρέθηκαν και περίπου 100 αντιεξουσιαστές, οι οποίοι νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.


Δημοσίευση: Μαΐου 08, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Βγαίνουν τα μαχαίρια για το Ασφαλιστικό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator