Το «σύνδρομο του Πινόκιο»

0



Διαβάζουμε μια ανάλυση ενός ψυχολόγου ο οποίος κλήθηκε να δώσει τα χαρακτηριστικά του παθολογικού ψεύτη ή ενός μυθομανούς. Όπως απάντησε: «Βασικό χαρακτηριστικό του μυθομανούς είναι η έλλειψη αναστολών, η απουσία ισχυρών ηθικών κωδικών και αξιών. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον υπερβολικό και τον ψεύτη από τον μυθομανή. Η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι ότι ο δεύτερος συχνά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας και ενώ ξεκινά τη φανταστική του ιστόρηση έχοντας πλήρη συναίσθηση της πράξης του, αργότερα μπορεί και ο ίδιος να πιστέψει το μύθο που έπλασε. Το ψέμα του έχει γίνει δεύτερη φύση, το χρησιμοποιεί συστηματικά, ακόμα και χωρίς εμφανές συμφέρον. Δεν λέει ψέματα μόνο για να κερδίσει κάτι, αλλά και για να αισθανθεί ότι ξεγελά. Η μυθομανία είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας που χρειάζεται βοήθεια, αφού ο μυθομανής ζει μια ψεύτικη ζωή. Σπανίως, μπορεί να είναι και σύμπτωμα σοβαρότερης ψυχοπαθολογίας, όπως η μανία».

Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Βλέπετε στην σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα να ξετυλίγεται το «σύνδρομο του Πινόκιο»; Αν και το παιδί πλέον μεγάλωσε, αν κι έφυγε από το 15μελές και είναι πρωθυπουργός, χρησιμοποιεί ψέματα που και ο ίδιος πιστεύει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είτε επειδή έχει διαταραχή προσωπικότητας είτε γιατί είναι πράγματι πολύ ευφυής, έχει καταφέρει να πλάσει ένα δικό του, παράλληλο σύμπαν στο οποίο συμμετέχουν κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με απλά λόγια, ενώ ξέρουν ότι λένε ψέματα, ότι ερμηνεύουν διαφορετικά τα πράγματα, η βουλιμία τους για την εξουσία τους κάνει να πιστεύουν ακράδαντα αυτά που λένε.

Δε είναι πολύ εύκολο να γίνεσαι «κοινωνός» της εικονικής πραγματικότητας που χτίζεις κάθε μέρα.

Για παράδειγμα ακούει κάποιος τον Τσίπρα να λέει ότι προστατεύει τους φτωχούς ή ότι δεν θίγεται το 90% και πλέον του ελληνικού λαού και καταλαβαίνει ότι το πιστεύει αυτό που λέει. Δεν είναι απλά ένας ψεύτης πολιτικός που υπόσχεται ή που κοροϊδεύει. Όπως και το γεγονός πως όταν υποστηρίζει ότι καθάρισε με το χρέος κι ετοιμάζεται να φορέσει γραβάτα δεν είναι κάτι που δεν πιστεύει. Αισθάνεται μέσα του έναν… Βοναπαρτισμό, πιστεύει ότι σώζει την Ελλάδα, ότι είναι ο Άγιος Γεώργιος που σκοτώνει το τέρας ή ο Δον Κιχώτης που τα βάζει με όλους. Κι όπως ο ήρωας του Θερβάντες έτσι και ο πρωθυπουργός πιστεύουν ακράδαντα ότι οι ανεμόμυλοι είναι γιγάντιοι εχθροί που πρέπει να νικηθούν.

Ο Τσίπρας και αρκετοί από τους στενούς του συνεργάτες έχουν καταφέρει να κοιμίσουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και δεν το κάνουν απλά με… ψεκασμό. Η μυθομανία τους κάνει να ζουν αυτά που περιγράφουν ώστε να τα «επικοινωνήσουν»ευκολότερα στο κοινό που διψά για καλές ειδήσεις. «Πρώτα το ζούμε και μετά το γράφουμε» ήταν μια ατάκα που έλεγαν παλιά οι δημοσιογράφοι. Στην απίστευτη θέλησή τους να γαντζωθούν από τους θρόνους τους οι Συριζαίοι δε διστάζουν να φτιάξουν ένα παράλληλο σύμπαν με το οποίο κάνουν την προπαγάνδα τους.

Πιστεύουν ότι έλυσαν το θέμα του χρέους. Πιστεύουν ότι το Ασφαλιστικό σώζει το σύστημα παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι μελέτες Κατρούγκαλου δείχνουν ότι το πολύ σε ένα – δύο χρόνια θα πρέπει να ξαναγίνει μεταρρύθμιση.

Πιστεύουν ότι οι φόροι που επέβαλαν δεν είναι τίποτε και ότι είναι απλά αναδιανομή πλούτου. Ο Κατρούγκαλος, κλασσικός παθολογικός ψεύτης, πιστεύει ότι είναι«ταξικός αποστάτης», δηλαδή αυτός που τολμά να τα βάλει με την τάξη του διότι θεωρεί εαυτόν αριστερό.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ασκεί πολιτική με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο, παρ’ ότι η κοινωνία είναι στα κάγκελα.

Υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η μυθομανία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ζωή του τόπου. Και ο Ανδρέας ήταν ψεύτης αλλά ποτέ δεν πίστεψε τα όσα έλεγε. Και ο Μητσοτάκης πολλά ψέματα είπε αλλά είχε την ευφυΐα να μην τα κάνει κτήμα του, να μην βουλιάξει στο «σύνδρομο του Πινόκιο».

Η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Το να κυβερνά ένας παθολογικός ψεύτης δεν είναι τόσο επικίνδυνο γιατί αποκαλύπτεται εύκολα ή εγκαταλείπει το παιχνίδι του. Ο μυθομανής, ο διαταραγμένος ψυχολογικά όμως, έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να βλάψει τους γύρω του αρκεί να επιβιώσει ο ίδιος.

Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Μαΐου 14, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το «σύνδρομο του Πινόκιο»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator