Παπανδρέου: Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ η Γερμανία το ήθελε (video)

0


Σχεδόν έξι χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, απάντησε για το «λεφτά υπάρχουν» και κατηγόρησε για ακόμη μία φορά τον Κώστα Καραμανλή.

«Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. «Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005. Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι ο κ. Μπάνετζι του είχε πει πως πήγε στην Ελλάδα το 2005, προειδοποιώντας ότι «θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά». «Τους πρότειναν να αλλάξουν το δημοσιονομικό πλαίσιο, όχι σε θέματα συντελεστών, αλλά να λειτουργήσει πολύ καλύτερα το όλο σύστημα, ΣΔΟΕ, φορολογική δικαιοσύνη κλπ. Και μου έκανε το παράπονο ότι κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού συστήματος και αυτά πήγανε στον κάλαθο των αχρήστων. Άρα λοιπόν το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ

Στην ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Μονόδρομος το Καστελόριζο

Ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε ως μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό» την απόφαση για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο λέγοντας ότι ο προκάτοχός του, Κώστας Καραμανλής, «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε». Επανέλαβε ότι πριν τις εκλογές του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος. Έστρεψε τα «βέλη» στον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον για «στατιστική απάτη», ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%.

«Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κλπ. είναι απλώς ένας μύθος», είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, καταθέτοντας άμεσα προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. «Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα», πρόσθεσε.

Εξηγήσεις για το «λεφτά υπάρχουν»

Αναφερόμενος στην έκφραση «λεφτά υπάρχουν», για την οποία πολλοί τον κατηγορούν ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν -αυτό το παρεξηγημένο δυστυχώς, το οποίο γκεμπελικά κατάφεραν να περάσουν στον ελληνικό λαό ότι εγώ έλεγα για παροχές-, λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν. Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν αν χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, αν βάλουμε διαφάνεια στο δημόσιο, αν συγχωνεύσουμε οργανισμούς, αν ανοίξουμε τα επαγγέλματα, αν χτυπήσουμε την γραφειοκρατία και φέρουμε ξένες επενδύσεις, διότι δεν έρχονται λόγω της γραφειοκρατίας».

Η συνάντηση με τον Ντομινίκ Στρος Καν

Ειδική αναφορά έκανε στη συνάντησή του με τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου στο Νταβός, όπου όπως σημείωσε, ο Στρος Καν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ, πέρα από την ήδη υπάρχουσα τεχνική βοήθεια. Παράλληλα, σημείωσε ότι βρήκε κλειστές πόρτες από τη Ρωσία, όταν αναζήτησε χρήματα, ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η όλη πορεία της χώρας αν είχαμε τρία πράγματα. Συναίνεση, αξιοπιστία και «να δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Το χρέος και το έλλειμμα είναι το σύμπτωμα. Μπορεί να πεθάνεις και από τα συμπτώματα, όπως σε μια καρδιακή προσβολή είναι το σύμπτωμα από μια βαθύτερη κατάσταση. Αλλά τα πραγματικά προβλήματα στη χώρα μας είναι αυτή η πελατειακή λειτουργία του κράτους».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι, ενώ τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να επιτευχθεί συναίνεση, εκείνος διέρρευσε την συζήτηση και όξυνε την αντιπαράθεση.

«Το δημοψήφισμα ήταν απάντηση στα σενάρια περί Grexit»

Για το ενδεχόμενο Grexit o κ. Παπανδρέου, επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία και τον Σόιμπλε, για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί του θέματος, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση, ενώ παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που τελικά δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις. «Η κ. Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα - το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ;

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είχε μια ευκαιρία, δεν ξέρω αν την έχει ακόμη, να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα». Για την Κεντροαριστερά, είπε ότι έχει δώσει πολλά στην Ελλάδα. «Εμένα με τίμησε, εγώ ήμουν μέλος απλό, έφτασα πρόεδρος, έφτασα Πρωθυπουργός, αλλά για να προχωρήσει αυτός ο χώρος πρέπει να βάλει το διακύβευμα καθαρά στη συνεργασία», τόνισε.

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι αν η ΕΚΤ επί Τρισέ έλεγε το 2010 ό,τι είπε αργότερα ο κ. Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα, «μπορεί να μην χρειαζόμασταν καν το πρόγραμμα». Τέλος ξεκαθάρισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλός του στο παρελθόν.

Πηγή skai.gr

Δημοσίευση: Απριλίου 20, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παπανδρέου: Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ η Γερμανία το ήθελε (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator