Μπορεί να λέει πάντα ψέματα;

0


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Τελικά, ποια ήταν ακριβώς η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Τρίτης για τους πρόσφυγες; Τι αποφάσισαν σχετικά με τη στάση των βαλκανικών χωρών σχετικά με τη ροή μετεγκατάστασης των προσφύγων; Να μας πει ο πρωθυπουργός μας. Αυτόν δεν στείλαμε να εκπροσωπήσει τη χώρα και να γυρίσει να μας πει τα νέα; E λοιπόν, μας απάντησε. Μας είπε ότι προετοιμάζονται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας, θα αποφασίσουν στην επόμενη σύνοδο της 17-18 Μαρτίου. Και πέρα από το κοινό ανακοινωθέν που διαβάσαμε, μας διαβεβαίωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών και όχι κοινής εσωτερικής συμφωνίας των εταίρων.

Ξαφνικά όμως χθες , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ μέσω Twitter, δήλωνε ότι οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των «28» της Ε.Ε!

Τι έχει συμβεί; Γιατί κάποιος από τους δύο λέει ψέματα. Και επειδή το μήνυμα του Τουσκ θα το δει ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο 11 εκατομμύρια «αξιοπρεπείς ιθαγενείς» υποψιάζομαι ότι ο ψευτράκος είναι για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός. Εκτός πια κι αν δεν κατάλαβε τι συμφώνησε με τους υπόλοιπους.

Το ζήτημα είναι ότι τα πάντα πια περνούν μέσα από ένα μυθώδες πλέγμα αποτύπωσης μιας «εξιδανικευμένης πραγματικότητας» η οποία αποτελεί απόληξη ενός πλάνου συνειδητής παραπληροφόρησης. Ήδη από καιρό, η ρητορική όλων των στελεχών της κυβέρνησης προετοιμάζει το κλείσιμο των συνόρων και είναι πλέον σαφές ότι αυτό ήταν και το επιθυμητό αποτέλεσμα, από την αρχή του Προσφυγικού. Γιατί κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία πρόθεση να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κατανομή αυτών των ανθρώπων ή την ίδια την προστασία των συνόρων.

Βγήκε εν τω μεταξύ και ανακοίνωση από την Νέα Δημοκρατία που προκαλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει το ακριβώς αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες και για ποιο λόγο ο Τουσκ υποστηρίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου ήταν κοινή απόφαση. Αφελές το ερώτημα. Δεν πρόκειται να πάρουν απάντηση. Όπως και σε πολλά άλλα θέματα, αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που αφηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Για έναν «ξεχασμένο» οραματιστή σαν τον «αριστερό» πρωθυπουργό μας το όραμα έχει μεγαλύτερη αξία από το αδιάφορο κυνικό περιβάλλον αποφάσεων, ειδικά όταν αντίκειται στις επιθυμίες του. Ο ίδιος αυτό ήθελε από την Σύνοδο Κορυφής, αυτό θεωρεί ότι αποφασίστηκε, χωρίς να υπολογίζει τίποτε άλλο πέρα από την ρητορική που ανέπτυξε για τα σχέδιά του.

Αλλά είναι απορίας άξιον πώς μπορεί και προσαρμόζει τα πάντα στην δική του υποκειμενικότητα, χωρίς να νοιάζεται για τυχόν επιπτώσεις. Μπορεί να λέει μόνο ψέματα; Και αν όμως, τα ψέματα είναι η δική του αλήθεια; Μήπως όμως φταίμε κι εμείς που περιμένουμε αφελώς, να εξελιχθεί η πραγματικότητα πέρα από την δεδομένη αλήθεια; Δεν ξέραμε δηλαδή ότι είναι ειλημμένη απόφαση να κλείσουν τα σύνορα; Ε μα δεν φταίει ο Αλέξης, όταν επιστρέφει από παντού νικητής και «έντιμος αφηγητής» των κατορθωμάτων του. Είμαστε κι εμείς διψασμένοι πάντα για το καλύτερο παραμύθι. Δεν φταίει πάντα ο Αλέξης που λέει ψέματα. Εμείς φταίμε που πάντα θέλουμε να τα ακούμε…

Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Μαρτίου 20, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μπορεί να λέει πάντα ψέματα;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator