Αποστόλου: 95.000 αγρότες θα επιστρέψουν 215 εκατ. ευρώ

0


Η ανάκτηση των επιχορηγήσεων που κρίθηκαν παράνομες θα γίνει από παρακράτηση των νέων ενισχύσεων - Η πρώτη ΚΥΑ θα αφορά 12.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ - Άγνωστο πώς και ποιοι θα καλύψουν τα ποσά που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να «χαρίσει» - Ο κ. Αποστόλου αισιοδοξεί ότι η ΕΕ θα μειώσει τις απαιτήσεις της όταν συγκεντρωθούν και επιστραφούν τα πρώτα 40 εκατ.ευρώ

«Μπαίνουμε στην διαδικασία της ανάκτησης» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην Βουλή αναφορικά με αγροτικές ενισχύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ που κρίθηκαν από την ΕΕ παράνομες αν και ο ίδιος στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου διαβεβαίωνε από την ίδια θέση πως «όσο είμαι εγώ υπουργός και όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις»!

Συγκεκριμένα, είπε ότι μόνο για το «πακέτο Χατζηγάκη» θα επιχειρηθεί η ανάκτηση περίπου 215 εκατ. ευρώ από 95.000 αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις άνω των 1.000 ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα αφορά τους πρώτους 12.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι τα «ραβασάκια» που θα σταλούν στους αγρότες θα τους ζητούν να επιστρέψουν το μέρος της επιδότησης άνω των 5.000 ευρώ (π.χ. αν ένας αγρότης πήρε 13.000 ευρώ θα του ζητηθεί να επιστρέψει τα 8.000 ευρώ). Πρόσθεσε δε πως η ανάκτηση θα γίνει μέσω παρακράτησης από τις νέες ενισχύσεις με πέντε δόσεις.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούν ότι από την πρώτη απόπειρα ανάκτησης των ενισχύσεων από 12.000 αγρότες θα συγκεντρωθούν περι τα 40 εκατ. ευρώ και πως στο τέλος θα καμφθούν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ και θα μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

Εξηγούν δε ότι για το «πακέτο Χατζηγάκη» οι αρχικές απαιτήσεις ήταν για επιστροφή 421 εκατ. ευρώ από 725.000 αγρότες και πως μετά από διαπραγματεύσεις το ποσό κατέβηκε σε 215 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο κ. Αποστόλου είπε ότι εκτός από το «πακέτο Χατζηγάκη» ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ ζητά την επιστροφή «του πακέτου Κοντού ύψους 108 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε 54 συνεταιρισμούς και του «πακέτου Μωραϊτη» ύψους 500 εκατ. ευρώ». Σημείωσε ωστόσο ότι «στον Επίτροπο είπα ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Είναι τέτοια η κατάσταση αυτών των συνεταιρισμών που δεν ξέρεις πού, ποιον και τι να κάνεις».

Δημοσίευση: Μαρτίου 19, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αποστόλου: 95.000 αγρότες θα επιστρέψουν 215 εκατ. ευρώ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator