Αν περάσουν τα μέτρα για τους αγρότες, τότε χαθήκαμε όλοι μας...

0


Προσοχή το «διαίρει και βασίλευε» πάντα ήταν μια εύκολη λύση στους κυβερνώντες, για να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση όταν ξέφευγε από τα χέρια τους.

Έτσι σήμερα ακούμε πάρα πολύ κόσμο, να τα βάζει με τους αγρότες, γιατί το κράτος δεν τους φορολογεί και κυκλοφορούν όλοι με Mercedes με τρακτέρια και τζιπάρες 10 μέτρα.

Αυτά βεβαίως τα λένε όσοι δεν είναι αγρότες και όσοι δε γνωρίζουν την πραγματικότητα, βάζοντας όλους τους ανθρώπους σε ένα τσουβάλι.

Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής

1) Ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να ζήσει χωρίς τίποτε άλλο, εκτός από φαγητό και νερό. Προς το παρόν το νερό μας το στέλνει ο θεούλης και το φαγητό οι αγρότες. Αν σταματήσουν οι αγρότες να παράγουν φαγητό, τότε ο άνθρωπος έχει το πολύ 21 μέρες ζωής μόνο με νερό!!! Το ξέρω ότι κάποιοι έχουν κήπο στο σπίτι τους όπως και εγώ, αλλά δεν παράγουν τα πάντα, οπότε μόνο με ντομάτες και μαρούλια είναι δύσκολο να ζήσει κάποιος, ιδίως σήμερα που όλοι έχουμε μάθει αλλιώς. Αυτό από μόνο του, αρκεί να δούμε τους αγρότες με διαφορετικό μάτι.

2) Οι αγρότες πάντα φορολογούνται. Απλά φορολογούνται (σωστά κατά τη γνώμη μας) με διαφορετικό τρόπο.

3) Το παγκόσμιο εμπόριο έχει φέρει έτσι τα πράγματα, πού όταν η Κινέζικη ντομάτα φτάσει στην Αθήνα τελειώνει η Ελληνική. Όταν το Ολλανδέζικο γάλα φτάσει στο σπίτι μας, τελειώνει ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Όταν το Τούρκικο αλεύρι φτάσει στον φούρνο μας, έχουν τελειώσει οικονομικά εκατοντάδες αγρότες Έλληνες. Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την εισαγωγή αυτών των προϊόντων, αλλά η Ε.Ε. επινόησε έναν τρόπο να κρατήσει τους αγρότες της στην παραγωγή και αυτός ο τρόπος, είναι η επιδότηση. Μάλιστα αυτόν τον τρόπο τον έχουν υιοθετήσει και άλλα ανταγωνιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ κλπ.

- Η επιδότηση συνολικά κρατά τις τιμές των Ελληνικών προϊόντων χαμηλά, για να είναι ανταγωνιστικά, αλλιώς ποτέ οι Ελληνικές ελιές για παράδειγμα δεν θα έφταναν στην Αυστραλία, αφού οι ελιές Τυνησίας κλπ. έχουν χαμηλότερη τιμή. Και μη μου πείτε για ποιότητα, διότι η οικονομική κατάσταση πολλών κρατών, δε διαφέρει από της Ελλάδας, οπότε ποιός ενδιαφέρεται για ποιότητα;

- Η επιδότηση δίδεται και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί οι αγρότες είναι οι μόνοι άνθρωποι στον πλανήτη που συντηρούν επιμελώς την χλωρίδα, ώστε να υπάρχει σε φυσιολογικά επίπεδα το οξυγόνο στον πλανήτη, αλλά και να μην μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό τουλάχιστον μας είπαν από τις Βρυξέλες ανώτατα διοικητικά στελέχη αρμόδια για τις επιδοτήσεις, όταν αποστολή της APELA πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο του Βελγίου. Στην πραγματικότητα οι επιδοτήσεις δίδονται για περιβαλλοντολογικούς λόγους και όχι για τις τιμές των προϊόντων... Αυτό βεβαίως είναι ένα παράδοξο!!!

4) Έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές και το λέμε για ακόμα μία φορά. Το κόστος παραγωγής των Ελληνικών προϊόντων έχει ανέβει κατακόρυφα, αλλά οι τιμές των προϊόντων έχουν μείνει στην καλύτερη περίπτωση στάσιμες. Μπορεί οι οικονομικοί μετανάστες να παίρνουν λιγότερα χρήματα ως εργάτες στα χωράφια, αλλά τα λιπάσματα και όλα τα άλλα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αλλά ακόμα και οι οικονομικοί μετανάστες τούτο τον καιρό, έχουν βάλει πλώρη για άλλες χώρες. Βέβαια περιοχές σαν τη Σκάλα κρατούν ακόμα τους Πακιστανούς, όμως είναι σαφώς πολύ λιγότεροι από άλλα χρόνια. Έτσι σιγά σιγά αυξάνεται και το κόστος εργασίας. Για παράδειγμα Αλβανοί (για να μην παρεξηγηθούμε εννοούμε ανθρώπους από την Αλβανία) ζητούν 40 ευρώ το 8ωρο!!!

5) Άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Πορτογαλία που πήγαμε και εκεί λίγα χρόνια πριν, με ένα μηχάνημα που κοστίζει μισό εκατομμύριο ευρώ, μαζεύουν έως και 100 στρέμματα ελιές σε μια μόνο μέρα, χωρίς να ακουμπήσουν με τα χέρια τους ούτε ένα κλαράκι ελιάς. Στην Ελλάδα με τα νέα μηχανήματα σήμερα (δονητές, ηλεκτρικές λανάρες κλπ.) και 4 εργάτες, ο αγρότης κτηματίας θέλει στην καλύτερη περίπτωση 20 - 30 μέρες να μαζέψει τις ελιές σε 100 στρέμματα.

6) Στην Πορτογαλία ένας μέσος αγρότης με ελιές μπορεί να έχει 5.000 στρέμματα, ενώ στην Ελλάδα 50. Υπάρχουν και μεγαλοαγρότες αλλά είναι πάρα πολλοί λίγοι.

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτουν τα εξής:

Η Ελλάδα λόγο του μεγάλου κόστους παραγωγής και του μικρού κλήρου στην πλειοψηφία των αγροτών, δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε καμία περίπτωση τις τρίτες χώρες, αλλά και τις προηγμένες. Τα αγροτικά μας προϊόντα όμως είναι απαραίτητα για την ζωή μας, και ένας βασικός πόρος εισαγωγής χρημάτων από το εξωτερικό. Η επιδότηση βοηθά την κατάσταση, αλλά λόγο της Ευρωπαϊκής αλλαγής, τα επόμενα 3-4 χρόνια θα μειωθούν.

Παράδειγμα εσόδων ενός αγρότης με 50 στρέμματα ελιές καλαμών και ιδανικές καιρικές συνθήκες:
- Παραγωγή μέσω όρο 20 τόνους ελιές (τα ελαιόδεντρα τη μια χρονιά έχουν ελιές, την άλλη λιγότερο).
- 20 τόνοι Χ 1,5 ευρώ το κιλό είναι 30.000 ευρώ έσοδα.
- Επιδότηση: 3.000 ευρώ
- Εργατικά για μάζεμα: 3.000 ευρώ
- Αγροτικά εφόδια: 4.000 ευρώ
- ΔΕΗ για πότισμα κλπ.: 1.000 ευρώ
- ΟΓΑ: 2.500 ευρώ (μόνο ο αγρότης χωρίς τη σύζυγο)
- Σημερινή εφορεία με 1 σπίτι έως 120 τ.μ., αποθήκη και 1 αυτοκίνητο: τουλάχιστον 1.000 ευρώ
- Καύσιμα ζημιές και άλλα έξοδα: 3.000 ευρώ

Σύνολο καθαρών εσόδων 18.500 ευρώ

Από τα 18.500 ευρώ, ο αγρότης θα πρέπει να δώσει προκαταβολικά 5 - 6.000 ευρώ σε λιπάσματα, καύσιμα ΔΕΗ κλπ. για την νέα καλλιεργητική περίοδο, άρα μένουν 13.500 ευρώ και με αυτά θα πρέπει να ζήσει την οικογένειά του για έναν ολόκληρο χρόνο έως την επόμενη σεζόν, αν δεν πέσει χαλάζι, δεν κάψει τις ελιές ο καύσωνας το καλοκαίρι, ο δάκος και ο πυρηνοτρήτης κάνουν διακοπές αλλού, και δεν τις πειράξει ο πάγος το χειμώνα.

Τώρα έρχεται το κράτος και του λέει του αγρότη θα πρέπει να φορολογηθείς όπως οι άλλοι επαγγελματίες οπότε θα σου πάρω περίπου άλλα 3.500 ευρώ. Οπότε με τις ιδανικότερες συνθήκες ο αγρότης θα πρέπει να ζήσει την οικογένειά του με 10.000 ευρώ μέχρι την επόμενη σεζόν.

Αν οι καιρικές συνθήκες χαλάσουν την παραγωγή του, θα πάρει αποζημίωση 1.000 - 2.000 ευρώ αν την πάρει και αυτή!!! Αλλά θα πρέπει να πληρώσει ξανά για λιπάσματα, ΟΓΑ, ΔΕΗ, κλπ για την τρίτη χρονιά.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι αγρότες στην πλειοψηφία τους σήμερα τραβάνε ζόρι και χοντρό μάλιστα. Επίσης, αναλογιστείτε, ποιός ζει οικονομικά τη Σπάρτη και τις μεγάλες πόλεις; Οι αγρότες. Αν οι αγρότες πάψουν να καλλιεργούν, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν θα έχουν χρήματα να συνεχίσουν, τότε χαθήκαμε όλοι μας, όλη η Ελλάδα.

Ούτε εμείς, αλλά ούτε οι αγρότες λένε ΟΧΙ στη φορολογία. Λένε όλοι ΝΑΙ στη φορολογία, αλλά με κλίμακα εισοδήματος. Δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο ένας αγρότης με 50 στρέμματα ελιές και το ίδιο ένας με 300.

Τέλος οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα τελευτά χρόνια έχουμε υποστεί μεγάλες πληγές στο εισόδημα μας, αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις από τον καναπέ, όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι. Μην κατηγορεί κανείς όμως τους αγρότες που όπως φαίνεται είναι οι μόνοι που μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις, με τους πραγματικούς αγώνες. Αν εμείς είμαστε μπουχέσες, τουλάχιστον να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να τους κατηγορούμε. Άλλωστε είτε έτσι, είτε αλλιώς το καράβι έχει μπάσει πολλά νερά, αλλά ακόμα και έτσι, υπήρξε ένα 63% που είπε ΟΧΙ στα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει.

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 25, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αν περάσουν τα μέτρα για τους αγρότες, τότε χαθήκαμε όλοι μας..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator