Η «εξέγερση» των κακομαθημένων…

0


Επί δεκαετίες οι αγρότες ήταν η μόνη επαγγελματική τάξη που δεν πλήρωνε φόρους ενώ ακόμα και την εποχή της ευμάρειας η συντριπτική πλειονότητα δήλωνε αστεία εισοδήματα. Σήμερα σχεδόν όλοι οι αγρότες δηλώνουν εισοδήματα, με τα οποία δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια…

Γιώργος Καρελιάς

Θα αρκούσε να παραθέσουμε δυο-τρία βίντεο με παλιότερες εξαγγελίες και υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες (εδώ και εδώ) και να ξεμπερδέψουμε, λέγοντας: «Με τέτοια που έλεγε, καλά να πάθει» σήμερα. Μάλιστα, σε ένα από αυτά εικονίζεται, περιχαρής, ο σημερινός υπουργός Γεωργίας, τον οποίο χθες αγρότες κράτησαν «όμηρο» επί ώρες στην Κομοτηνή. Τότε, βέβαια, ο Βαγγέλης Αποστόλου άλλα έλεγε, δηλαδή χάιδευε τα αυτιά των αγροτών-ψηφοφόρων του(ς).

Επίσης, θα αρκούσε να παραθέσουμε δύο πρωτοσέλιδα της Αυγής, με διαφορά λίγων μηνών το ένα από το άλλο (εδώ και εδώ), για να φανεί το μέγεθος της εξαπάτησης -και σ’ αυτόν τον τομέα- που επιχείρησε και πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του.

Θα αρκούσε, επίσης, αυτό εδώ το βίντεο με το στημένο άδειασμα του γάλατος στο δρόμο, κατόπιν «εντολής» του τηλεοπτικού ρεπόρτερ, για να φανεί το μέγεθος (και) της μιντιακής συμμετοχής σε ένα επαναλαμβανόμενο σόου με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ομως, αυτά είναι λαϊκισμός, όπως θα έλεγαν οι κυβερνώντες σήμερα ΣΥΡΙΖΑίοι. Το πρόβλημα είναι πώς αντιμετωπίζεις τα πραγματικά προβλήματα τώρα που τα έχεις μπροστά σου, όχι τι έλεγες όταν ψηφοθηρούσες. Πράγματι, αυτό είναι το θέμα.

Και η σημερινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πιο κακομαθημένη κοινωνική τάξη ή ομάδα της χώρας. Και δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις, όταν αποτυπώνουν την ωμή αλήθεια. Η «αγροτιά» -έτσι χύμα, όλοι μαζί, ενώ δεν είναι έτσι- είναι η πιο ευνοημένη κοινωνική ομάδα των τελευταίων τουλάχιστον τριών δεκαετιών. Τα ποσά που διοχετεύθηκαν στον αγροτικό κόσμο είναι τεράστια. Συχνότατα χωρίς να τα δικαιούνται πολλοί, όπως αποτυπώνεται στο σύνθημα του παλιού υπουργού της ΝΔ Σωτήρη Χατζηγάκη «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».

Δεν γίνεται το βάρος της κρίσης να το υφίστανται μονίμως τα ίδια υποζύγια. Πώς ο ΟΓΑ θα μπορέσει να δώσει αξιοπρεπείς συντάξεις και να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν οι ασφαλισμένοι του δεν πληρώνουν εισφορές, όπως πληρώνει ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ;

Ηταν τέτοια η εκλογική δύναμη των αγροτών, που οι κυβερνήσεις τους έκαναν όλα τα χατίρια. Κι αν κάποια κυβέρνηση, κάποια στιγμή, δεν τους τα έκανε, οι αγρότες μετακινούνταν στο αντίπαλο κόμμα, κατά την κλασική νεοελληνική μέθοδο «από αυτούς φάγαμε, τώρα θα φάμε και από τους άλλους».

Επί δεκαετίες οι αγρότες ήταν η μόνη επαγγελματική τάξη που δεν πλήρωνε φόρους. Μηδέν. Ακόμα και την εποχή της ευμάρειας η συντριπτική πλειονότητα δήλωνε αστεία εισοδήματα (δεν ήταν η μόνη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες -η συντριπτική πλειονότητα- δήλωναν μέχρι το αφορολόγητο όριο και δεν πλήρωναν τίποτα). Σήμερα σχεδόν όλοι οι αγρότες δηλώνουν εισοδήματα, με τα οποία δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια (εδώ).

Οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν είναι, φυσικά, πρωτόγνωρες. Ακόμα και σε εποχές που τα λεφτά έπεφταν στην ύπαιθρο με το τσουβάλι, τα «τρακτέρ της οργής» έβγαιναν στους δρόμους. Επί δεκαετίες καλοζωϊσμένοι αγρότες έβγαιναν προγραμματισμένα στα δελτία των οκτώ, για να μας πείσουν ότι «πεινάνε». Και, συνήθως, οι κυβερνήσεις έκαναν πίσω.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Κάθε άλλο. Τα εισοδήματα και εκεί έχουν περιοριστεί, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί και οι επιδοτήσεις ελέγχονται πλέον και περιορίζονται.

Ομως, δεν γίνεται το βάρος της κρίσης να το υφίστανται μονίμως τα ίδια υποζύγια. Πώς ο ΟΓΑ θα μπορέσει να δώσει αξιοπρεπείς συντάξεις και να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν οι ασφαλισμένοι του δεν πληρώνουν εισφορές, όπως πληρώνει ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ; Γίνεται ο κρατικός προϋπολογισμός να συνεχίσει να επιδοτεί τον ταμείο των αγροτών με πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με το ΙΚΑ, όταν ο ΟΓΑ έχει το ένα τέταρτο των ασφαλισμένων;

Πράγματι, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει μεγάλες, αν και σταδιακές, αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών. Υπάρχει τρόπος να εξορθολογιστούν. Αλλά η νοοτροπία «πάρτε το πίσω, εγώ δεν πληρώνω» δεν οδηγεί πουθενά. Ή μάλλον οδηγεί σε αυτό που (υποτίθεται ότι) κανένας δεν θέλει. Στην πρόωρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, σε συντάξεις-φιλοδωρήματα και σε περίθαλψη χωρίς γιατρούς και φάρμακα. Αυτό θέλουν οι νέοι αγρότες (ας αφήσουμε τους παλιότερους, αυτοί έχουν μάθει στο «τα θέλουμε όλα και θα τα πάρουμε»);

Εντάξει, ο κ. Τσίπρας και ο αγροτοπατέρας υπουργός του είχαν τάξει και στους αγρότες τον ουρανό με τ’ άστρα και δικαίως σήμερα γίνονται δέκτες της οργής τους. Αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν (και) η σημερινή κυβέρνηση υποχωρήσει μπαλώνοντας κάποιες τρύπες. Ναι, να βρεθεί τρόπος οι επιβαρύνσεις να είναι ορθολογικές και όχι απότομες. Αλλά η νοοτροπία «δεν πληρώνω, μόνο εισπράττω» δεν οδηγεί πουθενά. Και είναι καιρός να σταματήσουν να την ενισχύουν οι βουλευτές που εκλέγονται στην ύπαιθρο, χτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χάιδεμα των αυτιών είναι μέθοδος ψηφοθηρίας και το «δεν πληρώνω» η νοοτροπία των κακομαθημένων. Και τα δύο μαζί δεν οδηγούν σε καμιά λύση. Ο καιρός της παραπλάνησης και των αυταπατών έχει παρέλθει.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 24, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η «εξέγερση» των κακομαθημένων…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator