Κατρούγκαλος για Μηχανικούς: Στα 7.000 ευρώ εισόδημα, τα 5.630 θα είναι φόρος!

0


Τον εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, χωρίς να ανατραπεί η αναλογιστική ισορροπία του νέου Ασφαλιστικού, θα εξετάσει από τη Δευτέρα με κατεπείγουσες διαδικασίες (γιατί έρχονται οι θεσμοί), επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Στη σημερινή προπαρασκευαστική σύσκεψη διαπιστώθηκαν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των αιτημάτων των κλάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί πρότειναν η επιβάρυνση, αθροιστικά από φόρους και εισφορές, να κυμαίνεται από 50-60% επί του τζίρου των επαγγελματιών.

Δεν έγινε αποδεκτό πάντως, το αίτημα να αφαιρεθούν έξτρα παρακρατήσεις υπέρ εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων.

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα, αλλά να μην καταλήγει...δημευτική.

«Θα έχουμε ελαφρύνσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «εφόσον θα ελαφραίνουμε τις φτωχές και αδύναμες κατηγορίες, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών. Πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα χρήματα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα, αλλά να μην έχουμε και ακραία πράγματα».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος τόνισε ότι εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς!

Δηλαδή, ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη! (ακολουθεί πίνακας).

Σημείωσε μάλιστα, ότι για τους νέους μηχανικούς, με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα, ενώ για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75% του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ!

Συνολικά, στο παράδειγμα της αντιστοιχίας με τον κατώτατο μισθό 586,08 ευρώ, ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και έξοδα (π.χ. με μπλοκάκι) ή αφού έχουν αφαιρεθεί τα επαγγελματικά έξοδα έχει:

ΕΙΣΠΡΑΞΗ (ελάχιστη τεκμαρτή) ΑΝΑ ΕΤΟΣ: 586,08 ευρώ Χ 12 μήνες = 7032,96 ευρώ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ πρότασης ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: 235,35 ευρώ Χ 12 μήνες = 2824,20 ευρώ

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: (7032,96 – 2824,20) Χ 26% = 1094,28 ευρώ

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος: (100% φόρου εισοδήματος) = 1094,28 ευρώ

Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ ή 1000 ευρώ = 650,00 ευρώ

Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: 0 ευρώ (εισόδημα ως 12.000)= 0,00 ευρώ

Καθαρό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές: 1370,20 ευρώ

Καθαρό εναπομείναν μηνιαίο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές: 114,18 ευρώ

Δηλαδή, ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, θα πρέπει να ζήσει με 1.370 ευρώ το χρόνο ή 114 ευρώ το μήνα, αποδίδοντας το 80,5% του εισοδήματός του στο κράτος!

protothema
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 15, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κατρούγκαλος για Μηχανικούς: Στα 7.000 ευρώ εισόδημα, τα 5.630 θα είναι φόρος!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator