Η Ευρώπη χρειάζεται ξανά την Ελλάδα

0


Οι εικόνες που μεταδίδονται από τη Λέσβο παραπέμπουν σε ένταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνδυαζόμενες μάλιστα με τις πολλές αντιδράσεις στις χώρες της Ενωσης, όπου τείνουν να επικρατήσουν εθνικιστικές αντιλήψεις και προστατευτικές πολιτικές, τα πράγματα παίρνουν άλλες διάστάσεις.

Τα πρώτα πολλά δάκρυα και οι αυθόρμητες στην αρχή δηλώσεις υπεράσπισης του δικαιώματος των προσφύγων να προστατευτούν από τις συνέπειες του πολέμου, αντικαθίστανται τώρα από αναχώματα και μέτρα ελέγχου των προσφυγικού κύματος στα σύνορα της Ευρώπης, ήτοι στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι των εταίρων μας αισθάνονται έντονη την πίεση από τα καραβάνια των προσφύγων που καταφθάνουν από το Νότο και δείχνουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη ακροδεξιών αντιμεταναστευτικών κινημάτων.

Έτσι τείνουν να μεταφέρουν την πίεση στη χώρα μας, απαιτώντας από εμάς να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα ή στην καλύτερη περίπτωση να κρατήσουμε εντός των συνόρων μας το ισχυρό μεταναστευτικό κύμα.

Είναι μέγας ο κίνδυνος στο επόμενο διάστημα να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός προσφύγων και έτσι η χώρα μας που ταυτόχρονα βιώνει μείζονα οικονομική κρίση να μετατραπεί σε αποθήκη απελπισμένων.

Το δυστύχημα είναι ότι οι εταίροι πιέζουν διπλά την Ελλάδα. Απαιτούν πλήρη συμμόρφωση ως προς τις οικονομικές μας υποχρεώσεις και ταυτόχρονα ζητούν από τη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει σχεδόν μόνη της το προσφυγικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση ωστόσο, ακριβώς επειδή περισσεύει η υποκρισία στην Ευρώπη, έχει ευκαιρία μοναδική.

Να εκμεταλλευθεί τις ιδιαίτερες συνθήκες και να απαιτήσει βοήθεια,πόρους και αλληλεγγύη πραγματική, που δεν είχε έως τώρα.

Η αδύναμη Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο και κατά τρόπο εντυπωσιακό την ανθρωπιστική υποχρέωσή της απέναντι στους πρόσφυγες που αναζητούν με κάθε μέσο τη διάσωσή τους. Και το κάνει για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Κακά τα ψέματα, η Ευρώπη δοκιμάζεται πολλαπλώς από την προσφυγική κρίση.

Το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει με μέγα κλονισμό. Και είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι καλείται να την ξελασπώσει ο ασθενέστερος κρίκος της.

Με άλλα λόγια η Ευρώπη χρειάζεται ξανά την Ελλάδα και οφείλει να πράξει τα δέοντα, αν θέλει πραγματικά να διατηρήσει την προνομία της πλέον ευημερούσας ζώνης του πλανήτη.

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=749818

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 08, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η Ευρώπη χρειάζεται ξανά την Ελλάδα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator