Προετοιμάζεται υπερ-υπουργείο μνημονίου

0


Του Τάσου Δασόπουλου

Την ομάδα που θα εφαρμόσει το μνημόνιο και θα αποφύγει το Grexit που θα είναι πλέον η μόνιμη απειλή των δανειστών σε κάθε «στραβοπάτημα» της νέας θητείας που εξασφάλισε χθες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει να αναζητήσει μέχρι και σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός με τους επιτελείς του.

Τούτο αφού τα δεδομένα σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου είναι τελείως διαφορετικά. Τότε τον δύσκολο έργο της επίτευξης μιας καλύτερης συμφωνίας είχε ανατεθεί στο κ. Γιάνη Βαρουφάκη με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Οκτώ μήνες αργότερα ο νέος υπουργός οικονομικών θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο ΙΙΙ και παράλληλα, ως κεντρικός διαπραγματευτής να συντονίσει την υλοποίηση μέτρων και δράσεων από τα υπουργεία οικονομίας, υποδομών, εργασίας, υγείας, εσωτερικών και δικαιοσύνης που καλύπτουν βασικά κεφάλαια του νέου προγράμματος.

Σε περίπτωση αποτυχίας απροθυμίας ή αντιρρήσεων και μετά τις οριακές διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών είναι σαφές ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα εφιάλτης που όλοι ξορκίζουν αλλά ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Έτσι μετά την οριστικοποίηση του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος στην Κουμουνδούρου άρχισε ο σχετικός σχεδιασμός.

Η πρώτη πρόταση ήταν για ένα μνημονιακό υπερυπουργείου που θα έχει την θα συντονίζει και τα υπόλοιπα υπουργεία που χειρίζονται τα βασικά κεφάλαια του μνημονίου ΙΙΙ. Το πιο φυσικό είναι το ρόλο αυτό να παίξει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα ερωτηματικά που υπήρχαν χθες το βράδυ είναι αν είναι σκόπιμος ο τίτλος του υπερυπουργείου που θα δίνει πολιτικά το στίγμα ότι όλη η οικονομική πολιτική θα είναι το μνημόνιο ή θα πρέπει τελικά ο τίτλος να παραμείνει άτυπος όπως είναι μέχρι και σήμερα.

Σε επίπεδο προσώπων υποψήφιος για επικεφαλής του αναβαθμισμένου ΥΠΟΙΚ είναι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έφερε σε πέρας την διαπραγμάτευση εξπρές του περασμένου Ιουλίου. Αν δεν αποδεχθεί άμεση εναλλακτική αποτελεί ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και υπηρεσιακός ΥΠΟΙΚ κ. Γιώργος Χουλιαράκης αφού έχει πολύ καλές κριτικές από τους δανειστές.

Στο δύσκολο έργου του νέου υπουργού είναι να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και να οριστικοποιήσει το νέο μνημόνιο μέχρι και τέλη Οκτωβρίου ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και η ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κρίσιμα κεφάλαια θα είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η άρση των Capital control η σύνταξη μεσοπρόθεσμού δημοσιονομικού σχεδίου μέχρι και το 2019 και ολοκλήρωση του καταλόγου των μέτρων για τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στα πολλά ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου την πρόταση για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων σε συνεργασία και με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Στο κρισιμότατο τομέα των εσόδων οι πρώτη επιλογή είναι να παραμείνει στην θέση του ο μέχρι χθες υπηρεσιακός υπουργός κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης ως μη κοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός.

Στην δική του ατζέντα περιλαμβάνεται η ανάταξη των εσόδων που παρουσιάζουν για το οκτάμηνο υστέρηση 4 δις ευρώ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου το νέο πλαίσιο ποινών και το σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Κρίσιμη θέση θα είναι και αυτή του νέου υπουργού οικονομίας. Το δικό του πρόγραμμα είναι από τα βαρύτερα και δυσκολότερα στην νέα Κυβέρνησης.

Θα πρέπει να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων τα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου και να επιτύχει την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και ΕΣΠΑ ΙΙ.

Για την κρίσιμη αυτή θέση κανείς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη χωρίς να αποκλείεται και κάποιος εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 21, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προετοιμάζεται υπερ-υπουργείο μνημονίου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator