ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

0


Στην εποχή που ζούμε, πρέπει να συνειδητοποιήσoυμε ότι η οικονομική ευημερία και η ανάπτυξη δεν αρκούν εάν δε συμβαδίσουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής. Ζωντανό παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης είναι η χαοτική κατάσταση που επικρατή με την διαχείριση των απορριμμάτων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας όπως και στην πόλη μας. 

Ο δήμος Σικυωνίων προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να διαχειριστή αυτό το σοβαρό πρόβλημα των σκουπιδιών τόσο στο Κιάτο καθώς και σε όλες τις τοπικές κοινότητες της περιοχής.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας πηγάζει από πολύ σοβαρά αίτια τα οποία αδυνατούν να λυθούν άμεσα, όπως δεν έχουμε χώρο για να εναποθέσουμε τα σκουπίδια μας, διότι εδώ και 3 μήνες έχει κλείσει το ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να πρέπει να τα πηγαίνουμε στο XYTA Ξυλoκάστρου πράγμα που κάνει την μεταφορά δυσκολότερη καθώς και μας περιορίζει στον όγκο των απορριμμάτων που μπορούμε να εναποθέτουμε καθημερινά.

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο δήμος μας είναι η έλλειψη του εποχιακού προσωπικού, καθώς η πρόσληψη του στο οποίο είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για μια καθαρότερη πόλη, καθυστέρησε 5 μήνες.

Το εμφανές αποτέλεσμα του προβλήματος είναι οι συσσωρευμένοι όγκοι σκουπιδιών εντός και εκτός κάδων. Οι λόγοι που πρέπει να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο δεν είναι καλλωπιστικοί καθώς τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή.

Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών. Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό "φορέων" μεταδόσεως διαφόρων νόσων.

Επίσης μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου υγιεινού περιβάλλοντος ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μύγες ή τρωκτικά όπως οι ποντικοί να τρέφονται από υλικό απορριμμάτων ιδιαίτερα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τα δοχεία ή όταν υπάρχει απρόσεκτη απόρριψή τους γύρω από αυτά. 

Για τους παραπάνω λόγους απαραίτητο για την δημόσια υγεία είναι οι ίδιοι οι πολίτες να προβούν σε κάποια βασικά μέτρα όπως είναι :

· Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ανωμαλία. 

· τα άδεια κουτιά από κονσέρβες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.

· η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες. 

· Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δε θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

· Επίσης οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Από την μεριά του όμως και ο δήμος Σικυωνίων δεν είναι άνευ ευθυνών. Πλέον έχει λυθεί τον πρόβλημα του εποχιακού προσωπικού πράγμα που βοηθάει στην διεξαγωγή του προγράμματος για την αποκατάσταση και επίλυση του προβλήματος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει ως εξής :

Με όσα μέσα διαθέτουμε προσπαθούμε η αποκομιδή των απορριμμάτων εντός και εκτός κάδων να γίνεται τακτικά. 
Μετά από κάθε άδειασμα των κάδων περνάει ειδικό μηχάνημα καδοπλυντήριο το οποίο πλένει τους κάδους για να αποφευχθούν τυχόν μυρωδιές από τα στραγγίσματα των απορριμάτων. 
Στην συνέχεια ακολουθεί πλυστικό μηχάνημα το οποίο καθαρίζει τον δρόμο γύρο από κάθε κάδο για τυχόν διαρροή στραγγισμάτων των απορριμάτων που βρίσκονταν εκτός κάδου. 

Τέλος ο δήμος φροντίζει να ενημερώνει τους πολίτες για την υπάρχων κατάσταση και την σωστή διαχείριση των απορριμάτων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. 

Ο Αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος 

Βασίλειος Ι. Δομετίου

Δημοσίευση: Ιουλίου 29, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator