Δίστομο: 71 χρόνια μετά αναβιώνουν οι μνήμες του ολοκαυτώματος

0


Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου, 71 χρόνια πρίν, κορυφώνονται σήμερα με εκδήλωση στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», που στόχο έχει και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, τόνισε τη συνεργασία με το Εθνικό συμβούλιο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και υπογράμμισε τη στήριξη του στις σχετικές πρωτοβουλίες της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μίλησε στο δ.σ. η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός, η οποία ενημέρωσε για την τελευταία και βασικότερη εξέλιξη που έχει υπάρξει στο θέμα αυτό και είναι η έκδοση απόφασης από το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης, με βάση την οποία «δημιουργείται βάσιμα η ελπίδα ότι οι ατομικές αποζημιώσεις που κατά κάποιον τρόπο θεωρούνταν παγωμένες, να επανεκκινηθούν». Η κ. Σταμούλη τόνισε επίσης ότι γίνεται μια κίνηση ώστε να βρεθούν κατατεθειμένες αγωγές από δημότες, ενώ τόνισε την ανάγκη επανασύστασης ενός τέτοιου αρχείου.

Εξάλλου ανέφερε ότι το θέμα των αποζημιώσεων «δεν το θυμηθήκαμε τώρα». «Οι πολεμικές επανορθώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα από τη Γερμανία είναι απαιτήσεις οι οποίες υφίστανται και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες από το 1946, έχουν δε, οριστικοποιηθεί με συνδιάσκεψη στο Παρίσι. [...] Είναι πράγματα τα οποία μας οφείλονται από το 1946, αλλά με μεγαλοθυμία και γενναιόδωρα η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα μαζί το 1953, "φιλοδώρησε" την Γερμανία με μια αναστολή, η οποία έληξε το 1990», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμισε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό: «Πρόκειται για μια ηθική οφειλή, η αναγνώριση της οποίας προηγείται της οποιαδήποτε υλικής καταβολής και υλικής αποζημίωσης, τη οποία ούτως ή άλλως το διεθνές δίκαιο μας αναγνωρίζει», είπε η κ. Σταμούλη.

Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Ιταλός δικηγόρος Γιοάκιμ Λάου, ο οποίος πρόσθεσε ότι και δικηγόροι στη Γερμανία επιχειρηματολογούν πια κατά του γερμανικού κράτους, με βάση το διεθνές δίκαιο. «Ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει αποζημιώσεις όταν έχει καταπατήσει το εθνικό δίκαιο. Το ότι το εθνικό δίκαιο έχει καταπατηθεί στο Δίστομο είναι περιττό να το συζητήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τις πόλεις Διστόμου, Βιάννου, Δελφών, Δωδώνης, Δωρίδας, Καντάνου, Κομμένου, Πέλλας, Πυλαίας, Σουλίου και Ζαγορίου. Παρευρέθηκε επίσης και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς.
Δημοσίευση: Ιουνίου 10, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δίστομο: 71 χρόνια μετά αναβιώνουν οι μνήμες του ολοκαυτώματος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator