Να ποιος έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ

0


Ο Δ.Κ., τα πλήρη στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, που υπηρετεί στο γραφείο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος και είναι στενός συνεργάτης του διοικητή της Γ. Στουρνάρα από τότε που ακόμη ο τελευταίος ήταν τσάρος της Οικονομίας, είναι ο αποστολέας του περίφημου e-mail που αποκάλυψε το Σάββατο η «Εφ.Συν.» με τις υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης. Η «Εφ.Συν.» υποχρεώνεται σήμερα να δημοσιεύσει τα αρχικά του, λόγω της κατηγορηματικής διάψευσης που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού προκλήθηκε από την κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το πρωί του περασμένου Σαββάτου ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπ. Σαγιάς συναντήθηκαν με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα.

Το e-mail που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» το Σάββατο

Ανάλογο ήταν το κείμενο της διάψευσης που εξέδωσε αργότερα η ΤτΕ: «Oυδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”».

Σημασία δεν έχει αν το mail με το συγκεκριμένο περιεχόμενο εγράφη στο γραφείο του διοικητή ή στο γραφείο Τύπου της Τράπεζας. Σημασία έχει το γεγονός ότι ο εκ των στενοτέρων συνεργατών του διοικητή δίνει κατευθυντήριες οδηγίες προς δημοσιογράφο -ή και δημοσιογράφους, αφού η επιστολή είναι «προωθημένο μήνυμα», εξ ου και δεν αποκαλύπτουμε το όνομα του παραλήπτη- για την επιχειρηματολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Aναρτήσεις που άρχισαν να εμφανίζονται μετά την αποστολή του e-mail στον ηλεκτρονικό Τύπο

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις δύο ώρες μετά την αποστολή του e-mail από τον Δ.Κ. στις 6 Μαΐου 2015 και ώρα 2.12 μ.μ., στην ηλεκτρονική εφημερίδα «the toc», την ίδια μέρα στις 4.18 μ.μ., δημοσιεύτηκε ανυπόγραφο κείμενο με το ίδιο περιεχόμενο, απλώς λίγο πιο «δημοσιογραφικά» γραμμένο. Την επομένη δημοσιεύτηκε και σε άλλο ιστολόγιο, το Financial Box, επίσης σχεδόν αυτούσιο.
Το περιεχόμενο της επιστολής

Απαραίτητο στο σημείο αυτό είναι να υπενθυμίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής στην οποία υπό τον τίτλο «Ο λογαριασμός των 100 ημερών, πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία και χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί η επενδυτική άγνοια που υποθηκεύει γενικότερα την οικονομία», αναφέρεται ότι:

● Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.

● 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.

● 10 δισ. τα ρέπος.

● 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.

● 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.

● Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.

● Απαξίωση των ακινήτων.

● 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

● Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Μια απλή αντιπαραβολή του δημοσιεύματος του «the toc» και της επιστολής αποδεικνύει πως η εσωτερική «μονταζιέρα» λειτουργεί άψογα.

Από το περιεχόμενο και μόνο προκύπτει σαφώς ο στόχος: η υπονόμευση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, ώστε η κυβέρνηση Τσίπρα να αποτελέσει, όπως φρονεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, απλώς «μια αριστερή παρένθεση». Και ήταν βεβαίως ο κ. Σαμαράς, με τη συναίνεση του συγκυβερνήτη του, Ευάγγ. Βενιζέλου, που «διέσωσε» τον Γ. Στουρνάρα τοποθετώντας τον στη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος στις 11 Ιουνίου του 2014. Καθήκοντα ανέλαβε στις 27 του ίδιου μήνα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης του, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου News Post της 2ας Δεκεμβρίου του 2013, το οποίο δεν διαψεύστηκε, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά μετείχε στον διευρυμένο «Πρωινό καφέ» του Μαξίμου.

Μετά την αποκάλυψη το μέγαρο Μαξίμου σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε χαρακτήριζε την επιστολή «πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ», την καλούσε να διαψεύσει τις πληροφορίες και «σε αντίθετη περίπτωση, να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα». Ακολούθησε η διάψευση της ΤτΕ.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή η ομιλία του πρωθυπουργού με την οποία καλούσε τους πάντες να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Για τον κ. Στουρνάρα ο Αλ. Τσίπρας είχε πει πως «θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Εχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτή την ευθύνη θα κριθεί».

Το ερώτημα που σαφώς προκύπτει πλέον είναι αν ο κ. Στουρνάρας γνώριζε ή όχι το περιεχόμενο της επιστολής ή αν ο στενός συνεργάτης του αυτενέργησε. Το σύνηθες πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις, με βάση την εμπειρία, είναι ότι τέτοιου είδους κινήσεις έχουν την έγκριση της προϊσταμένης αρχής.


Δημοσίευση: Μαΐου 12, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Να ποιος έστειλε το επίμαχο e-mail μέσα από την ΤτΕ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator