Οι 10 άνθρωποι που θέλω να πάνε στη φυλακή

0



To whom it may concern

Κυρία/κύριε,

Υποβάλλω κατάλογο κοινωνικών συμπεριφορών οι οποίες νομίζω ότι έβλαψαν και βλάπτουν τον δημόσιο βίο και θα πρέπει να παύσουν να ανταμείβονται εδώ και τώρα, μήπως και συρρικνωθεί στο εγγύς μέλλον η επανεμφάνισή τους. Θεωρώ ότι ο δραστικός αποκλεισμός (no way out!), από αυτήν τη στιγμή, των κάτωθι διαδρομών προς θέσεις και θεσούλες εξουσίας, θα αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμος για το κοινωνικό σύνολο και το «καλό του λαού και του τόπου».

Ενδεικτικά και από την προσωπική μου εμπειρία:
  1. Ο βλάκας που μου τηλεφωνεί κάθε δύο μέρες για να μεσολαβήσω να γίνει επιστημονικός συνεργάτης κάποιου βουλευτή κι όταν τον ρωτάω τι πτυχίο έχει μου απαντάει: «Έλα, μωρέ, τα βρίσκουμε αυτά».
  2. Ο τυχοδιώκτης που πριν από 10 χρόνια με κορόιδευε, 45 χρόνων εγώ τότε, που δεν βγαίνω τις Παρασκευές και χάνω τα Σάββατα μου στην “ΕΠΟΧΗ”, «λες κι ενδιαφέρει τον κόσμο τι γίνεται στην Αργεντινή… λες και θα αλλάξετε τον κόσμο», και πριν από δύο μήνες μου ζήτησε να υποστηρίξω την υποψηφιότητά του.
  3. Το λαμόγιο που, αν και όλα τα τεχνολογικά τα θεωρούσε χαζομάρες που τα έβγαλαν για να μας παίρνουν τα λεφτά, λίγο αργότερα αγόρασε λάπτοπ για να μπορεί να βλέπει τον DowJones όπου κι αν βρίσκεται, και πριν από δύο βδομάδες είδα στο προφίλ του στο Facebookνα έχει αναρτήσει την αφίσα «Η ελπίδα έρχεται».
  4. Η βλαμμένη που δεν ερχόταν στην παρέα διότι έβρισκε αντισεξουαλικό να μιλάμε για πολιτικά και από προχθές μας κουβαλιέται χωρίς να την καλέσουμε και μπροστά σε όλους λέει: «Νίκο, νικήσαμε».
  5. Ο χαζός που με θυμήθηκε μετά από 32 χρόνια (Ναι! 32 χρόνια!) και μέσω inbox τουFaceBook μου έκανε γνωστό ότι πλέον ζει με την οικογένειά του στην τάδε πόλη και να «του δώσω τα κονέ μου».
  6. Ο απατεώνας που βοηθήθηκε να σταθεί στα πόδια του και μόλις είδε ότι τα κατάφερε, εκμεταλλεύτηκε τις «άλλες» γνωριμίες του, τα κενά του συστήματος, όλα αυτά που έως τότε κατηγορούσε και τελικά με άφησε απόλυτα εκτεθειμένο απέναντι σε φίλους και πρώην συνεργάτες μου.
  7. Η λέρα που, τότε ακόμα που δίναμε χειρόγραφα, έδινε το ίδιο κείμενο κάθε χρόνο επί τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλάζοντας μόνο κάτι αριθμούς, χάθηκε από τον κύκλο για κάμποσα πολλά φεγγάρια διότι κάλυπτε την κυβέρνηση, είχε να κάνει ταξίδια και σημαντικές επαφές και τώρα εμφανίζεται τσιπρικότερη του Τσίπρα και εγκωμιάζει χειρισμούς και αποφάσεις του.
  8. Η επηρμένη με τα ομολογουμένως πολλά τυπικά προσόντα, από τα οποία, τόσα χρόνια, κανένα δεν αξιοποίησε ουσιαστικά, δεν παρήγαγε έργο, δεν κατέβαλε κόπο, πάντα ήθελε «κάπου να χωθεί», πλήρωσε τις επιλογές της και επιμένει «τώρα που άλλαξαν τα πράγματα» να κρατάει το ίδιο μυαλό και να θέλει «κάπου να χωθεί».
  9. Το υπόδειγμα αντισυναδελφικότητας που επέζησε τριών κυμάτων απολύσεων, περικοπών μισθών και αλλαγών αρμοδιοτήτων και τώρα ζητάει να συνεργαστούμε και να συγχρονίσουμε τις δραστηριότητες και τις επαφές μας.
  10. Ο γλείφτης υπάλληλος που έτρεξε να βρει το νέο πολιτικό προσωπικό της υπηρεσίας λέγοντάς τους ότι, αν θέλουν πληροφορίες για το υπόλοιπο προσωπικό ή κάποια εξυπηρέτηση πέρα από τα όρια, θα μπορούσαν να απευθυνθούν σ’ αυτόν.

Κυρία/κύριε,

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αυτά που αναφέρω δεν είναι αδικήματα και φυσικά δεν τιμωρούνται, ούτε βέβαια ποινικά ούτε καν ηθικά. Συνεπώς γνωρίζω ότι ο τίτλος του κειμένου είναι υπερβολικός, να ξέρετε ότι εδόθη «αγανακτήσεως αδεία». Αλλά όλους αυτούς/ες που κατασπατάλησαν ή και καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα λίγο ή πολύ τους γνωρίζουμε. Αργά ή γρήγορα, άμεσα ή έμμεσα θα τιμωρηθούν.

Διερωτώμαι, όμως, αυτούς/ες που ζουν δίπλα μας και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία πατούν οι καταχραστές και οι ανέντιμοι πολιτικοί δεν θα πρέπει κάποτε, αν μη τι άλλο, να τους περιορίσουμε τη δράση, ώστε να μην ανοίξουν τον δρόμο για νέες καταχρήσεις και νέες ανέντιμες συμπεριφορές;

Τα σέβη μου

Νίκος Σερβετάς

ΥΓ.1: Αν πολλοί/ες αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε μία ή περισσότερες περιπτώσεις, ας μην εκπλήσσονται. Δεν είναι οι μόνοι/ες που έχουν συμπεριφερθεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Απλώς να ξέρουν ότι η φάρα τους είναι αναγνωρίσιμη και (ελπίζω) καταδικαστέα.

ΥΓ.2: Γνωστά τα περί «αλλοτρίωσης του ατόμου στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία», «ατομικής και κοινωνικής δράσης», «συμπεριφοράς του πολίτη στο οργανωμένο σύστημα». Δεν είμαι ούτε ψυχολόγος ούτε κοινωνικός αναλυτής, ένας άνθρωπος είμαι που δρω, επηρεάζομαι και αντιδρώ.
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 10, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι 10 άνθρωποι που θέλω να πάνε στη φυλακή"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator