ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

0


Κύριε πρόεδρε, κε Δήμαρχε, κες και κοι συνάδελφοι.

Στη σημερινή συνεδρίαση καλούμεθα δια της ψήφου μας να εκφέρουμε άποψη για τον Π/Υ του 2015 όπως αυτός κατατέθηκε.

Έχοντας παρακολουθήσει ανάλογες διαδικασίες εδώ ή και σε άλλους Δήμους όπου κατοικούσα, διαπίστωσα ότι η συζήτηση περιορίζεται πάντα στο να ειπωθούν από την πλευρά της πλειοψηφίας οι συνήθεις ξύλινες εκφράσεις περί ανάπτυξης, δικαίου και κοινωνικού χαρακτήρα και την εκάστοτε αντιπολίτευση να προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο. Το κωμικό είναι ότι ακόμη και όταν οι παρατάξεις αντιστρέφουν τους ρόλους τους (δηλαδή η πλειοψηφία γίνεται μειοψηφία και το αντίθετο), αντιστρέφουν και τους λόγους τους , ενώ οι προϋπολογισμοί παραμένουν τεχνικά ίδιοι.

Θα προσπαθήσω λοιπόν να διαφοροποιηθώ σε αυτή την ανιαρή διαδικασία χωρίς να σημαίνει ότι θα το κάνω και με επιτυχία.

Ανέτρεξα κε πρόεδρε σε ομιλίες μου για την ενημέρωση των πολιτών περί των δεινών που θα προκύψουν από τα μνημόνια που έκανα στη διετία 2011-2012 στα πλαίσια δημιουργίας του κόμματος των αποστράτων του οποίου είχα την τιμή να είμαι ιδρυτής. 

Εκεί είδα ότι ακόμη από τότε , είτε στη Θεσσαλονίκη μπροστά σε υπουργούς, στον τότε περιφερειάρχη και αντιδημάρχους, αλλά και στα Γιάννινα, στην Πρέβεζα, στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, είχα επισημάνει τον κίνδυνο που θα προκύψει από τα μνημόνια. Είχα πει ότι μετά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα ακολουθήσει ο δημόσιος και τελικά θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους πόρους, άρα και στην ομαλή λειτουργία, των ΟΤΑ. 

Δυστυχώς σήμερα επαληθεύομαι πλήρως. Γιατί όμως φτάσαμε εδώ;

Κε πρόεδρε η τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελούμενη συνήθως από κομματικούς ανθρώπους, από στελέχη που έγιναν κάποιοι λόγω του κόμματος, αρνήθηκε να αντιδράσει και εφάρμοσε τα πάντα στο σύνολο τους. 

Με έχετε ακούσει να κατηγορώ τη σημερινή δημοτική αρχή, κάτι που θα συνεχίζω να κάνω, γιατί αυτή μπερδεμένη στα κομματικά πλοκάμια του ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε ποτέ στις ενέργειες του ολετήρα Γεωργίου Παπανδρέου , ο οποίος προδοτικά έβαλε τον Ελληνικό λαό σε ατραπούς από τις οποίες θα βγει μόνο μετά από δεκάδες χρόνια θυσιών. Του ανθρώπου που ανάγκασε τον ανθό της Ελληνικής νεολαίας να εγκαταλείψει τη χώρα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ξένα κράτη να εκμεταλλευτούν ένα δυναμικό που θα λείψει πάρα πολύ τα προσεχή χρόνια από τη χώρα, χωρίς μάλιστα να έχουν δαπανήσει δραχμή για την επιστημονική τους κατάρτιση. Του ανθρώπου που επέτρεψε σε οργανώσεις σαν την ΧΑ να γιγαντωθούν και να μετατραπούν σε υπολογίσιμες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Κες και κοι συνάδελφοι. Φτάσαμε να έχουμε σήμερα μπροστά μας ένα κείμενο το οποίο, άσχετα με το ποιος ευθύνεται, είναι κείμενο φτώχιας και μια προσπάθεια να κοροϊδέψουμε το κράτος το οποίο με τη σειρά του θα κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους. Φαίνεται ότι δεν διδαχθήκαμε τίποτε.

Αντιπαρέρχομαι τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίον παρουσιάζει τον προϋπολογισμό η δημοτική αρχή, δηλαδή υπερβαίνοντας τα χρονικά όρια που επιβάλλει η νομοθεσία, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, χωρίς έγκαιρα εγκεκριμένο σοβαρό τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς προϋπολογισμούς των κοινοτήτων. 

Και αυτό γιατί γνωρίζει και γνωρίζουμε ότι θα τον αλλάξει πιθανόν δεκάδες φορές στη διάρκεια του έτους.

Αυτό όμως δεν είναι προϋπολογισμός. Είναι ένα λογιστικό φύλλο που το κάνει η άρτια ενημερωμένη κα Χριστοπούλου την οποία και συγχαίρω, αλλά δεν είναι προϋπολογισμός. Δεν είναι το όραμα μιας δημοτικής αρχής. Και εντέλει μήπως αφού μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος μόνο με τους κατάλληλους υπαλλήλους, μήπως οι αιρετοί είμαστε περιττοί; Μήπως αυτό είναι το επόμενο βήμα; Μήπως όμως εμείς δίνουμε την αφορμή;

Τι περίμενα εγώ για τον ΠΥ; Τον κο Πνευματικό με 2-3 συμβούλους του να καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων με τους αντίστοιχους συμβούλους τους και αφού προηγηθεί η υποβολή των αναγκών των κοινοτήτων, να γίνει μια συζήτηση εξαντλητική αλλά αληθινή 3-4 ημερών η οποία θα έβγαζε ένα αποτέλεσμα που θα ήταν τουλάχιστον δίκαιο και υποφερτό σε αυτήν την κατάσταση που ζούμε. 

Πάντοτε κε Πρόεδρε, η συμπολίτευση έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και η αντιπολίτευση έναν διαφορετικό αλλά συνάμα ιερό ρόλο, ο οποίος δεν είναι μόνο να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα (τα οποία είναι και πάρα πολλά), αλλά και να συμπράττει και να προτείνει ώστε κι αυτοί οι προϋπολογισμοί να γίνονται λιγότερο ανάλγητοι και λιγότερο άδικοι ή τουλάχιστον να γίνονται πιο ρεαλιστικοί.

Αντί αυτού έχουμε κατά τη γνώμη μου ένα πλασματικό στην ουσία Π/Υ αφού και τα έξοδα δεν είναι ακριβή αλλά και έσοδα που εκτιμά δεν είναι σίγουρο ότι θα εισπραχθούν ή μάλλον είναι αδύνατο να εισπραχθούν.

Και μάλιστα θα πω εδώ την προσωπική μου (ίσως αιρετική) θέση απέναντι στους απλούς πολίτες η οποία και δεν δεσμεύει την παράταξη που ανήκω. Προσωπικά έχω καλέσει στο παρελθόν τους πολίτες που υποφέρουν, να αρνηθούν να πληρώσουν τις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις που τους επέβαλε το ανάλγητο κράτος και για ακόμη μια φορά τους καλώ να μην το κάνουν.

Ήδη κε πρόεδρε ο λαός έχει προπληρώσει για δεκαετίες τα τέλη και τους φόρους και τα έχει πληρώσει και με χρήμα αλλά δυστυχώς και με αίμα.

Κε πρόεδρε 

Από αυτή τη θέση καλώ τη δημοτική αρχή να μου πει:

Ποιο είναι το όραμα της; Ποιο είναι το σχέδιο της που προκύπτει από τον ΠΥ;

Που είναι οι θέσεις εργασίας που μπορεί και πρέπει να δημιουργηθούν; Τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα;

Που είναι οι δράσεις για τον τουρισμό; Η αντιδήμαρχος κα Χρησταρά ξεκίνησε μία προσπάθεια (για την οποία εξεδήλωσα την διαφωνία μου για τον τρόπο που ξεκίνησε) αλλά δείχνει ότι κάτι προσπαθεί να κάνει. Ποια εφόδια της δίδετε για να αρχίσει έστω κάτι να κινηθεί στον τουρισμό; Είμαστε ο Δήμος με τα περισσότερα προτερήματα αλλά δεν υπάρχουν τα εργαλεία και το όραμα. Και επειδή θα μου πουν για το ΓΠΣ, το νερό και τις πλατείες ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη, θα σας έλεγα βάλτε και τις παιδικές χαρές και τους καθαρισμούς ρεμάτων που πληρώνονται χωρίς να είναι σίγουρο ότι γίνονται. 

Που είναι η αρωγή στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο του Δήμου, ενώ είναι πασιφανές και στα μικρά παιδιά ότι η ανάσταση της χώρας μπορεί να προέλθει μόνο από εκεί.

Αφήστε για λίγο τις πλατείες και τις αναπλάσεις. Δώστε στον κόσμο λίγο ελπίδα. Εξάλλου πλατείες πλέον δεν θα χρειάζονται γιατί θα γίνουν τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα που πολλαπλασιάζονται με εκθετική πρόοδο.

Ας μου πει κάποιος από τη δημοτική αρχή και να μου εξειδικεύσει τους τρεις μεγάλους στόχους σας για το 2014, ποιοι είναι και πως τους κοστολογείτε. Τρεις, όχι τέσσερις,

Όχι ευχές. Τρεις στόχους. Θέλω απάντηση σε αυτήν τη συγκεκριμένη ερώτηση. 

Πείτε μου σας παρακαλώ.

Ακούσαμε για έργα που θα περιληφθούν και ίσως να αντιμετωπίσουν και τμήμα όσων ανέφερα. Αυτό όμως θα το συζητήσουμε όταν έρθουν στο συμβούλιο. Τώρα έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένο έγγραφο που προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις και επι αυτού τοποθετούμαστε και αποφασίζουμε και όχι για τυχόν υπάρχουσες σκέψεις.

Εμείς κε Πρόεδρε σαν παράταξη θα είμαστε από πάνω σε ότι υλοποιείται. Ήδη οι ενέργειες σας για τον παράνομο αποκλεισμό μας από τα διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων όπως η ΔΑΕΚ η οποία μάλιστα πιστεύω ότι λειτουργεί και παρανόμως αφού νομίζω δεν έχει συντάξει απολογισμούς για κάποια χρόνια, μας απέδειξε ότι επιβάλλεται κάθε έργο και ενέργεια σας να ελέγχεται και από δικό μας κλιμάκιο σε όλα τα επίπεδα.

Κύριε πρόεδρε

όπως είπατε και εσείς χαριτολογώντας, συνήθως η αντιπολίτευση ψηφίζει το τμήμα της άμυνας και της υγείας όπως συνηθίζεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εννοώντας βέβαια τους μισθούς των υπαλλήλων και την κοινωνική πολιτική του Δήμου.

Εγώ θα σας χαλάσω το έθιμο. Δεν θα ψηφίσω ούτε το τμήμα που αφορά τη μισθοδοσία ούτε την κοινωνική πολιτική.

Δεν θα υπάρξει υπογραφή μου δίπλα σε αποφάσεις φτωχοποίησης των υπαλλήλων, ούτε σε αντίστοιχες αφαίρεσης της αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Η θέση μου είναι όχι συνολικά σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Δεν μπορώ να συναινέσω στο συνεχές ολίσθημα του τόπου μου.

Και επειδή θα ερωτηθώ και σωστά -αν ήσουν πλειοψηφία θα τα έλεγες αυτά;- σας απαντώ:

Θα έκανα ότι χρειαζόταν να υπήρχαν τουλάχιστον στοιχεία δημοκρατίας, δικαιοσύνης και νοικοκυριού.

Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 12, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator