Ποιος είναι ο Τσακαλώτος που θα έρθει να μιλήσει στο Κιάτο...

0


Ευκλείδης Τσακαλώτος: Έπαιζε με τα πιο κερδοσκοπικά funds

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Οι Γάλλοι την προσδιορίζουν ως «La gauche caviar», δηλαδή την «Αριστερά με το χαβιάρι». Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τους επικριτές του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Συχνά η μονολιθική στα όρια της θρησκευτικής ορθοδοξίας Αριστερά εξαπέλυε πυρά κατά όσων τολμούσαν να δηλώσουν αριστεροί, με γεμάτα όμως πορτοφόλια και τρόπο ζωής που πόρρω απείχε από τον πολιτικό ασκητισμό, την ταύτιση με τον λαό και την ταπεινοφροσύνη του συνεπούς προς τους σοσιαλιστικούς κώδικες «συντρόφου». Να όμως που δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, φαίνεται πως ενέδωσαν σε άλλου τύπου επιλογές, προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία.

Ξεκάθαρα βέβαια η επιλογή επενδυτικών χαρτοφυλακίων και αμοιβαίων ομολόγων δεν αποτελεί αδίκημα. Το γεγονός, όμως, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε πολιτικά στο στόχαστρο εδώ και πέντε χρόνια τις «ανεξέλεγκτες αγορές» και το «αδυσώπητο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο», δημιουργεί λογικές απορίες για τον τρόπο που τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού του επιτελείου κινήθηκαν. Για κάποιους επρόκειτο για την πλήρη επαναφορά του περίφημου νεοκαραμανλικού σλόγκαν «το νόμιμο είναι και ηθικό», που για την περίπτωση μπορεί να γίνει «νόμιμο ναι, αριστερό όμως;».

Κι αυτό διότι σαφώς παρανομία δεν υπήρξε στις τοποθετήσεις των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη σε αμοιβαία των σχημάτων Templeton, BlackRock, JP Morgan, Morgan Stanley, SISF EuroCorp ή Invescο Perpetual. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο μπορείς να αντιμάχεσαι ένα αδηφάγο χρηματοοικονομικό σύστημα όντας εμμέσως (αφού επενδύεις στη βιωσιμότητά του) υπηρέτης του.

Μια προσεκτική ματιά, λοιπόν, στα χαρτοφυλάκια σε αμοιβαία κεφάλαια των δύο εξεχόντων εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει ότι πρόκειται για επενδυτές υψηλών γνώσεων που δεν ψωνίζουν από τον «επενδυτικό πάγκο της λαϊκής».
Η επιλογή στοχευμένων και «ψαγμένων» αμοιβαίων, οι εμπνεύσεις για τοποθετήσεις σε μακροχρόνιες αποδόσεις σε ομόλογα χωρών που αναγνωρίζονται ως προοπτικά δυναμικές μονάχα από τους μυημένους, τα σοφιστικέ επενδυτικά χαρτοφυλάκια των μεγάλων παγκόσμιων οίκων του χρήματος προδίδουν μεγάλη εξειδίκευση - στα όρια του επαγγελματισμού. Πρόκειται όπως αναφέρει γνωστός αναλυτής των χρηματοοικονομικών δεδομένων για «χαρτοφυλάκια-Rolls-Roys και όχι για… επενδυτικό κατιμά». 

Χαρακτηριστική είναι η επιλογή της JP Morgan από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό παράγοντα του οικονομικού επιτελείου του κόμματος κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Διαθέτει 1.764,91 μερίδια, αξίας 25.000 ευρώ σε JP Morgan Fund - Germany Equity Fund. Σε μια περίοδο που ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξιφουλκεί κατά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε., ο συνοδοιπόρος του επένδυσε ένα σημαντικό για την κρίση ποσό στην ισχυρή προοπτική των γερμανικών επιχειρήσεων όπου το εν λόγω fund κυρίαρχα επενδύει.

Οπως εξάλλου αναφέρεται στο προφίλ του equity fund «στόχος του είναι να προωθήσει τη μακροχρόνια κεφαλαιακή ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε γερμανικές επιχειρήσεις». Η JP Morgan, όμως, ήταν που μιλούσε σε ανάλυσή της στις 28 Μαΐου του 2013 για «πλεόνασμα δημοκρατίας» στον ευρωπαϊκό Νότο. Γι’ αυτήν άραγε τη δήλωση-εκτίμηση του fund τι έχει να πει ο κ. Τσακαλώτος;

ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΑ

Η δεύτερη επιλογή του που εντυπωσιάζει είναι η τοποθέτηση 3.000 μεριδίων στην Invesco Perpetual, αλλά και στην Invesco Balanced Risk Allocation Fund, στην οποία τοποθέτησε 50.000 λίρες.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες επιλογές, διακρίνεται η BlackRock, που πραγματοποίησε τους ελέγχους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η επιλογή ιδιωτικών ασφαλιστικών γκρουπ όπως οι ING και Metropolitan Life, που επιδιώκουν το πέρασμα των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, οι Credit Suisse, European Investment Bank (εκεί τοποθέτησε 100.000 λίρες Αγγλίας), αλλά και οι τοποθετήσεις σε Templeton Asian Growth και Templeton Frontier. Στην τελευταία ο κ. Τσακαλώτος έχει τοποθετήσει 15.000 ευρώ και αφορά ένα fund που έχει επικεντρώσει στις αναδυόμενες αγορές που απασχολούν κυρίως την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πρόκειται για ανώριμες -προς το παρόν- αγορές, στις οποίες όμως η Templeton επιλέγει να επενδύει. Χώρες δηλαδή όπως η Αργεντινή (!), η Βουλγαρία, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, η Ουκρανία, η Εσθονία, η Κροατία, όπου ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς κυριαρχεί.

Εκεί είδε ο κ. Τσακαλώτος τις ευκαιρίες και όχι φυσικά σε χώρες με σοσιαλιστική κατεύθυνση, τις οποίες δεν προτίμησε. Και μια και αναφερθήκαμε στο fund Templeton, να θυμίσουμε ότι παράλληλα διατηρεί και το ίδρυμα Templeton που ευνοεί τη σύγκλιση σε παγκόσμιο επίπεδο της θρησκείας και της επιστήμης και που έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί την αμερικανική Δεξιά, ανελεύθερα καθεστώτα, μέχρι και τον επάρατο Φρίντμαν που η Αριστερά έχει δαιμονοποιήσει διά του περίφημου βιβλίου της Ναόμι Κλάιν «Το Δόγμα του Σοκ».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι επιλογές αυτές υπήρξαν αποφάσεις του πατέρα του, Στέφανου μια δικαιολογία αρκετά αδύναμη αν δει κανένας τις εξειδικευμένες οικονομικές σπουδές του ίδιου, τη θητεία που είχε στη Βρετανία όπου έζησε για χρόνια και τις τοποθετήσεις οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρη κατεύθυνση στα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Γηραιάς Αλβιώνος

Η Σκοτσέζα οικονομολόγος στους rich & famous του ΣΥΡΙΖΑ

Καμία οικονομική ιστορία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη αν μέσα σε αυτήν δεν υπάρχει και μια γυναίκα. Στην περίπτωση, λοιπόν, των rich and famous Αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει για την παρουσία της μια… Σκοτσέζα.

Ο λόγος για τη σύζυγο του κ. Τσακαλώτου με την καταγωγή (και υπηκοότητα) από τη χώρα των Highlands, Χέδερ-Ντενίζ Γκίμπσον. Μια κορυφαία, όπως πληροφορούμαστε, οικονομολόγο που ήδη από τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ηταν η εποχή που διοικητής της ήταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ο κ. Τσακαλώτος διατηρούσε άριστες σχέσεις, χρειαζόταν καλά «μυαλά» για να πάει προς τον δρόμο του ευρώ. Αυτές τις πασοκικές γνωριμίες θα χρησιμοποιούσε και το 2010 ο κ. Τσακαλώτος για να επιστρέψει και ο ίδιος στη χώρα ως καθηγητής Οικονομικών. 

Η κυρία Γκίμπσον θεωρείται από τους συναδέλφους της εξαιρετική οικονομολόγος, που φέρνει αέρα Ευρώπης στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και είχαν εκφραστεί κατά το παρελθόν κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια Βρετανίδα υπήκοος δικαιούνταν να τοποθετηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για μια επιστήμονα πάντως με έντονο συγγραφικό έργο (έχει προχωρήσει σε πλήθος εκδόσεων αλλά και αναλύσεων για την πορεία εντός του ευρώ και την ελληνική οικονομία), ενώ κάποιοι βρίσκουν πίσω από κάποιες τελευταίες διαφοροποιήσεις της ΤτΕ την υπογραφή της. Ανθρωπος επικοινωνιακός και γελαστός, χαίρει εκτίμησης στον επαγγελματικό της κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός των δικών του εσόδων που αγγίζουν το 2011 τα 47.586,68 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος έχει διόλου ευκαταφρόνητη βοήθεια από την οικονομολόγο σύζυγό του, η οποία το 2011 πήγε στο σπίτι της 136.621,58 ευρώ. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως συγκριτικά με το 2009, όταν λάμβανε 129.970,25 ευρώ, η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου παρουσίασε αύξηση στα έσοδά της, μέρος των οποίων προφανώς προέρχεται και από άλλες πηγές, καθώς οι μισθοί των διευθυντών, όπως η ίδια, στην τράπεζα φτάνουν μέχρι 8.000 μικτά.

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 01, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ποιος είναι ο Τσακαλώτος που θα έρθει να μιλήσει στο Κιάτο..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator