Δέδες: «Η Περιφερειακή ηγεσία να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου»

0


Το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε αντικείμενο πολύωρης συζήτησης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 20ης Οκτωβρίου 2014.

Τα βουνά των σκουπιδιών χθες στην Καλαμάτα και σήμερα στην Τρίπολη, ταυτόχρονα με το θολό τοπίο που παρουσιάζεται στους εμπλεκόμενους με το ζήτημα θεσμικούς φορείς (Δήμοι, ΦΟΔΣΑ), παρουσιάζουν την εικόνα της σημερινής διαχείρισης των απορριμμάτων και δείχνουν τη σημαντική επιδείνωση του προβλήματος που αντικρούει τις μέχρι σήμερα βαρύγδουπες εξαγγελίες του Περιφερειάρχη για πιλοτική διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο με πρωτοποριακό χαρακτήρα για όλη την χώρα.

Τρεις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία, η Πελοπόννησος Πρώτα και η Πελοπόννησος Οικολογική, κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο κοινή γραπτή εισήγηση με την οποία ζητούν σαφείς θέσεις και υπευθυνότητα από την Περιφερειακή ηγεσία, ανοιχτό δημόσιο διάλογο και άμεση και οριστική λύση του προβλήματος με την εξασφάλιση της μείζονος κοινωνικής συναίνεσης.

Στην εισήγηση που πραγματοποίησε κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας, Γιώργος Δέδες, εξέφρασε σε τρεις βασικούς άξονες τα σημεία αντιπαράθεσης με την έκβαση του διαγωνισμού της Περιφέρειας για τα απορρίμματα, αλλά και την σύμβαση που προβλέπεται να υπογραφεί.

Το πρώτο αφορά στο τελικό κόστος για τον δημότη. Ο κ. Δέδες επισήμανε πως η Περιφέρεια δεν έχει καταστήσει σαφές το τελικό κόστος για τον πολίτη και σε δηλώσεις στελεχών της αναφέρεται το κόστος κατά προσέγγιση, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων και ο ΦΠΑ.

Η δεύτερη παρατήρηση του κ. Δέδε, αφορά στην προβλεπόμενη από την σύμβαση ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στερεών απορριμμάτων (150.000 τόνοι), η οποία είναι επώδυνη για το ελληνικό Δημόσιο και επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος της διαχείρισης .

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης (Καλλιρόη, Παλαιοχούνη), για τις οποίες υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες και προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το κύριο βάρος στην τοποθέτηση του κ. Δέδε δόθηκε στην προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και ο ίδιος χαρακτηριστικά τόνισε:

« Εκτίμησή μας είναι ότι το στάδιο της προσωρινής διαχείρισης επιμηκύνεται πολύ χρονικά, πέραν της διετίας. Η Περιφέρεια δεν έχει καταστρώσει κανένα σχέδιο για το ενδιάμεσο στάδιο και πλέον αρνείται να συνεργαστεί με τους Δήμους και τον ΦΟΔΣΑ, εμφανιζόμενη ως Πόντιος Πιλάτος σε κρίσιμες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, όπως χτες στην Καλαμάτα και σήμερα στην Τρίπολη».

Επισήμανε ταυτόχρονα πως η πολιτική της περιφερειακής ηγεσίας είναι πλέον εκτός του χρονοδιαγράμματος που η ίδια είχε εξαγγείλει κι έκανε λόγο για συνεχιζόμενα προβλήματα ανάλογα με αυτό της Τρίπολης, που θα παρουσιάζονται σε ολόκληρη τη φάση της προσωρινής διαχείρισης.

Παράλληλα, τόνισε πως η έλλειψη σχεδιασμού από την Περιφέρεια και η μη συνεργασία με την Α’θμια Αυτοδιοίκηση για το στάδιο της προσωρινής διαχείρισης έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα τρία ΚΔΑΥ στην Περιφέρεια, να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην διαλογή και στην ανακύκλωση στους Δήμους, σημαντικά προβλήματα λειτουργίας στους υπάρχοντες ΧΥΤΑ και ανυπαρξία διαδημοτικού ΧΥΤΥ.

Ο κ. Δέδες δήλωσε επιπλέον πως δεν αποτελεί λύση η αντιμετώπιση του θέματος με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σαφώς υπογράμμισε πως δεν μπορεί η Περιφέρεια να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών πότε στους Δήμους και πότε στο Κράτος, αλλά απαιτείται να αναλάβει τις ευθύνες της.Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορεί η Περιφέρεια να παριστάνει τον λέοντα σε ότι έχει να κάνει με πόρους, έργα και χρηματοδοτήσεις, τα οποία ορθώς διεκδίκησε και όταν βρίσκεται στο κόκκινο η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται λαγός…»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο Γιώργος Δέδες, επισήμανε πως επιβάλλεται τώρα η άμεση συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους και τον ΦΟΔΣΑ της Πελοποννήσου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την διαμόρφωση σχεδίου για την προσωρινή διαχείριση με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 23, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δέδες: «Η Περιφερειακή ηγεσία να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator