Ο Κωστής Μαραβέγιας στα θολά νερά της ΝΕΡΙΤ

0


Αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ανέλαβε εκπομπή στη ΝΕΡΙΤ. Τόσο το χειρότερο για τον ίδιο.

Όταν διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου για το άδικο και το κατάφορα παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ, όταν συμμετέχεις σε συναυλίες διαμαρτυρίας και άλλα τινά, καλό είναι να μην σπεύδεις στη συνέχεια να χωθείς στο διάδοχο φορέα –το «διάδοχος» ελλείψει άλλης λέξης που να περιγράφει την κατάσταση- γιατί θα ρεζιλευτείς. Αυτά τα μαθαίνει ο καθένας στο δημοτικό και στο σπίτι του.

Αυτά δεν τα έμαθε ο Κωστής Μαραβέγιας ο οποίος, αφού έδρεψε δάφνες αγωνιστικές στον περίβολο της ΕΡΤ, προ της ελεύσεως των ΜΑΤ, κατοχύρωσε μια εκπομπούλα στη ΝΕΡΙΤ και τώρα τρέχει στο Facebook να περισώσει τη χαμένη του τιμή –τα επιχειρήματά του συνοψίζονται στο εξής: «Άραγε αν δεν γινόταν η εκπομπή οι απολυμένοι θα επαναπροσλαμβάνονταν;». Σαν να λέμε: Αν τιμωρήσουμε το δολοφόνο, ο νεκρός θα αναστηθεί; Άρα, ας νομιμοποιήσουμε τη δολοφονία.

Αυτή είναι η συλλογιστική του κυρίου Μαραβέγια, ο οποίος προφανώς αντιλαμβάνεται το κλείσιμο της ΕΡΤ ως ένα ατυχές περιστατικό με παράπλευρες απώλειες από την πλευρά των εργαζομένων. Έχω πολλές ενστάσεις επ' αυτού. Η πρώτη και πιο σημαντική είναι ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σηματοδοτεί τη νομιμοποίηση του κράτους ανομίας: Όποιος θέλει κλείνει μια δημόσια επιχείρηση, πετάει τους πάντες έξω και δημιουργεί μια καινούργια στα μέτρα του, με τους εκλεκτούς του και με διαδικασίες που για να ελεγχθούν θα περάσουν χρόνια. Στο κάτω κάτω της γραφής αν κάποιος ήθελε να εξυγιάνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορούσε να το πράξει μέσα στο πλαίσιο του οργανισμού που υπήρχε.

Στο νέο φορέα που δημιουργήθηκε αναζήτησαν στέγη και εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Τις ενέργειές τους δεν μπορώ να τις κρίνω –οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν το νοίκι τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να διασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, και από τη στιγμή που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος, θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα. 

Θεωρώ όμως απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται αυτοί οι άνθρωποι ως πρόφαση από κάποιον του οποίου η βασική απασχόληση είναι άλλη –ένας δημοσιογράφος ή ένας τεχνικός της τηλεόρασης δεν μπορεί να απασχοληθεί σε νυχτερινά μαγαζιά ούτε να πάρει σβάρνα την επαρχία για συναυλίες εκτός αν αποφασίσει να ανεβάσει τη δική του εκδοχή του «Άντρες έτοιμοι για όλα». 

Χαριτωμένο αλλά όχι εφικτό.

Αυτό όμως που με εντυπωσιάζει στη στάση του Κωστή Μαραβέγια –και όχι μόνο- δεν είναι τόσο η έλλειψη ηθικού αναστήματος όσο η επιπολαιότητα. Εξηγούμαι. Αυτός ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που προέκυψε από τα αποκαΐδια της ΕΡΤ δεν έχει κλείσει καν χρόνο. Θα έπρεπε άρα, σύμφωνα με την κοινή λογική, να επικρατεί μια σχετική ομόνοια στους κόλπους του –δεν είναι και τόσος κόσμος δα και, επιπλέον, έχουν «ιερό» σκοπό. 

Αντ' αυτού μετράμε ήδη «νεκρούς και τραυματίες». Στελέχη εκπαραθυρώνονται, κατηγορίες ανταλλάσσονται, δικηγόροι επιστρατεύονται. Για να στεριώσει η ΝΕΡΙΤ ως και τον διευθύνοντα σύμβουλο θυσιάσανε την πρώτη κιόλας μέρα εκπομπής. Κι αυτά είναι αυτά που φαίνονται. Διότι απ' ό,τι λέγεται οι δυσαρέσκειες και οι ανεκτέλεστες –για την ώρα- απειλές απειλούν να παρασύρουν κόσμο και κοσμάκη.

Και επανέρχομαι στην απορία μου: Είναι ανάγκη κάποιος που έχει στο παρελθόν εκδηλωθεί εναντίον του κλεισίματος της ΕΡΤ και, κατά τεκμήριο, δεν περιμένει να ζήσει από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα να μπλέξει σε αυτή την ιστορία; Και σε ποιον θα πει τον πόνο του όταν τα πράγματα θα πάνε κατά διαόλου, όπως πολύ πιθανόν θα συμβεί; Το ερώτημα αυτό, βλέπετε, απασχολεί ήδη κάποιους από εκείνους που έσπευσαν να παράσχουν γη και ύδωρ στη νέα κατάσταση. Και από ποιον θα ζητήσει κατανόηση όταν θα του τσαλακώσουν το προφίλ; -το λέω ευγενικά, όπως βλέπετε.

Ο Κωστής Μαραβέγιας γράφει στη διακήρυξή του στο Facebook; «Με ειλικρίνεια θα σας πω πως αν απέρριπτα την επιλογή της ΝΕΡΙΤ και δεν έκανα την εκπομπή, θα υποκρινόμουν απλώς, περιμένοντας να περάσει ο καιρός για να δημιουργηθούν ασφαλέστερες συνθήκες για συνεργασία με το 'ανεπιθύμητο' κανάλι». Δεν θα σχολιάσω την ηθική διάσταση του ζητήματος –φαντάζομαι πως πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ο βασιλιάς δεν είναι μόνο γυμνός αλλά μας το λέει κιόλας. Θα σταθώ όμως στις «ασφαλέστερες συνθήκες». Νομίζω ότι θα έπραττε σοφά αν είχε επιδείξει μεγαλύτερη υπομονή.

Σας παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση του Κωστή Μαραβέγια, μέσα από το facebook, στα σχόλια σχετικά με τη συμμετοχή του σε εκπομπή της ΝΕΡΙΤ

«Σχετικά με την εκπομπή "Μουσική Παντού" και τη ΝΕΡΙΤ

Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει πληθώρα σχολίων σχετικά με τη συμμετοχή μου σε εξωτερική παραγωγή μουσικής εκπομπής για λογαριασμό της ΝΕΡΙΤ. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και την γόνιμη κριτική. Ελπίζω να βρείτε τα όσα ακολουθούν σχετικά με τη συγκεκριμένη επιλογή μου εξίσου ενδιαφέροντα και γόνιμα για τον δικό σας προβληματισμό.

Μίλησα πριν περίπου ένα χρόνο σε μια συνέντευξή μου στη Χρυσούλα Παπαϊωάννου, στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", για το "απαράδεκτο¨ και "ατσούμπαλο μαύρο στην ΕΡΤ". Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, μίλησα για την "ανάγκη εξυγίανσης της ΕΡΤ". Ευχήθηκα η δημόσια τηλεόραση να ξανανοίξει το γρηγορότερο, πιο υγιής και με περισσότερο πολιτισμό. 'Ενα χρόνο μετά, σήμερα, εξακολουθώ να είμαι της ίδιας γνώμης και να δραστηριοποιούμαι βάση αυτής. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2013 μετά από πρόσκληση φίλων μου, ραδιοφωνικών παραγωγών του "Δεύτερου Προγράμματος" και του "Kosmos", συμμετείχα στη συναυλία αλληλεγγύης στο προαύλιο της ΕΡΤ για τους συγκεκριμένους ανθρώπους αλλά και τους συναδέλφους τους που έμειναν χωρίς δουλειά (αν και αρκετοί από αυτούς σήμερα ευτυχώς έχουν επαναπροσληφθεί στη ΝΕΡΙΤ).

Σε καμία περίπτωση, δεν ξεχνώ τους απολυμένους της ΕΡΤ που παραμένουν άνεργοι, όπως και τους χιλιάδες απολυμένους από εταιρείες και φορείς εκτός μέσων μαζικής ενημέρωσης που δυστυχώς δεν τυγχάνουν της ίδια προβολής, για τους οποίους κανείς δεν έχει ασχοληθεί ποτέ και που ενδεχομένως ούτε καν γνωρίζουμε.

Ευελπιστώ ότι μεσω της αυτοοργάνωσης, όπως συνέβη και με τους απολυμένους φίλους ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού που έφτιαξαν το radiofono.gr θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους.

Το ότι η ΝΕΡΙΤ είναι ο νέος φορέας, και μια "ιδιάζουσα" περίπτωση δεν σημαίνει πως όποιος εμφανίζεται ή παρουσιάζει εκπομπή σε αυτόν είναι ενάντια στους απολυμένους της ΕΡΤ. Αυτή η απλουστευτική θεώρηση που ενίοτε εκτοξεύεται από ορισμένους ως κατηγορία, προδίδει είτε διανοητική νωθρότητα είτε, ακόμη χειρότερα, εμπάθεια. Άραγε αν δεν γινόταν η εκπομπή οι απολυμένοι θα επαναπροσλαμβάνονταν; Το πιο πιθανό είναι να γινόταν κάτι άλλο στη θέση της. Με ειλικρίνεια θα σας πω πως αν απέρριπτα την επιλογή της ΝΕΡΙΤ και δεν έκανα την εκπομπή, θα υποκρινόμουν απλώς, περιμένοντας να περάσει ο καιρός για να δημιουργηθούν ασφαλέστερες συνθήκες για συνεργασία με το "ανεπιθύμητο" κανάλι.

Προσωπικά, προτιμώ να στρέφω το βλέμμα μου προς το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργική διάθεση. Εφόσον λοιπόν η Δημόσια Τηλεόραση υφίσταται, με τις όποιες αδυναμίες της και θα εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα σε εναλλαγές κυβερνήσεων και διευθυντών, σε πήγαινε-έλα συντελεστών και στελεχών που αργά ή γρήγορα θα ξεχαστούν, καλό είναι να την υποστηρίζουμε όπως μπορούμε και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε. Είναι ευκολότερο να ασκεί κανείς κριτική από το να συνεισφέρει θετικά στην δημιουργία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κριτική δεν έχει θετική συνεισφορά αρκεί να είναι καλόπιστη και όχι επί προσωπικού.

Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης μου. Διαχειρίζομαι δημόσιο χρήμα και για αυτό ό,τι κάνω, το κάνω με τη μέγιστη αφοσίωση και αγάπη.
Θαυμάζω το ήθος και την εργατικότητα και εμπνέομαι από την ομορφιά. Πιστεύω στην ευσυνειδησία των καλλιτεχνών αλλά και των πολιτών σε ότι αφορά τις συναλλαγές, τη στάση και δράση τους. Με εξαίρεση τους νέο ναζί τους οποίους θεωρώ απειλή για τη δημόσια σφαίρα, δεν διαχωρίζω αριστερούς και δεξιούς. Πιστεύω στην ελευθερία και στην αλληλεγγύη. Για αυτό τον λόγο μένω εκτός κομμάτων και παρωχημένων ιδεολογημάτων επιλέγοντας την αυτονομία και την ανθρωπιά.

Με αγάπη

Κωστής Μαραβέγιας»

Λήδα Πιμπλή από το tospirto.net
Δημοσίευση: Μαΐου 30, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο Κωστής Μαραβέγιας στα θολά νερά της ΝΕΡΙΤ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator