Τέλος το μπόνους των 50 εδρών και απλή αναλογική - Τα σενάρια που βγάζουν κυβέρνηση

0


Τα παλιά σενάρια βγήκαν απ΄ τα συρτάρια των κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές και τα αποτελέσματα που με αναγωγή σε εθνικές εκλογές ... πολύ δύσκολα βγάζουν κυβέρνηση

Αν και αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και θα ήταν και ο πιο ευνοημένος από το μπόνους των 50 εδρών που προσφέρει ο υπάρχον εκλογικός η Κουμουνδούρου έχει πρωτοστατήσει στο παρελθόν στον αγώνα υπέρ της απλής αναλογικής που καταργεί αυτό το μπόνους.
Από τα ημερινά κόμματα της βουλής και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΛΕ έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, όμως η ΝΔ, αν και μόνη αντιδρά σφοδρά.
Ο κατακερματισμός των δυνάμεων που οδηγεί σε μια πολυκομματική βουλή δύσκολα οδηγεί και σε κυβέρνηση με απλή αναλογική.
Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που απαιτεί συνεργασίες, ωστόσο η εικόνα που διαγράφεται μετά τις τελευταίες εκλογές δίνει μόνο... αδιέξοδα κατά τα στελέχη της Συγγρού.
Με το αποτέλεσμα της κάλπης της κυριακής μόνο δύο σχήματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με απλή αναλογική.
Το ένα είναι ένας ευρύς συνασπισμός των δύο μεγάλων κομμάτων με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσουν κυβέρνηση στηριζόμενη σε 178 βουλευτές, ενώ το δεύτερο απαιτεί συνεργασία 4 κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ, Ελιά, ΑΝ. ΕΛ. Και Ποτάμι θα πρέπει να συνεργαστούν για να έχουν μια πλειοψηφία 162 εδρών.
Με τα σημερινά δεδομένα και το ένα και το άλλο σχήμα θεωρούνται απίθανα και έτσι απίθανη θεωρείται και μια συμφωνία της ΝΔ σε απλή αναλογική.
Βέβαια μια εθνική κάλπη δεν θα έχει χαλαρή ψήφο, η πόλωση δεν θα δώσει αποτελέσματα όπως αυτά της περασμένης Κυριακής και τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν υψηλότερα ποσοστά. Παράλληλα ένας ευρύτερος σχηματισμός της κεντροαριστεράς θα διευκόλυνε μια συνεργασία είτε με τον έναν είτε με τον άλλο πόλο.
Τα ζητήματα αυτά θα πέσουν στο τραπέζι και στην αυριανή συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ωστόσο πολύ δύσκολα η ΝΔ θα βάλει στην άκρη το μπόνους των 50 εδρών.
Δημοσίευση: Μαΐου 28, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τέλος το μπόνους των 50 εδρών και απλή αναλογική - Τα σενάρια που βγάζουν κυβέρνηση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator