Παντελής Σκλιάς και Άγγελος Λάσκαρης - Η γαλάζια «μητέρα» των ΜΚΟ με τα 60 εκατ. ευρώ

0



Του Νίκου Ανδρίτσου 22/4/2014

Όχι με 7,5 εκατ., όπως έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, αλλά με κάτι λιγότερο από 60 εκατομμύρια προικοδοτήθηκε η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική» από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η αποκάλυψη αυτή ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα που ήθελαν τη ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αλληλεγγύη» να έχει την πρωτοκαθεδρία στις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ για ανά τον κόσμο δράσεις που κατά πολλούς τελούν υπό αίρεση, ενώ το αντικείμενό τους έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τη γνωστή και μη εξαιρετέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία συστήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τους εντιμότατους φίλους των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Οι κ.κ. Παντελής Σκλιας, Άγγελος Λάσκαρης και εν συνεχεία Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχουν συνυφασμένες τις καριέρες τους με το άστρο της γαλάζιας παράταξης.
Οι «γαλάζιοι» πολιτικοί επιστήμονες που ίδρυσαν το 1993 τη ΜΚΟ και συνεχίζουν αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα να διαδραματίζουν ενεργότατο ρόλο στον κομματικό αλλά και κρατικό μηχανισμό, όποτε το κόμμα της Συγγρού βρίσκεται στην εξουσία, έχουν επιδείξει αξιομνημόνευτες ευαισθησίες για τα κακώς κείμενα στα πέρατα του κόσμου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν αρκετές από τις δράσεις τις οποίες διατείνεται ότι έχει εκπονήσει η εν λόγω ΜΚΟ. Πώς μπορεί κανείς να διασταυρώσει την εγκυρότητα δράσεων όπως αυτές της «οικονομικής ανάπτυξης στη Σρι Λάνκα» ή την «πρόνοια για τις οικογένειες που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Κόσοβο»; Η «αποκατάσταση των δημοτικών σχολείων στο Κιρκούκ» τελικά ολοκληρώθηκε ποτέ και αν ναι πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι τα χρήματα κρατικών και κοινοτικών πόρων διοχετεύθηκαν εκεί που προορίζονταν;

Ποιοι είναι οι φιλάνθρωποι ιδρυτές

Ο Παντελής Σκλιας και ο Άγγελος Λάσκαρης δεν είναι δύο τυχαίοι νέοι που στην έναρξη του επαγγελματικού τους βίου αποφάσισαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στο ανθρωπιστικό έργο σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Οι δυο τους έμελλε να συναντηθούν στην Κομοτηνή και έκτοτε να αλλάξει η κοσμοθεωρία τους.

Αναφορικά με την ΥΔΑΣ, τα μεγαλύτερα ποσά από τα 7,5 εκατ. ευρώ, εκταμιεύθηκαν επί των ημερών του Ευριπίδη Στυλιανίδη, όταν ο τελευταίος διατελούσε υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τις χρυσοφόρες επιδοτήσεις στις ΜΚΟ. Με «εντολή Σαμαρά», ο Π. Σκλιάς τοποθετήθηκε αργότερα, εντελώς συμπτωματικά και πάλι επί Στυλιανίδη στην θέση του επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας στήριξης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Οδικού Χάρτη Μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων, έργο της είναι η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των προβλεπομένων από το Μνημόνιο δράσεων. Ο Π. Σκλιάς που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου, συμμετέχει στη Στρατηγική Διευθύνουσα Ομάδα, εκπροσωπεί τον Υπουργό Εσωτερικών στη διαβούλευση με τα συμβαλλόμενα μέρη που έχουν συνυπογράψει το Μνημόνιο, καθώς και με κάθε άλλη υπηρεσία ή φορέα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση.

Οι Παντελής Σκλιας και Άγγελος Λάσκαρης παρουσιάζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ομολογουμένως αξιομνημόνευτης πορείας τους μία ιδιαίτερα προνομιακή σχέση με τον κ. Στυλιανίδη και γενικότερα με το περιβάλλον της Νέας Δημοκρατίας. Κοινός παρανομαστής τους είναι το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», επίσημο think tank του κόμματος . Εκεί οι ιδρυτές της ΜΚΟ γνωρίστηκαν με τον νυν υπουργό Παιδείας που ήταν Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου.Ο Άγγελος Λάσκαρης ήταν Διευθυντής Πολιτικής Ανάλυσης και ο Παντελής Σκλιάς επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου. Το γαλάζιο τρίγωνο τείνει να. τετραγωνίσει υπό την αιγίδα του ιδρύματος Καραμανλή με τη συμμετοχή του Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος την ίδια περίοδο ήταν εκ των διεκδικητών της προεδρίας του Ινστιτούτου.

Από την πλευρά του ο Άγγελος Λάσκαρης, ο έτερος συνιδρυτής της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική», με σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκτός από τις αγαθοεργίες και το κοινωνικό έργο στα πέρατα του κόσμου, φαίνεται από το βιογραφικό του ότι έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα διαφθοράς, καθώς ο μεταπτυχιακός του τίτλος αφορά στην «Πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα 1974 -2000».

Οι παράλληλοι βίοι των δύο γαλάζιων παιδιών, όπως έχει αποκαλυφθεί, δεν σταματά στη ΜΚΟ και τις δράσεις της, αλλά συνεχίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικής ζωής τους, που εκτείνονται από συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από κοινού και με τον έτερο νυν σύμβουλο του Κ. Αρβανιτόπουλου, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μέχρι και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κιλελέρ.

Ο τελευταίος μάλιστα με τον Άγγελο Λάσκαρη έχουν προχωρήσει ακόμα περαιτέρω, με γνωστό νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και ανώνυμη εταιρία που ασχολείται με τουριστικά και real estate. Συγχρόνως φυσικά, δεν αμελούν να παρέχουν αμισθί τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τους στον υπουργό Παιδείας, ενώ πολλοί στους διαδρόμους του υπουργείου τους χαρακτηρίζουν ως τους δύο «άτυπους» υπουργούς, αφού τίποτα δεν προχωρά εάν δεν εξασφαλιστεί η δική τους σύμφωνη γνώμη και έγκριση.

Η «εξαφανισμένη» ΜΚΟ-τέρας

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μία ΜΚΟ με τόσο σημαντικό έργο, σύμφωνα με τα όσα διατείνονται τα στελέχη της, για το οποίο όπως προκύπτει από τα στοιχεία των «Α» έχει χρηματοδοτηθεί συνολικά με 60 εκατ. ευρώ σε μία δεκαπενταετία, δεν βρίσκεται πουθενά. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στη φυσική έδρα της ΜΚΟ, γύρω από την οποία επικρατεί μία γενικότερη σύγχυση. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να επιβεβαιώσει στον καθένα ότι πρόκειται για μία Οργάνωση «φάντασμα».

Το επίσημο site της «Ευρωπαϊκής Προοπτικής» έχει «πέσει». Πρόκειται λοιπόν πλέον για μία ανύπαρκτη ΜΚΟ με πολύ υπαρκτούς οικονομικούς πόρους, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διασπάθισης χρήματος μέσα από τα οχήματα των ΜΚΟ σβήστηκε από το χάρτη. Τα «Α» έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρη τη λίστα με τις χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ για τις δράσεις της στην υφήλιο. Από το πρόγραμμα κατάρτισης άνεργων νέων στην Μολδαβία το 1995, τη βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές Napos και Sucumbios του Εκουαδόρ, μέχρι και τις πλέον πρόσφατες όπως την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΚτΠ για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη το 2008, για τις οποίες συνολικά έλαβε 59.1 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

Τα έργα και οι ημέρες της «Ευρωπαϊκής Προοπτικής» βρίσκονται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Α» στο μικροσκόπιο της ελληνικής Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος έχει διατάξει το ΣΔΟΕ για σαρωτική έρευνα. Αντικείμενό της είναι κατά πόσο η Οργάνωση εκπόνησε τα έργα όπως προβλέπονταν από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που έλαβαν ή έχουν αποτελέσει δούρειο ίππο για το ξεκοκάλισμα πακτωλών εκατομμυρίων.

Τι απάντησαν

Άγγελος Λάσκαρης: «Οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Προοπτικής από το Ελληνικό Δημόσιο, από την ίδρυσή της το 1995 μέχρι και το 2010, είναι γύρω στο 13 με 14%, δηλαδή λιγότερο από 15% των συνολικών της χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Στη διεθνή κοινότητα αναγνωρίζεται ως ΜΚΟ της ανάπτυξης όταν οι χρηματοδοτήσεις σου από τη χώρα στην οποία εδρεύεις ή που τα μέλη σου έχουν υπηκοότητα δεν ξεπερνά το 15% με 17%. Εάν το ξεπερνά τότε η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι δεν είσαι μία ΜΚΟ της ανάπτυξης που μπορεί να προασπίσει την παγκοσμιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ολίγον κυβερνητικός ή εθνικός οργανισμός».

Παντελής Σκλιάς: «Τα έργα ελέγχονται επιτόπια τόσο κατά τη διάρκεια της υλοποίησης όσο και μετά από αυτή, ποσοτικά και ποιοτικά, από τις υπηρεσίες των διεθνών οργανισμών από τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν και με ιδιαίτερα απαιτητικό τρόπο. Ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές που ορίζονται από τους φορείς χρηματοδότησης και είναι μέρος της διαδικασίας και απαιτούν την ίδια συμμετοχή σε χρήμα ή σε είδος (υπηρεσίες ή υποδομές)».

Δημοσίευση: Απριλίου 23, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παντελής Σκλιάς και Άγγελος Λάσκαρης - Η γαλάζια «μητέρα» των ΜΚΟ με τα 60 εκατ. ευρώ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator