«ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ» - ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΛΚΥΩΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ Μ.Π.Ε.

0


Κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι θέλω εξ αρχής να ξεκαθαρίσω για να μην τεθούν ψευτοδιλήμματα ότι, η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού κόλπου «ΑΛΚΥΩΝ» βεβαίως είναι υπέρ του έργου της Ολυμπίας οδού, αλλά με προϋποθέσεις.

Και εξηγούμαι:

Η χωροθέτηση έξι λατομικών ζωνών πλησίον της Ολυμπίας οδού στη δυτική Κορινθία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλη την περιοχή και συγκεκριμένα:

Θα καταστρέψει αισθητικά όλο το ανάγλυφο της περιοχής σε μεγάλη ακτίνα.

Θα καταστραφούν οι παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις.

Θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα μειωθούν οι αξίες της γης.

Η ομοσπονδία μας προτείνει:

1. Οι λατομικές ζώνες να χωροθετηθούν όχι πλησίον της Ολυμπίας οδού αλλά πίσω από την κορυφογραμμή για να μην καταστραφεί η αισθητική της περιοχής αλλά και για να μειωθούν οι δυσμενείες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

2. Να αυξηθεί το κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης τουλάχιστον στο διπλάσιο, να υποχρεωθεί η εταιρεία να συντηρεί την περιβαλλοντική αποκατάστασή τους για δέκα (10) χρόνια όταν πλέον θα μπορούν μόνα τους να αναπτυχθούν τα αναδασωτέα δενδρύλλια και με ρήτρες όπως ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία.

3. Η μελέτη που έχει εκπονήσει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για την Κόκκινη λάσπη, απόβλητο της Αλουμίνιον της Ελλάδας, στο κεφάλαιο για τη χερσαία διαχείριση αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επίστρωση δρόμων. Πίσω από τη βιομηχανία έχουν αποτεθεί χύδην, εκατοντάδες χιλιάδες κ.μ. σε στερεά μορφή που καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το ευρύτερο οικοσύστημα.

4. Σε περιοχές που η Ολυμπία οδός περνά πλησίον κατοικημένων περιοχών να υποχρεωθεί η εταιρεία να τοποθετήσει ηχοπετάσματα.

Σας θυμίζω ότι ο Σύνδεσμος Ορθολογικής Ανάπτυξης των Δήμων του Κορινθιακού Κόλπου δεν συμφωνεί με όσα οι ΜΠΕ προβλέπουν και οι Δήμοι ξεχωριστά έχουν απορρίψει τις ΜΠΕ της Ολυμπίας οδού.

Δεν είναι δυνατό να τα δώσετε όλα «εν λευκώ» στους εργολάβους. Δεν μπορεί να απαιτούν τις λατομικές ζώνες πλησίον της Ολυμπίας οδού στην προσπάθειά τους να μειώσουν όσο γίνεται το κόστος μεταφοράς.

Δεν είναι δυνατό να αφήσουν σεληνιακό τοπίο όπως συνήθως γίνεται βιάζοντας κυριολεκτικά την ωραιότερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Κύριε Τατούλη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνηγόρησε για το έργο αυτό και ενέκρινε την ΜΠΕ, να πάρουν δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες κ.μ. αμμοχάλικο από τα τρία (3) ποτάμια της Αιγιαλείας κι έτσι έβαλε την υπογραφή της για την καταστροφή όλης της παραλίας και των παραλιακών οικισμών και υποδομών Αιγιαλείας και Κορινθίας αφού όλα τα παραπάνω πολύ γρήγορα θα βρεθούν μέσα στη θάλασσα.

Η δική σας συγκατάθεση θα καταστρέψει την ωραιότερη περιοχή της Κορινθίας. Και όλα αυτά προς δόξαν των εργολάβων και του πλουτισμού κάποιων.

Κύριοι περιφερειακοί Σύμβουλοι, ζητάμε υπευθυνότητα σήμερα για να μην είναι αργά αύριο.

Με τα έργα που σχεδιάζονται στην Κορινθία κε Περιφερειάρχη ακυρώνονται συστηματικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κορινθίας για μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη, π.χ. 

(πρώτο παράδειγμα)

Αφού τεστάρατε τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας στον πρώην Δήμο Σαρωνικού με την καύση από τον Δήμο της ΧΑΔΑ, αποφασίσατε την κατασκευή του πρώτου στην Κορινθία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύσιμη ύλη το SRF (προεπεξεργασμένα σκουπίδια εισαγόμενα από την Κίνα και την Ιταλία) την ώρα που αποδειχθήκατε ανίκανοι να διαχειρισθείτε τα δικά μας σκουπίδια! Με την κάλυψη των ΧΑΔΑ με χώμα παραβιάζοντας τις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες, απλά δηλητηριάσατε τη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα.

(δεύτερο παράδειγμα)

Το Φαραωνικό έργο του Ασωπού αφού θα σταματήσει την πορεία του ιζήματος προς τις ακτές, σε μια δεκαετία η διάβρωση θα πάρει τεράστιες διαστάσεις καταστρέφοντας υποδομές, παραλιακούς οικισμούς και εξαφανίζοντας τις ελάχιστες παραλίες που έχουν απομείνει. Αυτά και μόνο είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για την «ανάπτυξη» που επιδιώκετε.

Κύριε Περιφερειάρχη και κύριοι Σύμβουλοι. Ο Κορινθιακός κόλπος φωνάζει απεγνωσμένα «γιατί μου στερείτε τα νερά που μου ανήκουν».

Η Ομοσπονδία μας θα πολεμήσει αυτές τις μεθοδεύσεις προσφεύγοντας στα Σ.τ.Ε. αλλά και στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Κλείνοντας κάνουμε έκκληση σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά.

Ζητάμε υπευθυνότητα σήμερα για να μην είναι αργά αύριο.


Βασίλης Κελλάρης
Γεν. Γραμμ. Ομοσπονδίας
Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού κόλπου.
Δημοσίευση: Ιουλίου 21, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ» - ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΛΚΥΩΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ Μ.Π.Ε."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator