Δελτίο Τύπου Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας Κορινθίας

0


Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα κείμενο με τίτλο «ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ». Το κείμενο φέρεται να «υπογράφεται» από «ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ» Το περιεχόμενο του κειμένου άκρως δυσφημιστικό για το ΝΟΣΥΝ και επικίνδυνα παραπλανητικό για την κοινή γνώμη. Και όπως συνήθως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, ο συντάξας ή οι συντάξαντες το κείμενο κρύφτηκαν πίσω από την ανωνυμία. Ως γνωστόν ο φερεντζές της ανωνυμίας δεν καλύπτει μόνον τo πρόσωπο των λασπολόγων αλλά και τις σκοπιμότητές τους, στις οποίες πάντα περιλαμβάνεται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η δραστηριότητα των ανωνύμων της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ αφορά αποκλειστικά στην άσκηση κριτικής για το ΝΟΣΥΝ και τη σχέση του με το Κέντρο Νέων. Τα ουσιαστικά ζητήματα λειτουργίας του Κέντρου φαίνεται πως δεν τους απασχολούν. Εμφανίζονται ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του Κέντρου Νέων. Σχεδόν υποκαθιστούν τη διοίκηση του Κέντρου γιατί δείχνουν να μιλούν για λογαριασμό της. Ταυτόχρονα η όποια διοίκηση του Κέντρου Νέων είναι άφαντη και βουβή. Φαντάζει να έχει αποδεχθεί ως συνηγόρους τα μέλη της Πρωτοβουλίας που κρύβονται κάτω από τον φερετζέ της ανωνυμίας. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά και ποια είναι η πραγματικότητα; Την απάντηση δίνουν τα γεγονότα που οφείλουμε να θέσουμε υπόψη της κοινής γνώμης.

Το «ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» συστάθηκε το 2001 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας, την ΤΕΔΚ Ν. Κορινθίας, τον Δήμο Κορινθίων, την «Αναπτυξιακή Εταιρία Κορινθίας Α.Ε.» και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας. Αποτελεί επιχείρηση ΟΤΑ με τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Σήμερα εταίροι είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως καθολικός διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, ο Δήμος Κορινθίων και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας (ΝΟ.ΣΥ.Ν.). Κυρίαρχο ρόλο στην εταιρία διαδραματίζει η Περιφέρεια που ορίζει και την πλειοψηφία του ΔΣ. Το ΝΟ.ΣΥ.Ν διαθέτει δυο μέλη στο Συμβούλιο.
Από τη σύσταση της εταιρίας μέχρι πρότινος η βιωσιμότητα αυτής στηρίχθηκε ταυτόχρονα σε δύο παράγοντες: πρώτον, στη χρηματοδότηση από τους εταίρους (σχεδόν αποκλειστικά από τη ΝΑ Κορίνθου και τώρα από την Περιφέρεια) και δεύτερον στην άντληση πόρων μέσω των υλοποιούμενων προγραμμάτων. Από το 2010 η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΝΑ Κορινθίας και μετέπειτα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου περιορίστηκε δραστικά, ενώ το ΕΣΠΑ από το οποίο μπορούσε δυνητικά να αντλήσει πόρους το Κέντρο είχε βαλτώσει ήδη από το Φθινόπωρο του 2009. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να ανακύψουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην εταιρία.

Το 2011 προέκυψε και νέο σοβαρό πρόβλημα καθώς από την εγκατάσταση της Περιφερειακής Αρχής (1.1.2011) το Κέντρο Νέων περιήλθε σε κατάσταση διοικητικής υπολειτουργίας. Η εταιρία διήνυσε διάστημα εννέα περίπου μηνών χωρίς διοίκηση. Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ μετά τη συγκρότησή του υπολειτουργούσε και δεν αντιμετώπισε κανένα από τα κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το ΔΣ δεν επεξεργάστηκε και δεν υπέβαλε στους εταίρους κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και λειτουργικότητας της εταιρίας. Περί το τέλος του 2011 το προσωπικό του Κέντρου προχώρησε σε επίσχεση εργασίας ενώ λίγους μήνες μετά λύθηκε η εργασιακή σύμβαση του διευθυντή και η επιχείρηση πλέον βρέθηκε χωρίς επιστημονικό προσωπικό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η εταιρία οδηγήθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή αδυναμία να υποβάλλει, να αναλάβει και να υλοποιήσει προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Πλέον η λειτουργία της παρήγαγε καθημερινά κόστος χωρίς όμως να παράγει έργο δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον νοσηρό. Το Κέντρο Νέων όπως το είχαμε οραματιστεί και όπως το ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε πια. Στη θέση του βρίσκονταν πια ένα κουφάρι.

Έτσι στα μέσα Ιουνίου του 2012, και ενώ το ΔΣ του Κέντρου είχε να συνεδριάσει από τον Φεβρουάριο του 2012, πήραμε την πρωτοβουλία, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου μας, να καταγγείλουμε την εταιρική σύμβαση σύστασης του Κέντρου Νέων και να το οδηγήσουμε υποχρεωτικά σε λύση και εκκαθάριση. Είχαν προηγηθεί επίμονες προσπάθειές μας, δυστυχώς άκαρπες, να ενεργοποιήσουμε τη διοίκηση του Κέντρου για την ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο πρόεδρος του ΔΣ, που κατά το καταστατικό φέρει την ευθύνη του συντονισμού και της διαχείρισης της εταιρίας παρέμεινε δυστυχώς σταθερά αδρανής.

Η αστική εταιρία «Κέντρο Νέων Κορινθίας» έχει πλέον εκ του νόμου λυθεί και βρίσκεται υποχρεωτικά σε εκκαθάριση. Και ενώ περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, κάποιοι αποσιωπούν το γεγονός της λύσης και θέλουν να λειτουργούν την εταιρία ως να μην έχει λυθεί. Η ευθύνη βέβαια είναι δική τους. Εμείς από την πλευρά μας πράξαμε αυτό που η ίδια η πραγματικότητα επέβαλε. Να τερματίσουμε μια άκρως νοσηρή κατάσταση που δημιουργήθηκε και από αντικειμενικούς παράγοντες αλλά και με ευθύνη των διοικούντων την εταιρία . Έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Είμασταν οι μόνοι που επισημάναμε εγκαίρως τα προβλήματα, που διαπιστώσαμε τα αδιέξοδα, που θέσαμε στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις και ιδέες για το μέλλον του Κέντρου. Είμαστε αυτοί που είπαμε εγκαίρως ότι το Κέντρο Νέων δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη συγκεκριμένη μορφή και ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στη σημερινή διοικητική πραγματικότητα. Ωστόσο δεν εισακουστήκαμε. Προχωρήσαμε στην ενέργεια για καταγγελία, δηλαδή λύση, της εταιρίας χωρίς να δώσουμε δημοσιότητα και αναμένουμε έκτοτε από τους άλλους δύο εταίρους και ειδικά την Περιφέρεια, να προχωρήσουν σε διαβούλευση για το πώς μπορεί να συνεχιστεί δημιουργικά η λειτουργία του Κέντρου Νέων κάτω από τις νέες συνθήκες.
Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα, που ενδεχομένως ενοχλεί κάποιους ωστόσο είναι υπαρκτή και πρέπει όλοι να την αποδεχθούμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Το Κέντρο Νέων ως χώρος δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε για τη νεολαία και πρέπει να παραμείνει έτσι. Το Κέντρο Νέων ως αστική εταιρία έχει πάψει πλέον να υπάρχει. Το Σωματείο μας, που έχει προϋπάρξει αυτής της λυθείσας πλέον εταιρίας και στην ουσία ήταν προπομπός της, οφείλει να υπερασπιστεί την ιδέα και να συμβάλλει καθοριστικά σε μια νέα μορφή λειτουργίας. Στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν «ανώνυμοι» προστάτες του Κέντρου Νέων, που επιχειρούν συστηματικά την αλλαγή της χρήσης του, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, ούτε αφανείς διοικούντες εκπροσωπούμενοι από «ανωνύμους».

Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας 
Koliatsou 112
Korinthos, Corinthia 20100 
Greece
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 20, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δελτίο Τύπου Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας Κορινθίας "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator