Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

0


Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)

Η μετατροπή της διοικητικής δομής της χώρας με το σχέδιο 'Καλλικράτης' αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια, παρ'όλες τις αδυναμίες που προέκυψαν από την απουσία οικονομικών πόρων, αλλά όταν οι τοπικές ηγεσίες στερούνται οράματος τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου μας, όπου η δημοτική αρχή ακολούθησε μια άτολμη και μονοδιάστατη πολιτική. Η αναδιάρθρωση του δήμου , αρχικά με μια διεύθυνση και στη συνέχεια με δύο διευθύνσεις, χωρίς ξεκάθαρο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, έδειξε ότι υπάρχει έλλειμμα στο διοικητικό μοντέλο. Η άκριτη άρνηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης, που πρότεινε τέσσερεις διευθύνσεις, έδειξε ένα συγκεντρωτικό κι αυταρχικό πνεύμα, που δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη διορατική και πλουραλιστική διοίκηση. Γιατί δε επεξεργάζεται προτάσεις που έχουν κατατεθεί με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες;

Στη συνέχεια οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών είναι, δυστυχώς ανύπαρκτες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επισκευή του άξονα στο φράγμα του Αγκίστρου το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 3.000 € και η μη επισκευή του οδηγεί σε ζημιά που ανέρχεται σε 300.000 €, ακόμη ο τζίρος από τα λουτρά Σιδηροκάστρου μειώθηκε στο 1/3, επίσης η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι μικρή, και αυτό στερεί το δήμο από πρόσθετους πόρους, ενώ οι όποιες προτάσεις γίνονται σε συνεργασία με την ΑΝΕΣΕΡ (Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών). Γιατί ο δήμος δεν αναθέτει σε δική του υπηρεσία τη μελέτη και την παρακολούθηση αυτών των έργων; 

Αυτή η δραστηριότητα συνδέεται και με την αδράνεια της δημοτικής αρχής στο θέμα της πιστοποίησης του δήμου, με συνέπεια να αναλαμβάνει η ΑΝΕΣΕΡ για τις όποιες μελέτες. Αυτή η ολιγωρία καταλήγει σε εγκληματική αμέλεια και στερεί το δήμο τόσο από οικονομικούς πόρους, όσο κι από έργα υποδομών. Η πλημμελής είσπραξη οφειλών των δημοτικών φόρων, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, αποστερεί το δήμο από έσοδα και τον οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό. Την ίδια στιγμή, η απουσία διαχειριστικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για καμιά χρήση, από τότε που ο δήμος εντάχθηκε στον Καλλικράτη, αφήνει εκτεθειμένο το Δήμο Σιντικής σε πιθανές υποχρεώσεις που απορρέουν, αλλά αυτή η κατάσταση αφήνει πολλά ερωτηματικά και πολλές σκιές στην αξιοπιστία της δημοτικής αρχής.

Η απουσία τήρησης βιβλίου υλικών που αγοράζονται και καταναλώνονται από το δήμο, η έλλειψη απογραφής, η μη απογραφή των υλικών αποθεμάτων, κατά τη λήξη κάθε διαχειριστικής περιόδου αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τη χρηστή διαχείριση του δήμου. Η αξιοποίηση των προσώπων σε υπεύθυνες θέσεις γίνεται με υποκειμενικά κριτήρια, άσχετα με τις όποιες ικανότητες διαθέτουν, κι αυτό στερεί το δήμο από ικανό στελεχιακό δυναμικό (δεν αναφερόμαστε στους υπαλλήλους του δήμου).

Η πολιτική προστασία από τις φυσικές καταστροφές – φωτιά, πλημμύρα, χιόνι - είναι ανύπαρκτη κι αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ζωή των δημοτών. Την ίδια στιγμή έχουν συγκεντρωθεί όλες οι αρμοδιότητες στο πρόσωπο του δημάρχου – αρχή ενός ανδρός – παρακάμπτοντας κάθε έννοια ιεραρχίας. Η διαχειριστική αντίληψη και η απουσία οράματος έχουν φέρει στο τέλμα κάθε προσπάθεια για την κτηνοτροφία, τις εναλλακτικές καλλιέργειες, τον τουρισμό και άλλες δραστηριότητες. Δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες των υπηρεσιών (π.χ. ΚΕΓΕ) για την ενημέρωση των δημοτών και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών.

Οι προσπάθειες των δημοτών μένουν χωρίς έμπρακτη και ηθική στήριξη της δημοτικής αρχής, ενώ η μέριμνα για τους ανέργους και το πρόγραμμα αυτεπιστασίας του δήμου είναι κενό γράμμα. Οι επαφή της δημοτικής ηγεσίας με διάφορους φορείς – ΟΣΕ, τράπεζες, στρατός – διατηρούνται σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων και δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία ή παρέμβαση για χάρη της τοπικής κοινωνίας.

Τη στιγμή που οργιάζουν οι φήμες για «ενωμένη αντιπολίτευση» ενόψει 2014 στη Σιντική, ο Φώτης Δομουχτσίδης και δημοτικοί σύμβουλοι διαφορετικών συνδυασμών επιβεβαιώνουν το εξαιρετικό μεταξύ των κλίμα… 

Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο Δήμο Σιντικής Σερρών, από την προφανή ανεπάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής και κυρίως του δημάρχου Κ. Καρύδα, κάνουν τους δημότες της περιοχής να αναζητούν μια σοβαρή εναλλακτική λύση, μακριά από μικροπολιτικές και σκοπιμότητες. Σ' αυτό το πλαίσιο «παίζει» και μάλιστα πολύ δυνατά το σενάριο να προχωρήσουν μαζί οι δυο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, του Σάκη Σπάση και του Φώτη Δομουχτσίδη. Οι συζητήσεις καλά κρατούν και το συναινετικό προφίλ που έχει καλλιεργήσει ο Φώτης Δομουχτσίδης μπορεί να φέρει την ολική ανατροπή στα δημοτικά δρώμενα της Σιντικής, Χατζηπάντος Ιωάννης, Δεβετζής Εμμανουήλ, Τζέγκα Κυριακή , Δήμου Ιωάννης , Τσίντσιος Γεώργιος, Σιδηρόπουλος Σάββας, Ουλούκη Αγγελική, Πασχαλίδης Θεόδωρος, Παναγιωτίδης Σάββας και Μουμτζίδης Χαράλαμπος, δημοτικοί σύμβουλοι διαφορετικών συνδυασμών, παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ζυμώσεις που… θα αλλάξουν τη Σιντική, φέρνοντας αέρα «απαλλαγής».
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 20, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator