Πάνε για κατάργηση τα δημοτικά λιμενικά ταμεία ;

0


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σικυωνίων κ. Σωτήρης Μενούνος αναφέρει ότι, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας των δημοτικών λιμενικών ταμείων του Νομού Κορινθίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο συνένωσης τους και δημιουργίας Α.Ε. διαχείρισης λιμένων σύμφωνα με το Ν. 2932/2001.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει καταθέσει Σχέδιο νόμου προς διαβούλευση όπου, ανάμεσα σε άλλες διατάξεις, αναφέρει τα εξής :

« Άρθρο 37 : Ανάπτυξη Περιφερειακού Λιμενικού Συστήματος

1. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Ρ.Α.Λ., προσκαλεί τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς τον σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα του παρόντος, με ειδικότερα κριτήρια εφαρμογής της λιμενικής Πολιτικής που καθορίζονται για τα Λιμενικά Ταμεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. 

2. Με βάση τις προτάσεις των Δημοτικών ή Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Γραφείων στην πρόσκληση της προηγούμενης παραγράφου εκπονείται με ευθύνη των Υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου ολοκληρωμένο σχέδιο συνενώσεων Λιμενικών Ταμείων σε Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων – Ανώνυμες Εταιρίες κατ’ αναλογία των Δικτύων του άρθρου 35 παρ. 1 του παρόντος, τα οποία ιδρύονται δια νόμου ».

Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι όλη η διαδικασία θα είναι «εθελοντική» για τα λιμενικά ταμεία και αφού περάσει μια <<μεταβατική>> περίοδος, το Υπουργείο θα τα συνενώσει υποχρεωτικά. Ποιά θα είναι η <<μεταβατική>> περίοδος, ωστόσο, ο Υπουργός δεν ανέφερε … 

Τόσο το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και πλήθος Δημάρχων εξέφρασαν έντονα την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή και δεν έλειψαν και τα ευτράπελα όταν ο Δήμαρχος Χανίων Εμμανουήλ Σκουλάκης κατηγόρησε τον Υπουργό ότι δεν υπογράφει την απόφαση του συνόλου των δήμων του νομού Χανίων να συνενωθούν σε ένα διαδημοτικό λιμενικό ταμείο. Συμβούλευσε δε τον Υπουργό ότι θα πρέπει να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο όταν θα επισκεφτεί την Κρήτη!

Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Σικυωνίων μας εξέφρασε την απορία του σχετικά με το άρθρο 37 του σχεδίου νόμου του Υ.Ν.Α., διερωτώμενος γιατί 2 ή περισσότεροι δήμοι να συνενώσουν τα λιμενικά τους ταμεία και να μετατραπούν σε Α.Ε. όταν η συμμετοχή τους στα νέα 12μελη Διοικητικά Συμβούλια θα είναι μόνο με 1 μέλος οριζόμενο από το Δημοτικό Συμβούλιο της έδρας της Α.Ε.; 

Γιατί δηλαδή για παράδειγμα ο Δήμος Σικυωνίων και ο Δήμος Βέλου Βόχας, αντί να δημιουργήσουν ένα διαδημοτικό λιμενικό ταμείο όπου σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. (εκτός του Λιμενάρχη) θα έχουν οριστεί από τα δημοτικά συμβούλια, να κάνουν Α.Ε. όπου η συμμετοχή των δήμων θα είναι μόνο με ένα μέλος στο Δ.Σ.;

Τα έως σήμερα παραδείγματα από την δημιουργία Α.Ε. δεν είναι και τα καλύτερα, αφού τα Δ.Σ. τους ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των εσόδων τους χρησιμοποιώντας την χερσαία ζώνη (το παραλιακό μέτωπο της πόλης) κατά το δοκούν, χωρίς να ρωτήσουν την άποψη του Δήμου και χωρίς να υπάρχει κοινή πολιτική ανάπτυξης. Μπορούν μάλιστα, με απόφαση των Δ.Σ. τους, να απαλλοτριώνουν οποιαδήποτε παραλία, εξομοιώνοντάς την με τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα !!!

Στη συνάντηση του Υπουργού με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. εκτός από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σικυωνίων, παρευρέθηκαν από το νομό μας και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Κορινθίων κ. Χαράλαμπος Καμπούρης καθώς και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Κωσταντίνος Λογοθέτης.

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν …..
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 17, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πάνε για κατάργηση τα δημοτικά λιμενικά ταμεία ;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator