Οι δυο “φρέσκιες” δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου

0


«Ισοπαλία» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής».
Η ΝΔ χάνει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με το Σεπτέμβριο (από 19,6% σε 18,7%), το ΠΑΣΟΚ δύο μονάδες (από 7,3% σε 5,2&) και η ΔΗΜΑΡ μία (από 4,8% σε 3,8%).
Τις απώλειες που καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου δεν τις καρπώνεται κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε η αξιωματική, που εμφανίζεται κι αυτή με απώλεια δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ανεπαίσθητο προβάδισμα μόλις 0,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ, ενώ η «ισοπαλία» αυτή αποτυπώνεται και στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων: ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με 28%, ΝΔ δεύτερη με 27,8%.
Ειδικότερα, πρώτο κόμμα με 18,8% είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη θέση με 18,7% η ΝΔ και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,2%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3%, η ΔΗΜΑΡ με 3,8% και το ΚΚΕ με 3,6%.
Επίσης, στην έρευνα διακρίνεται μια αίσθηση υπέρβασης των αδιεξόδων και της κρισιμότητας των περιστάσεων για τη χώρα.
Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% (σχεδόν δύο στους τρεις), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Από την άλλη πλευρά, η εικόνα του κομματικού και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος, συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η πολιτική εμπιστοσύνη (η οποία μετράται με την εμπιστοσύνη προς τον ύψιστο θεσμό της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο) πέφτει και πάλι (μέση τιμή στην κλίμακα 0-10, μόλις 2,6).
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 37% των ερωτηθέντων βαθμολογούν την εμπιστοσύνη που νιώθουν για το Κοινοβούλιο με 0 (μηδέν), δηλαδή με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία.
Τέλος, δεν καταγράφονται σημαντικές ανακατατάξεις στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου.
Ο Φώτης Κουβέλης διατηρεί την πρωτιά (46% θετικές γνώμες), αλλά σε σταθερά φθίνουσα τροχιά, και ανάλογη τροχιά ακολουθούν όλοι οι αρχηγοί, με εξαίρεση τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει 44% και ο Αλεξης Τσίπρας 36%.
Σε άλλη δημοσκόπηση, της VPRC για την «Εφημερίδα των Συντακτών», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν από 29,5% όταν στη δημοσκόπηση της Metron Analysis τα αντίστοιχα ποσοστά, με αναγωγή, είναι 28% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 27,8% για τη ΝΔ.
Στη δημοσκόπηση της VPRC λοιπόν, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 29,5% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 12%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και η ΔΗΜΑΡ με 5%. Ποσοστό 6% συγκεντρώνει το «άλλο κόμμα», ενώ η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα συγκεντρώνουν το 32,2%.
Στην παράσταση νίκης, πρώτο κόμμα έρχεται η ΝΔ με 31,6% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,2%, η Χρυσή Αυγή με 3,6%, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,5%, η ΔΗΜΑΡ με 0,4% και το ΚΚΕ με 0,1%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο «κανένας», που συγκεντρώνει ποσοστό 45%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 21,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 11,6%. Τρίτος έρχεται ο Πάνος Καμμένος με 5,2% και ακολουθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 4,3%, ο Φώτης Κουβέλης με 3,6%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 2,8% και η Αλέκα Παπαρήγα με 0,8%.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 20, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι δυο “φρέσκιες” δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator