"Έφυγε" ο μάγος του σιτάρ Ravi Shankar

0


Σε ηλικία 92 χρονών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Ινδός βιρτουόζος του σιτάρ, Ravi Shankar.

Ο βραβευμένος τρείς φορές με Grammy Shankar, υπήρξε πηγή έμπνευσης για χιλιάδες μουσικούς, κυρίως στα 60s, όταν και συμμετείχε στα θρυλικά φεστιβάλ Woodstock και Monterey Pop Festival, ενώ αποτέλεσε βασική επιρροή και στενό φίλου του George Harrison, τον καιρο του Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.

O Ravi Shankar είχε δύο κόρες, την Anoushka στην οποία μεταβίβασε την αγάπη για το sitar και τη Norah Jones, η οποία ακολούθησε εντελώς διαφορετική μουσική πορεία.

Ο Shankar, γεννημένος τον Απρίλιο του 20, απεβίωσε μετά από μακροχρόνιες περιπέτειες με την υγεία του και ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο για προβλήματα στο αναπνευστικό.

Ο Σανκάρ έκανε την ινδική μουσική γνωστή σε όλο τον κόσμο, και επηρέασε σημαντικά τους μουσικούς και τη μουσική της Δύσης, από τους Beatles έως στον Γεχούντι Μενούχιν. 

Ο Σανκάρ απεβίωσε σε νοσοκομείο στο Σαν Ντιέγκο, όπως ανακοίνωσαν τα ινδικά ΜΜΕ.

Ο ινδός πρωθυπουργός Μαμόχαν Σινγκ εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Σανκάρ, αποκαλώντας τον εθνικό θησαυρό και παγκόσμιο πρέσβη της ινδικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το 1938 μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Ινδό μουσικό Ustad Allauddin Khan Το 1957 πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στις ΗΠΑ. Το 1962 ίδρυσε την Kinnara School of Music στη Βομβάη.

Το 1965 και για λίγους μήνες, δίδαξε το σιτάρ στον Τζορτζ Χάρισον των Beatles, και πρώτοι αυτοί χρησιμοποίησαν το όργανο αυτό στις ηχογραφήσεις τους. Έκτοτε ο ήχος του σιτάρ χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο διάστημα από τα rock συγκροτήματα. Η επιτυχία της περιοδείας του Σανκάρ στις ΗΠΑ το 1967 ήταν τόσο μεγάλη που κλήθηκε να δημιουργήσει μουσικά τμήματα με φοιτητές σε σημαντικά αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια. Έτυχε επίσης μεγάλης αναγνώρισης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στο Παρίσι αλλά και στην Αγγλία.

Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 12, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: ""Έφυγε" ο μάγος του σιτάρ Ravi Shankar"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator