Απάτη-μαμούθ με βιολογικά πιστοποιητικά

0


Ενα μεγάλο κομμάτι από την παχυλή πίτα των 390 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν την πενταετία 2012-2017 στην Ελλάδα για την επιδότηση των βιολογικών καλλιεργειών... εποφθαλμιούσε κύκλωμα πλαστογραφίας, το οποίο είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε τουλάχιστον πέντε νομούς της χώρας. Μέλη του κυκλώματος -που περιλαμβάνει γεωπόνους και αντιπροσώπους οργανισμών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων- είχαν καταθέσει σε αρμόδιες υπηρεσίες περιφερειών πλαστές βεβαιώσεις που πιστοποιούσαν ότι εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πληρούσαν τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και ως εκ τούτου δικαιούνταν επιδότηση. 

Η απάτη αποκαλύφθηκε πριν από δύο εβδομάδες, όταν τρία από τα μέλη του κυκλώματος εντοπίστηκαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας να αφαιρούν τις πλαστές βεβαιώσεις από τους φακέλους των αιτήσεων, ώστε όταν φτάσει η ώρα των ελέγχων κανείς να μην μπορεί να διασταυρώσει την εγκυρότητα των βεβαιώσεων. Η υπόθεση έχει ήδη λάβει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με τους θιγόμενους οργανισμούς πιστοποίησης να αποκαλύπτουν ότι, εκτός από την Αιτωλοακαρνανία, το ίδιο κύκλωμα δρούσε ακόμη στους νομούς Κεφαλληνίας, Αρτας, Πρέβεζας και Φωκίδας. 

«Τα άτομα αυτά είχαν δημιουργήσει γραφεία στους παραπάνω νομούς, ως αντιπρόσωποι οργανισμών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Δουλειά τους ήταν να ελέγχουν ότι τα χωράφια πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ώστε τα προϊόντα τους να χαρακτηρίζονται βιολογικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, κατέθεταν βεβαιώσεις που αφορούσαν την επιδότηση εκτάσεων, χωρίς να γνωρίζει απολύτως τίποτα ακόμα και ο ιδιοκτήτης των χωραφιών», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης Hellas Cert. 

Στοιχεία

Οι πλαστές βεβαιώσεις που εξέδιδε το κύκλωμα της δυτικής Ελλάδας αφορούσαν κυρίως βιολογικές ελαιοκαλλιέργειες και βιολογική χοιροτροφία. Η υπόθεση είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, καθώς υπολογίζεται ότι τα κέρδη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι επιτήδειοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Επιπλέον, όμως, προκαλεί και πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας. Εκπρόσωποι οργανισμών πιστοποίησης αναφέρουν πως κάθε χρόνο περίπου 500 με 700 καλλιεργητές εμφανίζονται να έχουν χαλκεύσει τα στοιχεία που αφορούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ή αγροτικά προϊόντα τους. 

«Είναι πολλοί οι αγρότες που έχουν στραφεί στα βιολογικά, λόγω των επιδοτήσεων. Θα πρέπει όμως να τηρούν αυστηρά όσα λέει ο νόμος, καθώς παρανομώντας χαλάνε το όνομα όλων των βιολογικών προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή μας», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος.

Υψηλότερες τιμές

Οι απάτες που αφορούν τα βιολογικά προϊόντα έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες. Εκτός από την αφαίμαξη των συγχρηματοδοτούμενων επιδοτήσεων με την υποβολή πλαστών βεβαιώσεων, αρκετοί στοχεύουν στους ίδιους τους καταναλωτές, βαφτίζοντας «βιολογικά» τα προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί με συμβατικό τρόπο, ώστε να τα πωλούν ακριβότερα. 

«Από τους περίπου 25.000 καλλιεργητές βιολογικών στη χώρα μας, κάθε χρόνο επιβάλλουμε κυρώσεις στο 2% με 3%. Η συνήθης παρασπονδία αφορά τη χρήση χημικών και λιπασμάτων, τα οποία φυσικά δεν προβλέπονται από τις αρχές τις βιολογικής καλλιέργειας. Κάποιοι από τους παραβάτες τιμωρούνται ακόμα και με πλήρη διαγραφή από το σύστημα των βιολογικών καλλιεργειών», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος από την Hellas Cert.
Tromaktiko
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 02, 2012
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Απάτη-μαμούθ με βιολογικά πιστοποιητικά "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator